2010. február 4., csütörtök

Nemzetközi aktualitások jan. 28.

A Munkásinformációk 82. (2476) számából (megjelenik 87, r. du Faubourg St Denis 75010 Paris)


USA

Mennydörgés Massachusettes-ben
A jan. 20-i szenátorválasztás több volt, mint egy «időszaki választás», s mennydörgésként rázta meg az egész USA-t. Ezt a helyet 1953 óta mindig a demokrata párt (Obama pártja), legutóbb pedig Edward Kennedy, Obama híve és a párt történelmi figurája töltötte be. Most a republikánus párt szerezte meg a győzelmet a szavazatok több, mint 52 %-ával. Jobboldali földindulás? Nem. A republikánus jelölt csak felét szerezte meg korábbi voksainak, csakhogy a demokrata szavazók 40 %-a távol maradt. Richard Trumka, az AFL-CIO (az egyik legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés) elnöke így jellemezte az eseményt: «Ez a munkásosztály felháborodásának a jele». Ha az amerikai szervezett munkások vezetője ezt kimondja, az valóban a helyzet súlyára utal. Igen, a munkásság fel van háborodva, hogy a bankoknak dollármilliókat juttattak, az elbocsátások viszont egyre hevesebbek! Fel van háborodva, mert a valódi egészségügyi rendszer lekerült a napirendről, a háborúkat nemhogy befejeznék, de fokozzák és kolosszális összegeket szánnak rájuk!
Politikai válság van. «Mélységes bizonytalanságba kerültünk» mondja Trumka a Financial Times jan. 23-i számában, «az amerikai munkásság radikális változást akar». Az AFL-CIO vezetése országos akcióra hív a követelésekért.

Haiti

A szuverén haiti népnek kell országát újjáépítenie!
Montrealban a nagyhatalmak képviselői akarnak dönteni a haiti nép helyett
A Haititől 4000 km-re kiválasztott helyszínen a haiti népnek nem adatott meg a szó, a nagyhatalmak akarnak «Haitinak új születést adni, a régitől különbözőt».
Milyen jogon? A haiti nép megszűnt létezni? Igaz, 6 éve nincs szuverenitása, megszálló hatalmak irányítása alá került – de akkor már joga sincs megszólalni?
Igen, politikailag és anyagilag újjá kell építeni Haitit. De ezt magának a haiti népnek kell megtennie, a dolgozóknak, szervezeteiknek, nekik kell dönteniük a formáról és tartalomról, senki másnak.
Haitiban hetekkel a szerencsétlenség után lakóhelyi bizottságok igyekeznek szervezni a mindennapi életet a nélkülöző lakosság számára. A France 3 riportja beszámol arról, hogy 4 ezren élnek összetákolt sátorvárosban Port-au-Prince-ben. Szerveződnek, bizottságot hoztak létre delegáltakkal, mert semmiféle humanitárius segítséget nem kapnak. A mocsárból nyerik a vizet, melyről nem tudják, szennyezett-e. A kamera követi küldöttüket, aki bemegy a polgármesteri hivatalba és ott a többi küldöttel együtt felfegyverzett katonákkal, rendőrökkel találja magát szembe, akik megtiltják a belépést. Várakoznak hosszasan, majd a polgármester megbízottja jön ki – fehér öltönyben, szemmel láthatóan nem hiányzik neki a víz – és bejelenti, hogy nem tud semmit sem ajánlani, nincs semmi, de ha lesz valami... A küldött visszamegy a telepre, elmondja. Folytatják a szervezést magukban.
A Cité de Soleilben, a főváros legnagyobb bidonvárosában ugyanez a helyzet. A Vöröskereszt segítségével már a földrengés előtt létrejöttek a bizottságok, ma az élelem- és a víz beszerzésével foglalkoznak, önvédelmi csoportokat alkotnak az újraszerveződő gengek, kábítószerkereskedők elleni védekezésként.
Lehet, hogy kevésnek tűnik. De megmutatja, hogy a haiti nép képes szervezeteit létrehozni és újjáépíteni országát. Ebben a meggyőzödésben született a Nemzetközi Egyetértés és a Karibi Népek Szövetsége felhívása a haiti nép segítésére.

Hírek röviden :
– az Európai Unió külügyminiszterei „kevéssel több, mint 300 csendőrt” küldenek Haitiba (jan.25.)
– újabb amerikai katonák érkeztek Haitiba, ahol már 13 ezren tartózkodtak, a 24. tengerészeti hadtest és a nassaui intervenciós csapatok nehézfegyverzettel ellátott helikopterekkel és 1 200 gyalogossal.
– Petraeus tábornok, az iraki és afganisztáni amerikai csapatok parancsnoka kijelentette, nincs hatással a haiti átcsoportosítás az afganisztáni helyzetre, mert „augusztus végére gyakorlatilag mindet kivonják”.
– a Világbank egyszerű fizetési haladékot ad Haitinak, ahogyan jan. 21-én bejelentést nyert. Ötéves halasztást engedélyez a 38 millió dollár fizetésére, mely összeg mindössze 4 %-át képezi az ország külső adósságának.

Moldávia

A Moldkarton és a Glodeni munkásai összejövetelükön követelik üzemeik újraállamosítását
Az orosz Duma vitát folytat egy törvény felett, mely az „antiterrorista védelem” keretében szigorúan büntetné a nyilvános területeket elzáró személyeket. Megelőző intézkedés a tüntetők ellen, különösen az egyetlen iparágra épült városokban, melyeket a válság különösen érint. Moldáviában is sor került az üzemek államosításának követelésére.
Dec. 17-én és 28-án a csőd szélén álló Moldkarton és Glodeni cukorgyár dolgozói gyűlést tartottak. A „Népi ellenállás” csoport tagjainak hozzászólásából: „A kormány a válságot teszi felelőssé a csődért, de mi, munkások látjuk, hogy cukorrépatonnák rothadnak az üzem udvarán. Bizonyíték arra, hogy a magántulajdon csak a termelés likvidálására törekszik. Ezért és kifizetetlen bérünkért, a termelés beindításáért követeljük az újraállamosítást!”

Kína

- A Világbank a spekulációs „buborékok jeleit” látja Kínában
Andrew Burns, a Világbank makrogazdasági tendenciáit felügyelő elnöke figyelmeztet a spekulációs buborékok megjelenésére a kínai gazdaságban, különösképpen az ingatlanpiacon.
- Összeütközések a rendőrség a parasztok között
A dél-kínai Guangdongban a hatóságok 108 családot akartak kilakoltatni – a helyi sajtó szerint –, mely folyamán a rendőrség lázongások esetén szokásos eszközöket vetett be, a parasztok pedig Molotov-koktélokkal viszonozták. A kínai kormány hivatalosan is közölte, hogy évente több tucat ezer „tömeges incidens” fordul elő szociális kofliktusok, tüntetések, lázadások formájában.

Portugália

Az IMF „hiteles” tervet kér az állami büdzsére
A Valutaalap felszólította Portugáliát, hogy ez évre hiteles költségvetési talpraállítást valósíton meg a kiadási oldal csökkentésével, „nevezetesen az állami tisztviselők és szociális segítők bérének csökkentésével”. Opcióként megemlíti az Áfa emelését is. Santos szocialista pénzügyminiszter megvizsgálásra javasolja «a privatizáció lehetőségét (…) az ország eladósodottságának mértékét tekintve».


Martinique, Guyana

Tömeges távolmaradás a regonalizációról szóló népszavazáson
A francia tengerentúli ügyek minisztere szerint a martinique-i és guyanai nép „kifejezte ragaszkodását köztársaságunkhoz”. Guyanaban 27,44 és Martinique-ban 35,81 %-uk járult az urnákhoz jan. 24-én véleménynyilvánításra az új státuszról, miszerint a megyéket átalakítanák régiókká, vám- és fiskális szabadságot kapnának és autonóm társadalombiztosítási kompetenciát.
A francia alkotmány 73. cikkelye alkalmazásáról van szó, melyet az Európai Unió erőltet (számára az Antillák az „európai trópusok” része). Annak ellenére, hogy két hete „baloldali” képviselők szólítottak fel a javaslat elfogadására, a lakosság inkább távolmaradt... Az utolsó francia gyarmatokon tapasztalt elsöprő távolmaradás mutatja a helyzet megszüntetésének és a Guadeloupe-pal való szolidaritásnak a vágyát, ahogyan a jelszavak is bizonyítják: „Guadeloupe és Martinique a mienk!”.

Belgium
Munkások blokkolják az antwerpeni Opel üzem bejáratát, miután bejelentették annak bezárását
A General Motors sokhónapos manipuláció után jan.21-én bejelentette végül, hogy szándékában áll az antwerpeni üzem bezárása. 2 600 dolgozót tesz ezzel az utcára. „Mint egy elhasznált tárggyal, úgy bánnak velünk” – mondja egy 22 éve itt dolgozó autógyári munkás. „Az alvállakozókat is ideszámítva tessék megszorozni hárommal azok számát, akik elveszítik munkájukat” – mondja egy szakszervezeti aktivista.
A bejelentés után a dolgozók együttesen akadályozták meg az elkészült új autók kiszállítását a gyárból.

Algéria

Nyolcnapos sztrájk után az ArcelorMittal vezetése visszakozott és semmisnek nyilvánította a gyár bezárását
Az Algéria keleti részén fekvő El Hadzsarban a 7 200 dolgozót foglalkoztató acélipari központban nyolnapos sztrájk után felvették a munkát. A szakszervezet jan. 12-én hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, hogy ezzel meghátrálásra késztesse az igazgatóságot az üzem 320 dolgozót foglalkoztató kokszolója bezárása ügyében.
„Ma reggel az üzem minden dolgozója jelen volt azon a gyűlésen, melyen a vezetés bejelentette a globális rehabilitációs tervet, a kokszolót is ideértve. Mindezt írásban is megkaptuk.” – nyilatkozta Smaïn Kouadria, a szakszervezet vezetője.

Afganisztán

NATO-katonák ismét civileket öltek az ország déli részén, ami a falusi lakosság haragját provokálta ki. Közülük mintegy 100 személy Ghazniban, a tartományi székhelyen tüntetett – magukkal vive az öt megölt személy, közöttük két kisgyermek koporsóját is...

19
Ennyi millió gyermek él az Európai Unióban a szegénységi küszöb alatt. Ami a felnőtteket illeti, ma már 80 millióra nőtt számuk az EU-ban (16 %).


(Fordítás: a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének aktivistái)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.