2010. február 19., péntek

Kínai Munkásjogok Bizottság

4.sz. kampánykommunikációja


Konstatáltuk, hogy a már egész iparágat érintő sztrájkok egyre gyakoribbak: pedagógusok, taxisofőrök 2008-ben, bányászok és vasipari munkások 2009-ben. 2009 nyarán tömeges sztrájkok és tüntetések zajlottak az állami válllatok restrukturációja és privatizációja ellen – mely eredménye, hogy a kormány befagyasztotta ezeket a terveket. A hivatalos szakszervezet, az ACFTU vezetése, mivel mindig a munkáltató mellé állt, ezekből a mozgalmakból tehetetlenül kizárta magát.
A China Labour Bulletin, a kínai független szakszervezeti lap egyébként meghúzta a vészharangot afölött, hogy egyszerűen eltűnhet az ACFTU az állami vállalatok restrukturációja folyamán: “Ez a tömeges incidensek elsőszámú forrása, ebben tükröződik vissza a társadalom és a vállalatok közötti stabilitás és harmónia hiánya. A szakszervezetek összes szintjén – különösen az állami vállalatoknál – ragaszkodni kell annak megértéséhez, hogy mennyire fontos és szükséges a szilárd szakszervezetek létezése, különösen a restrukturáció idején.”. A cikk a szakszervezetek számára valódi függetlenséget követel.
Dec. végén egy hivatalos lap jelzi a veszélyt “a tömegmegmozdulások elérték az eddig csúcsot” és tovább radikalizálódnak. A cikk Zhang Jianguot, a hivatalos szakszervezet «kollektív szerződések» bizottsága elnökét idézi: «Az évek óta emelkdő számú munkakonfliktusok újabbakkal, az állami vállalatok restrukturációjával kombinálódva azon az úton haladnak, hogy a dolgozók lelkületét megváltoztassák. Bizonyos pártkáderek és helyi vezetők ezt nem fogják fel, ami az akkumulálódó problémák roppant szerencsétlen következményeihez vezet

A sztrájkjog gyakorlása mindig a letartóztatás veszélyével jár

3.000 sztrájkoló munkás novemberben

A híres német-svájci Triumph nő fehérnemű márka készítői (Dél-Kína, Hainan szigeti tartomány) dolgozói. Multinacionális vállalat. Néhány napja a vezetés bejelenti, hogy az évvégi prémium nem kerül kifizetésre, mivel a termelés nem érte el a 2008-as 50 %-át.
«A bejelentés után kezdődött a sztrájk», mondja Mo Xiaohui a hivatalos Xinhua ügynökségnek nyilatkozva. «Legtöbbünk számára lehetetlen volt ennél magasabb termelési szintet elérni, mivel a pénzügyi válság miatt esett az eladás.»
«A főnökök ezt a 700 jüanos [68 euró] prémiumot akarják megvonni, holott az átlagfizetés 500-600 jüan. Ez aztán már túlzás!»
Nov. 11-én 3.000 munkásnő beszünteti a munkát. 12-én az üzem előtt gyülekeznek. 13-án a vezetőség meghátrál és kifizeti mindenkinek a prémiumot. A sztrájk azonban folytatódik – a hivatalos szakszervezet az ACFTU vezetője, Han Lirong szerint olyan követelésekért, melyek soha nem lesznek kielégítve. Melyek ezek? Bérkövetelés a minimálbér eléréséért, a legális szabadság kiadásáért, az megalapozatlan pénzügyi szankciók megszüntetéséért.
Tehát egyszerűen arról van szó, hogy a munkatörvényeket akarják betartatni a multinacionális céggel!
Az igazgatás bejelenti, hogy nehezek lesznek a tárgyalások, mert a munkásnők nem alkottak delegációt (minden bizonnyal a szankciók elkerülése végett). A vezetésnek tehát közvetlenül a munkásgyűlés előtt kell benyújtani megoldási javaslatait…
(Sources : AFP, Xinhua)

A szervezkedési szabadságért, a szabad tárgyalások jogáért
105 «Munkás szolidaritási részvény»
A csata folytatódik…
A «Munkás szolidaritási részvények», melyeket azért adtunk ki, hogy a kínai szakszervezeti aktivistákkal szorosabb kapcsolat alakulhasson ki, első sikere a 604-ből 105 «részvény» eladása! Francia szakszervezeti föderáció, helyi alapszervezet és egyszerű állampolgár csatlakozott a kezdeményezéshez.

Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.