2009. március 18., szerda

Nemzetközi információk

2009. márc.11. 327.sz.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének hetilapja

Tartalom:

Guadeloupe: Elie Domota, az LKP szóvivőjének támogatása;
— A Karibi Dolgozók és Népek Szövetségének kommünikéje;
— A Travayé è péyizan kommünikéje (az LKP tagja);
— A POI (Független Munkáspárt, Franciaország) kommünikéje: «A munkásosztálynak és szervezeteinek egységben támogatniuk kell az LKP-t és vezetőit».

USA: februárban 650 ezerrel több munkanélküli. 2007 decembere óta 4,4 millió munkahelyet szüntettek meg. Egyre erősebb a követelés: a dolgozókat kell megmenteni, nem a bankokat. New Yorkban 75 ezer dolgozó tüntetett.

Oroszország: kampány egy orosz szakszervezeti felelős kiszabadításáért. Valentyin Uruszov (gyémántfeldolgozó ALROSA-csoport, Jakoutföld) dec. 2. óta börtönben van. Levél az Orosz Föderáció elnökéhez, Dmitrij Medvegyevhez.

Spanyolország: baszkföldi választások.

Belgium: háromnapos országos postássztrájk.

Peru: a bányász CGTP munkáspárt alapítására szólít.


Spanyolország

Baszkföld
A márc.1-i választások után

A gazdaság katasztrofális összeomlása alatt – több mint napi 5 ezer elbocsátás mellett – tartották Spanyolország észak- és északkeleti részén, Baszkföldön és Galiciában a regionális választásokat. Baszkföld speciális helyzetére tekintettel elemezzük a választási eredményeket.

Antidemokratikus választások

Az Aznar kormány 2002-ben megtiltotta a Baszkföld függetlenségéért harcoló pártok indulását. A Batasuna tehát nem vehet részt annak ellenére, hogy megpróbálta azt a párthoz nem tartozó jelöltekkel, azonban a bíróság listáját nem engedélyezte.
A Batasuna, az ETA politikai képviselete, ezután érvénytelen szavazásra szólított, és ezzel a szavazók 10 %-a élt is. Tehát a szavazók ekkora hányadának nem lesz parlamenti képviselete, a parlament nem képviseli a nép egészét…

Nincs abszolút többség

A Baszk Nemzeti Párt (BNP) a 75-ből 30 helyet kapott, 70 000 szavazatot veszített. Nacionalista jobboldali pártról van szó. A spanyol szocialista párt 24 helyet kapott 40 ezer szavazat alapján. Az újfrancoista Néppárt szavazatinak egyharmadát elvesztette. A Kommunista Párt vezette koalició is majdnem felét, csak egy helyet őrizhet meg.
Két hónappal ezelőtt a BNP vezetője, Ibarretxe, és a baszk szocialisták főtitkára, Patxci Lopez tárgyaltak az ETA-val, próbálkoztak egy politikai párbeszédben megoldást találni a függetlenség fegyveres híveivel. A francoista intézmények, különösen a speciális bíróságok ellenséges hozzáállásával ez a dialógus megszakadt, az ETA visszanyúlt a támadás fegyveréhez.

A választási eredmények néhány tanulsága

Nyilvánvaló, a baszk munkásosztály többsége felsorakozott hagyományos pártja mögött, a szocialista párt a spanyol kormány tagja (Zapatero főtitkár a miniszterelnök). A választás mozgása a krízisre reagált, magától értetődően kötelezi a pártot, hogy sürgős intézkedéseket tegyen az elbocsátások ellen.
A második lecke: a két párt politikai kiutat keresett párbeszéd alapján a baszkföldi konfliktusra. Ha hozzátesszük a távolmaradottakat is, látni, hogy óriási többség támogatja ezt a politikát – ellentétben a Francotól örökölt, a népek jogainak elismerésével ellenséges intézményekkel.

És most?

A spanyol állam aktuális struktúrájában 17 parlament és regionális kormányzat található, politikai összetételük lényeges. A regionális kormányok a büdzsé több mint felével rendelkeznek. Kizárólagos kompetenciájuk van pl. az oktatás és az egészségügy területén. A választások után a sajtó, a monarchia és az Unió szócsöve offenzívába kezdett, hogy a baszkföldi szoc. párt az amúgy ultracsöpp Néppárttal alkosson kormányt. A cél nemcsak a nacionalista párt kiemelése volt regionális szinten, hanem a függetlenségi mozgalmak elleni mindenféle megtorló intézkedés is.
A cél itt is a munkásosztály megosztása, hogy az elbocsátások hulláma miatt várható követelések elé gátat emeljenek. Ezzel párhuzamosan próbálkoznak a Spanyolország népei közötti viszony kiélezésével is, mint a monarchia privilégiumai fenntartásának egyetlen útjával.

Baszkföldnek szüksége van egy szocialista kormányra

A Nemzetközi Egyetértéshez tartozó aktivisták kampányt folytattak a baszk konfliktus politikai rendezése érdekében, a párttörvény eltörlése és az elbocsátások megtiltása érdekében.
Ma Patxi Lopezhez, a szocialista vezetőhöz fordulnak: «Minden egyezség az újfrancoista párttal egy lépés a polgárok nyílt konfliktusa felé. A szocialisták felelősek a megfelelő intézkedésekért az elbocsátásokat illetően csakúgy, mint azokért az antidemokratikus törvényekért, melyek kizárják a baszk nép jelentős részét a választásokból».


Oroszország
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének közleménye
:

Tíz oroszországi szakszervezet Valentyin Uruszov szakszervezeti felelős kiszabadulásáért



2008.jan.22-én a Munka Pánorosz Konföderáció (VKT), az Oroszországi Munka Föderáció (KTR), a Szotszprof, az orosz Szakszervezeti Föderáció(FPR,) a «Zascsita Truda» munkás szakszervezeti unió, a kikötői munkások, a tengerészek, a hallgatók független szakszervezetei, a bányászszakszervezet (NPG) ünnepélyesen Medvegyev elnökhöz fordultak tiltakozásképpen Valentyin Uruszov szakszervezeti felelős ügyében, akit kábítószer birtoklásának hamis vádjával 2008. dec. 2. óta börtönben tartanak. Letartóztatására 2008. szept. 3-án került sor, mikor a 2008. júliusában alapított Profszvoboda (ALROSA gyémánkereskedő, Jakutföld) szakszervezet több tiltakozó akciót (gyűlések és éhségsztrájk) kezdeményezett júl-aug-ban béremelést és a munkakörülmények javítását követelve. Létszámuk gyorsan mindegy ezer főre nőtt.
A Nemzetközi Egyetértés a nemzetközi munkásmozgalmat szolidaritásra szólítja, a tiltakozások megsokszorozására és állásfoglalásra.

A Medvegyev elnökhöz intézett nyílt levél
(2009.jan.22.)

«Szakha köztársaság (Jakutföld) Mirnij városának bírósága 2008. dec. 26-án Valentyin Uruszovot, az ALROSA csoport «Almaz-energoremont» műhelyének villanyszerelőjét, a «Profszvoboda» (Szotszprof szakszervezeti föderáció) vezetőjét 6 év börtönre ítélte «kábítószer birtoklásáért».
Társai és szülei meg vannak győződve arról, hogy Valentyin nem fogyasztott és nem birtokolt drogokat. Kétség nem fűződhet ahhoz, hogy azt szept. 3-án a letartóztatására érkező kábítószerellenes csoporthoz tartozó rendőr dugta zsebébe.
Valenytin Uruszov ügyvédje megerősíti, hogy az eljárás folyamán nem vették kellőképpen figyelembe a vádlott ártatlanságára utaló bizonyítékokat, csak a rendőröket és a vállalat kádereit hallgatták meg, akik a vádat alátámasztották. A legfontosabb tanu az ALROSA kombinát biztonsági szolgálatának főnökhelyettese, aki jelen volt a kábítószer (70 gramm) „megtalálásánál”. Uruszov a bíróság előtt is kimondta, hogy fizikai bántalmazást és halálos fenyegetést szenvedett el letartóztatásakor.
Azt gondoljuk, hogy Valentyin Uruszov letartóztatása és elítélése az ALROSA kombinátban végzett szakszervezeti tevékenységének megtorlása mellett kísérletet jelent egyben a munkások megfélemlítésére is. Már eddig is számos szakszervezeti aktivista vált represszív módszerek alanyává: elbocsátás, fenyegetés, prémiummegvonás. Ezek a cselekedetek veszélyes precedenset teremtenek és gyaníthatóan csak a közeljövő szociális helyzetét rontják.
Kérjük, hogy megfelelő intézkedéssel vessenek véget az ALROSA szakszervezeti aktivistái üldözésének.»


Hogyan tiltakozzunk?

Az orosz aktivisták azt javasolják, hogy a tiltakozásokat az ALROSA menedzserének, Szergej Vibornovnak és Szakha (Jakutföld) köztársasági elnökének, Vjacseszlav Stirovnak juttassuk el.

Vagy küldjétek el állásfoglalásotokat a Nemzetközi Egyetértésnek, aki továbbítja:

mailben: eit.ilc@fr.oleane.com (másolat : info@ikd.ru)
faxban: + 33 1 48 01 88 36
postán: Entente internationale des travailleurs (Campagne Valentin Urusov), 87 rue du Fbg St-Denis, 75 010 Paris.

Vagy, ha közös tiltakozó levelünkkel egyetértesz, küldj visszaigazoló mailt a hétvégéig, (somijudit@yahoo.fr) és mindnyájunk nevében megteszem a szükséges lépéseket.

Anyagi segítség

A «Kollektív akció» Intézet (IKD) aktivistái egy alapot szerveznek az ügyvédi költségek kifizetésére, mely elsőként 25 ezer rubelt igényel (kb.715 dollár).

Valentyin Uruszov pillanatnyilag a jakutszki börtön lakója. Édesanyja szerint veseproblémákkal küszködik, melyet ott nem kezelnek. Családjának, nyugdíjas édesanyjának támogatásra van szüksége.
Ha szakszervezetetek támogatni kívánja az alapot, lépjetek kapcsolatba a Nemzetközi Egyetértéssel, mely továbbítja, természetesen hivatalosan, számlával.



Belgium

Az európai “liberalizálási” direktívák ellen
Háromnapos postasztrájk

• Márc. 2-án brüsszeli tüntetéssel kezdődött a háromnapos országos postasztrájk
• Alulról indult kezdeményezés
• Több hete spontán akciók a «Géoroute 3» ellen, ami még messzebbre visz a postaszolgáltatás rekonstrukciója-destrukciója útján
(Géoroute, a küldemények optimális gyorsaságú célhozjuttatására szolgáló logisztikai eszköz)

Miközben a dolgozók tömegesen sztrájkolnak, a Posta igazgatója: «Nem látjuk ennek a konfliktusnak az okát. Megbeszéléseket folytatunk, és nem hagytuk el a tárgyalóasztalt».
A konfluktusnak ugyanakkor világos az oka, ahogyan a CSC (keretény szakszervezet) postai szektorának felelőse nyilatkozta: «Ma a Posta már közvetlenül a liberalizáció előtt áll. Néhány év alatt a termelés 30 %-kal emelkedett és 12 ezer munkahelyet áldoztak fel. Cserébe semmit sem kaptunk».
«Viszonzásképpen» a postaigazgatóság a restrukturáció új szakaszát nyitotta, a keresztény szakszervezeti felelős megfogalmazásában: «Tudatában vagyunk, hogy 2011-ben bekövetkezik a teljes liberalizáció, de tisztességes munkakörülmények és bérek kellenek. Néhány héten belül «küldemény-kihordókat» vesznek fel nyomorúságos 8 eurós fizetséggel».
Ezek a kézbesítők (magánszerződéssel és fél munkaidőben) «szekundálnak» a postásoknak, s végül is a teljes turnékat nekik kell végezniük. Ez az, ami a postások nem fogadnak el. Akkor tapasztaljuk, milyen akadályokat kellett lekűzdeniük, mikor azt halljuk, hogy egy szakszervezeti vezető is büszkén kijelentette «a Posta a liberalizációra készen áll».
A márc. 2-i általános sztrájkot egy sor helyi sztrájk előzte meg. Mindenütt látni a közszolgáltatás megmentésére irányuló szenvedélyes ellenállás jeleit. Csakhogy lehetetlen megvédeni a közszolgáltatást az Európai Unió és intézményei által kötelezővé tett «libaralizáció» kereteit elfogadva.
Az Európai Bizottság 90 milliárd euróra becsüli az európai posták üzleti forgalmát. A legkevésbé rentábilis a lakossági küldemény. Svédországban a «liberalizáció» után két szereplő maradt a színen: a Posten AB (közszolgáltatás) és a City Mail (magán). Ez utóbbi csak a sűrűn lakott területek rentábilis zónáit vállalja. Az eredmény, hogy a Posten AB megemelte tarifáit és postahivatalai 50 %-át bezárta.
Belgiumban is, ahogyan egész Európában, egy megoldás kínálkozik: a posta «liberalizációjának» európai direktíváit el kell törölni.
Philippe Larsimont

Guadeloupe
Pointe á Pitre, 2009.márc.10.
Nyilatkozat

Az LKP szóvivőjét, Elie Domotát illető támadásokról


Néhány nap óta Elie Domota a reakciós francia sajtó és az UMP (Egység a Népi Mozgalomért, francia gaulleista, kereszténydemokrata, liberális gyűjtőpárt) néhány vezetője céltáblája lett.
A francia igazságszolgáltatás, a francia állam a békék (rabszolgatartók leszármazottjai) segítségére sietve, ahogy azt 400 éve teszi, vizsgálatot indított «diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra bujtogatás …» ürügyével.
Mit akarnak a rasszizmus vádjával?
Megosztani, diszkreditálni a 49 szakszervezet, népi és politikai szervezet által létrehozott Liyannajt, mely kötelezte az államot, a munkáltatókat olyan megoldásra, mely a dolgozók és a guadeloupe-i nép érdekeit szolgálja.
50 napig eredeti kísérlethez asszisztáltunk, a tömegek az LKP-vel haladtak együtt, a nép elhatározottsága, a mozgalom irányvonala mintaszerű volt. Martinique és Réunion (a másik két francia gyarmat) tanult ebből a példából, készülődnek ugyanazt tenni, a francia nép és dolgozók részéről mély szolidaritást kapott – akkor be kell mocskolni, hiteltelenné tenni!

Ez a támadás Elie Domota, az UGTG főtitkára ellen egyben támadást jelent maga az UGTG ellen, a szakszervezetek ellen, az LKP ellen, a Guadeloupe-i nép ellen, a karibi népek ellen, az egész világ népei ellen, amelyek az LKP vezette mozgalmat támogatták.
Travayè é Péyizan határozottan visszautasítja ezt a provokációt, a guadeloupe-i munkásmozgalom és úgy döntött, hogy tiltakozását elküldi a francia kormánynak és képviselőinek.

A Travayè é péyizan, a LKP tagja teljes támogatásáról biztosítja Elie Domota elvtársunkat.

Travayè è Péyizan nevében
Jocelyn Lapitre



ATP-KOMMÜNIKÉ

ELIE DOMOTA, az LKP szóvivője
elleni támadás apropóján

Kedves Elvtársaink, Barátaink!

A Liannaj Kont Pwofitasyon (LKP) jan. 27-i felhívásában ezt írta:
«A francia gyermati hatalom a dolgozók, a fiatalok, a gudeloupe-i nép elleni megtorlásra készül...»
A dolog nem késlekedett! Néhány nappal az LKP-kormány-munkáltatók közötti háromoldalú egyezmény aláírásának kikényszerítése, a 44 napos általános szrájk, a helyszínre küldött 2 ezer csendőr provokatív megjelenése után a francia bíróság Elie Domota ellen vizsgálatot kezdeményez «személyek és csoportok elleni, származásuk vagy etnikai hovatartozásuk alapján diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra bujtogatás okán …, nevezetesen a béké kifejezéssel illetett személyekkel és ezen személyek vezette vállalatokkal szemben». (A béké szó a francia Antillákon élő, az első rabszolgatartók leszármazottait jelenti - a ford.)
A megtorlás Elie Domotán keresztül az általános sztrájkot elindító UGTG-t és általában a szakszervezeteket, az LKP-t célozza.
A francia állam parancsra kész igazságszolgáltatásával folytatja azt, amit 400 évek keresztül csinált, minden körülmények között támogatja a Guadeloupe gazdaságát kezükben tartó békék kasztját.

A Karibi Dolgozók és Népek Szövetsége, az ATPC leleplezi ezt az új agressziót a szakszervezeti vezetők ellen, mely eszköz ahhoz, hogy a mozgalmat meghátrálásra késztesse.

A retrográd lelkek, a munkáltatók, az állam és a képviselők a föld rengését érzik lábuk alatt, ezért nem viselik el a történteket. Akár akarják, akár nem, semmi nem lesz úgy, mint korábban, ezt igazolja az egész nép.

Az ATPC azt kéri a szakszervezetektől, s minden, a munkásosztály képviseletét magáénak valló szervezettől, demokratától, hogy támogassák Elie Domotát, az LKP szóvivőjét, az ellene indított támadást ítéljék el.


Robert Fabert, ATPC, Guadeloupe, 2009. márc. 9.

Tiltakozás küldése:
(prefektus)
Préfet de Guadeloupe
Rue Lardenoy 97 100 Basse Terre
Nemzetközi fax: 00 335 90 81 58 32
France: 05 90 81 58 32
(államtitkár)
M. Yves Jego Secrétaire d’Etat chargé de l’Outre-Mer
27, Rue Oudinot 75 007 Paris
Nemzetközi fax: 00 331 53 69 28 04
France: 01 53 69 28 04


Másolat a 49 szervezet kollektívájának
1.UGTG, Rue Paul Lacavé 97 110 Point-á-Pitre Guadeloupe
Nemzetközi fax : 00 335 90 89 08 70
E-mail : ugtg@wanadoo.fr
2.LKP, E-mail: lkp.gwadloup@gmail;com




A POI (a francia Független Munkáspárt) nyilatkozata

A POI támogatásáról biztosítja Elie Domotát, az
LKP szóvivőjét, kit bírósági eljárás fenyeget

A POI, a Nemzetközi Egyetértés tagja tudomást szerzett az ATCP a szakszervezetekhez, munkásmozgalomhoz, demokratákhoz intézett felhívásán keresztül arról, hogy a megtorlás eme eszközét elítéli és támogatja Elie Domotát, az LKP szóvivőjét.

Az Elie Domota elleni bírósági vizsgálatot a „személyek és csoportok elleni, származásuk vagy etnikai hovatartozásuk alapján diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra bujtogatás okán…, nevezetesen a béké kifejezéssel illetett személyekkel és ezen személyek vezette vállalatokkal szemben” ürügyével indították.
A POI úgy ítéli meg, hogy ez az állami döntés elfogadhatatlan agresszió Elie Domota ellen és rajta keresztül az UGTG-t támadja, az összes szervezetet, mely az LKP-t létrehozta.
A támadás Guadeloupe egész népét érinti, mely négy évszázada viseli el a kapitalista kizsákmányolást, különös tekintettel a békék kasztja részéről, mely pedig kezében tartja a sziget gazdaságát.
Konstatálva, hogy ez a támadás akkor érkezett, mikor az LKP 44 napos sztrájk után rászorította az államot az egyezmény aláírására, a Független Munkáspárt ezt az újabb provokációt mélyen elítéli és támogatásáról biztosítja Elie Domotát és az LKP-t csakúgy, mint az azt alkotó szervezeteket.


Párizs, 2009.márc.10.
A POI állandó titkársága
Levelezőinktől
Réunion

Guadeloupe és Martinique után
Réunion szigete a dráguló életkörülmények ellen

Guadeloupe és Martinique után Réunion lépett márc. 10-én az általános sztrájk útjára. A Cospar – szakszervezeti, politikai és a dráguló életkörülmények elleni társulások kollektívája – több mint 35 000 ember tüntetett Saint-Denis és Saint-Pierre utcáin.

A Cospar soraiban találjuk a legfontosabb szakszervezeteket (CGTR, CFDT, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) csakúgy, mint népi és politikai szervezetek, valamint munkanélküliek társulásait. A legfontosabb követelés a Cospar szerint «az alacsony bérek nettó 200 eurós emelése, mint az Antillákon». A tüntetésen a Cospar 40 személyből álló delegációját fogadta a prefektus.

A Cospar szóvivője, Jean-Hugues Ratenon megállapította: «Nagy sikert könyvelhetünk el», figyelmeztetve, hogy «senki se sajátítsa ki a mozgalmat, Réunion demonstrált itt, egységben és felelősnek kell maradnia».

A tüntetésen elhangzottak szerint a sziget a Medefet (a munkáltatók szövetségét) hibáztatja azért, mert a kollektíva febr. 10-i létrehozása óta sem nyitotta meg a tárgyalásokat vele.

Martinique

34. napja általános sztrájk
Zsákutcába jutott tárgyalások

A febr. 5. kollektíva, a martinique-i mozgalom a dráguló életkörülmények ellen és a munkáltatók között tárgyalások a válságból való kilábalásra márc. 9-én este megszakadtak.

«A követelések egészéről akarunk vitát nyitni, minthogy a dolgokat egységükben szemléljük,», nyilatkozta a sajtónak Philippe Pierre-Charles, a kollektíva tagja. A felek két, egymással össefüggő kérdésben kívánnak egyezségre jutni: a minimálbér meghatározásáról, mely referenciaként szolgál a nettó 200 eurós périmumból részesedés számára (az alacsony bérektől az 1,4-szeres minimálbérig) és az éppen felette lévő bérek (a minimálbér 1,4–1,6-szorosa) béremeléséről.

A kollektíva azt akarta, hogy referenciaként a prémium nélküli minimálbér szolgáljon, a munkáltatók pedig az éves minimálbért akarják prémiummal és 12-vel osztva. A béremelésre a kollektíva 6 %-ot kért az 1,4-1,6-szoros minimálbérre és a munkáltató 1,5-2,5 %-ot ajánlott.

A tárgyalások zsákutcába kerülésekor ismét megmozdult a tömeg. A tüntetők – kiváltképpen asszonyok – megakadályozták a munkáltatók eltávozását.

«A helyzetet ellenőrzésünk alatt tartjuk pillanatnyilag, de természetesen veszélyesnek tartom», nyilatkozta Martinique prefektusa.

Ange Mancini.

USA

Februárban 650 000-rel több munkanélküli az USA-ban

2007. decembere óta 4,4 millió munkahelyet szüntettek meg. Hivatalosan 12,5 millió személy szerepel munkanélküliként, 5 millóval több, mint az előző év hasonló időszakában; 3 millióval több a hosszú ideje munkanélküli, kétszerese a múlt évinek. Ha ebben az ütemben növekedik, 2010-re 20 milló lesz a munkanélküliek száma.

A munkásosztály, a szakszervezeti mozgalom egyre erősebben hangoztatja: a dolgozókat kell megmenteni, nem a bankokat.

Ezt fejezi ki a 75 000 dolgozó tüntetése New Yorkban, ezt fejezi a pedagógusok, az adminisztratív személyzet és a kaliforniai diákok tiltakozása…

75 000 dolgozó tüntetése New Yorkban
“Nem választunk az oktatás és az egészségügy között!
Mindkettőt akarjuk!”

• Márc.5-én New York központják elözönlötték a tüntetők, akik a szakszervezetek hívására tiltakoztak a költségveti terv ellen.
• Az üzenet: az alapvető szolgáltatások, oktatás és egészségügy tönkretételének elutasítása.

George Gresham, a SEIU (helyhatósági személyzet szakszervezete) 1199-es szekciója elnöke, miután deklarálta, hogy erkölcstelen az évi 40 000 dolláros fizetésű dolgozók ugyanolyan kulccsal történő adóztatása, mint az 500 000 dollárosoké, hozzátette: «Nem hagyjuk magunkat megosztani. Nem választunk az egészségügy és az oktatás között. Mindkettő kell, és meg is szerezzük.»
Randi Weingarten, a New York–i pedagógosszakszervezet föderációjának elnöke összfoglalta: «Akik eddig hasznot húztak és katasztrofális helyzetbe vittek bennünket, fizethetnek egy kicsit többet. Azt nem hagyjuk, hogy a legsebezhetőbb rétegeket védő szociális hálóhoz nyúljanak.»

16 milliárd dolláros deficit

A pedagógusok fontos szerepet játszottak a mozgósításban. Vezetőjük biztosította, hogy szakszervezete számára ez a tüntetés csak a kezdet. Ugyanazt a harcot vívó baltimore-i dolgozók is ide jöttek támogatni a tüntetést, mivel:
«Együtt nagy dolgokra vagyunk képesek – mondta egy ápolónő -, minél nagyobb az egységünk és minél többen vagyunk, annál több eredményt tudunk elérni».
Nem csak New York forrong… San Francisco márc. 16-ra készülődik egy nagy pedagogues- és diáktüntetéssel a költségvetési lefaragások ellen. A csökkentések miatt előláthatóan 250 ezer hallgató felvételét kell visszautasítani a college-ekbe (az USA-ban ezek képezik az egyetemi első évet). Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger és más politikusok a lefaragásokat a 16 milliárd dolláros költségvetési hiány igazolásával indokolták. Ahogyan a diákok megjegyezték, a válság nem akadályozza a kormányzót a börtönök büdzséjének egy év alatti 9 %-os emelésében.
A diákok és pedagógusok aláhúzzák, hogy küzdelmük mindenkié: ma, mikor a munkanélküliség 9,6 %-ra emelkedett, az oktatás költségvetésének csökkentése egyszerűen szabotázs a fiatalság munkábaállítása ellen.

A bankokat menteni vagy leállítani az elbocsátásokat?

Obama elnök felelős a bankok és pénzügyi intézmények új megmentési tervéért, melybe 3 ezer milliárd dollár injektáltak és a költségvetésért, mely a legmagasabb jövedelmeket részesíti adókedvezményekben.
Mit tesznek a vállalkozások ezzel a pénzzel? A márc. 7-i New York Times példaként a International Business Machines említi, mely 2009. januárjában különösen jelentős profittal dicsekedett és ugyanakkor elbocsátott 1400 dolgozót és bejelentette újabb 4600 elbocsátását az év folyamán. A cikkben «az elbocsátásokat a sajtó nem közli, mivel minden alkalommal viszonylag kis számú elbocsátásról van szó, de ezzel állandóan növekszik a munkanélküliség».
Ilyen körülmények között egyre nagyobb intenzitással merül fel a kérdés az Obama elnök által megígért intézkedések hatékonyságáról. A The Organizernek — a Nemzetközi Egyetértéshez tartozó aktivisták újsága — adott interjújában Jack Rasmus közgazdász aláhúzza, hogy a bankoknak adott 3 000 milliárd dollár olyan helyzethez vezet, melyben a munkanélküliség könnyedén 20 millióra emelkedik.
A szakszervezeti mozgalomban — még az AFL-CIO csúcsain is — egyre határozottabban merül fel: több, mint időszerű a dolgozók megmentési tervének kidolgozása, egy olyan tervé, mely a tömeges elbocsátásokon alapuló profit ellen irányul, egy terv, mely magában foglalja a haszonlesők és spekulánsok államosítását is a gazdasági aktivitás, tehát a munkahelyek védelmében.

Röviden

A banki letétek föderális biztosítása veszélyben a befizetések hiánya miatt
Az FDIC maga könnyen csődbe juthat ezévben, ha a bankcsődök folytatódnak, elnöke, Sheila Bair szerint: «a banki letétek biztosítási alapja fizetésképtelenné válhat ezévben».
Bankcsődök megsokszorozódtak az USA-ban. 2008-ban 25 letéti bank csukott be, melyből 12 csak az utolsó negyedévben.

A piac visszaesésének oka a General Motors és Kína
A Csendes óceáni ázsiai tőzsdék – a Wall Street és az európaiak után – márc. 6-án visszaestek a GM, amerikai automobil-óriás egyszerű likvidálási lehetősége és a kínai fellendítési intézkedések hiánya hírére. A piac idegesen várta az USA munkaerőpiaci statisztikáit.
«A jelenlegi pénzügyi és ingatlanszektorral kezdődött recesszió sajnálatosan a gazdaság széles köreire átterjedt» fűzte hozzá Mike Fitzpatrick, a MF Global közgazdásza.

30 000 haitit fenyeget a kiutasítás veszélye
Több tízezer haiti menekült el otthonából a nyomor és háború elől (mely most is a nevében tevékenykedő ENSZ-kontingensek megszállása alatt áll); munkát kerestek az USA-ban. Sokan közük «papírnélküliek».
Febr. 28-án Pompanoban tüntetést tartottak az előtt a floridai központ előtt, ahol a külföldieket tartják fogva. Nem csak a fogvatartottak szabadonbocsátását követelték, hanem azt is, hogy az Obama-admiszisztráció letegyen a 30 ezer haiti kiutasításának ötletéről. A tüntetők követelték, hogy az összes haiti részesüljön a 18 hónapos «időszakos védelem» jogállásából, melyet az USA alkalmaz a háború vagy természeti csapás országainak elszármazottaira (pl. Szomália vagy Szudán esetében).

Peru

A bányászok CGTP föderációja munkáspárt létrehozására szólít

2009. febr. 25-én tartotta Peruban a százezer ágazati dolgozó mintegy harmadát szervező bányászszakszervezet XI. kongresszusát.
A kongresszuson egy küldöttcsoport benyújtotta indítványát:

«Utolsó három sztrájkunk után megállapítottuk, hogy nincs politikai képviseletünk, mely védené szakszervezeti követeléseket. Luis Castillo főtitkárunk szerint ’parlamenti keretben a politikai csoportok, még a bennünket támogatók is, szánalmas szerepet játszanak’. Ez is mutatja annak szükségességét, hogy a bányászoknak, a munkásosztálynak és az egész népnek sürgős saját politikai képviseletük létrehozása, érdekeinek védelmében. Felhívunk minden dolgozót arra, hogy városaikban és a vidéken hozzák létre szervezeteiket és hangolják össze az ebben az irányban mozgó szakszervezeti és népi mozgalmak erőfeszítéseit»

Az indítványt a 180 delegátus többsége aláírta. Párhuzamosan a bányászföderáció elfogadott egy felhívást a CGTP országos végrehajtóbizottságának címezve arról, hogy támogassa a bányászok követeléseit, nevezetesen az elbocsátások megtiltását és az elbocsátottak visszavételét. Az utolsó 2 hónapban 8 ezer bányászt bocsátottak el.
A küldöttek többségi döntése lökést adott a munkásosztály egészének, ideértve a paraszti szakszervezeteket is.

Antonio Mieyes





Kapcsolattartás:
Informations internationales
Entente internationale .des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0708 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.