2010. február 11., csütörtök

Visszatérőben a válság…

(A Solidaire, a belga PTB hetilapja, 2010. febr. 11.)

Az állami költségvetések deficitesesek, a bankok markukban tartják az államokat, az euró veszélyben – egész Európa egyre mélyebbre merül a válságban.

«Görögországot meg kell büntetni» határozta el az EU, mert költségvetési hiánya túl nagy, a tőzsde fél. De nem sokkal különb a helyzet Spanyolországban és Portugáliában sem. Aki azt gondolja, hogy obligon kívül van, nagyot téved: a spekulánsok listáján már ki van pipálva Belgium… és Magyarország is. Dől a tagállamok egész sora?

Az EU, IMF pénzügyesei pánikot kreálva kötelezni akarják ezeket az államokat büdzséjük gyors «feljavítására», a kormányok pedig bejelentették a nyugdíjkorhatár emelését, az üzemanyagárak adójának növelését, a bérek és a közszolgáltatás alkalmazotti számának csökkentését, stb. A sokkszerű szociális visszafogásokat reklamáló pénzügyesek azonban nem névtelenek, ezeket a bankok, a biztosítók, a nyugdíjalapok követelik.
Dél-Európában 77 milliárd eurónyi érdekeltsége van a „belga” bankoknak. Spanyolország több mint 175 milliárd euróval tartozik a „német” hitelintézeteknek. Alig 16 hónapja állami segítség húzta ki a csődből utóbbiakat, természetesen közpénzekből! Ma pedig újból követelőznek, hogy csak akkor adnak pénzt, ha az állam a társadalmat megcsáklyázza a „piac megnyugtatására”!

A mai napon az EU új elnöke, Herman Van Rompuy összehívott egy csúcstalálkozót, hogy „valódi gazdasági európai kormányt” hozzon létre. Hogy a válság elleni politikát jobban koordinálja. Azt mondta: „Több Európára van szükség”. Na, de mégis milyenre? Amely bünteti az államokat, a lakosságot a pénzügyi piac biztatására? Vagy amely radikális intézkedéseket hoz a piac diktatúrája ellen? 15 hónapja Sarkozy azt ígérte, hogy erkölcsösebbé teszi a kapitalizmust. Merkel szabályozásról beszélt. Ma pedig a pénzügyi szörnyetegnek még nagyobb az étvágya, az általa létrehozott állami adósságokból is profitálni akar. A banki válságból így lett állami válság, súlyosbítva a termelés válságával.

A munka világa Európában nem reménykedhet ebben az Európai Unióban. Ez az EU nem fog intézkedéseket hozni a piac diktatúrája ellen, nem fogja a bankokat államosítani a rendszabályozás kezdeteként.
Délen, a spanyol, portugál és görög nép már megkezdte ellenállásának kimutatását. Három hete blokkolják a görög parasztok az utakat, a vámtisztviselők és a pénzügyminisztérium dolgozói kétnapos sztrájkot tartottak, febr. 10-én általános munkabeszüntetés volt az országban. Megérdemlik, hogy szolidárisak legyünk velük, mert mi sem akarjuk mások válságát fizetni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.