2010. február 2., kedd

A lakáskrízis 10 millió franciát érint

A 65,5 millió lakosú Franciaországban 3,5 millió ember elégtelen lakáskörülmények között él - figyelmeztet az Abbé Pierre alapítvány. A 3,5 millió elégtelen körülmények között élőhöz (hajléktalan, sátorban, lakókocsiban, campingben, autóban, squatterként, leromlott, túl kicsi lakásban, stb.) hozzáadódik az a 6,5 millió személy, akik törékeny helyzete bármely pillanatban felborulhat (betegség, munkahely elvesztése, válás, stb. következtében).
15. éves jelentésében a szervezet aláhúzza a "lakásválság progressziv elmélyülését, mely a társadalom igazi problémájává vált", s erről a hatóságok nem hajlandóak tudomást venni.
Kb. 900.000 lakás hiányzik. Minden évben 2,5 – 3 millió személy keres lakhatást; a szociális lakáskérelmek száma eléri az 1,2 milliót, a hajléktalanoké a 100.000-et.
A lakhatás egyre drágább. 2002-ben éves szinten egy átlagos francia háztartás 7.900 eurót költött fedelére, 5 évvel később 9.700 eurót, ami 23%-os növekedés.
Az ezzel összefüggő terhek is emelkedtek, elsősorban a fűtés miatt, ami 2001-2007 között 20%-kal nőtt, s így az energetikai prekaritás 3,4 millió háztartást érint.
2006-ban 1,8 millió háztartásnak okozott nehézséget a lakbérfizetés, közülük 500.000 két hónapja nem fizette (s így a kilakoltatás veszélye fenyegeti).
Egyébként a kilakoltatások száma is robbanásszerűen nőtt 2002. és 2008. között 25- 50%-kal (a téli hónapokban a francia törvények szerint tilos a kilakoltatás - a ford.).
"A lakhatást is az egyenlőtlenségek fokozójának vehetjük", teszik hozzá a jelentés szerzői, mivel 15 év alatt a lakás ára a lakosság legszegényebb 20 %-nyi rétege számára jelentősen megdrágult, míg a módosabbaknál relative stabil maradt.
Javaslataiban az alapítvány kéri, hogy minden lakásprogramban kapjon helyet 30 %-nyi alacsonybérű lakás. Ismét javasolja ötéves szociális kohézió-tervét, mely szerint évente 150.000 lakást lehetne a lakáspiacon forgalomba hozni; a legszerényebb anyagi lehetőségű családoknak pedig az «energiacsekk» értékének 12 %-os emelését; reklamálja a jószándékú fizetésképtelen lakók kilakoltatásának időleges felfüggesztését.
A France 2. TV febr. elseji adásában körüljárta a témát «A lakáshelyzet új hajótöröttei» címmel. Valójában enyhíthetőek lennének a gondok, mivel szép számmal vannak üres épületek, lakások – magánkézen. Azonban a tulajdonosok követelményei miatt (kaució, magas lakbér, a lakó bére érje el a lakbér négyszeresét, stb.) ezek még a középosztálybeli lakáskeresők számára is elérhetetlen. Civil szervezetek szerint az új szociális lakások építésénél olcsóbb és gyorsabb megoldást jelentene, ha az állam a bérbeadható (magán) lakásokra garanciát vállalna és a lakbér felének fizetését átvállalná. Addig: marad a káosz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.