2010. február 16., kedd

A Belga Kommunista Párt a Halle-i vasúti baleset kapcsán

Brüsszel, 2010. febr.16.

A Kommunista Párt kifejezi együttérzését a vasúti katasztrófa áldozataival és családjaival csakúgy, mint a vasutasokkal.
A tragédia nem a véletlen gyümölcse. Világos, hogy elkerülhető lenne, ha az ismert és megvalósítható biztonsági intézkedéseket alkalmazták volna. Belgium vasúti liberalizációja előrehaladott stádiumban van, de vasúthálózata biztonsága elmaradott. A vasúti társaság egyik vezetőjének nyilatkozata szerint ez a késedelem azért van, mert az EU még nem adta beleegyezését a vasúti biztonsági rendszer unifikálása ügyében. A magyarázat körmönfont, mivel pl. a francia vasút rendelkezik biztonsági rendszerrel. A vasúti vezetés, a kormány felelőssége így szintén tettenérhető.
A liberalizációban, melyet bizonyos, hogy az EU erőltet, a rentabilitás kritériumai megelőzik az utasok, a dolgozók biztonságát. A szakszervezetek által bőségesen elutasított egyenlet közismert; mégis újabb szerencsétlenség kellett ahhoz, hogy a figyelem a vasút tönkretételére és a dolgozókra kényszerített hallatlanul nehéz munkakörülményekre hívja fel a figyelmet.
Igencsak sürgős, hogy a valódi, egyesült, a biztonságnak prioritást nyújtó közszolgáltatáshoz visszatérjünk.

Le Bureau politique du Parti Communiste Wallonie-Bruxelles
(Vallónia-Brüsszel Kommunista Párt, Politikai Iroda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.