2010. március 11., csütörtök

Görögország

A Zöld Baloldal, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Szociális Charta 2008, a Magyar Egyesült Baloldal ezen az úton fejezi ki szolidaritását a görög munkásosztály harcával.
A görög szociáldemokrácia kormánya – az Európai Unió, az Egyesült Államok és a nemzetközi pénzügyi szervezetek nyomására – brutális megszorító intézkedéseket vezetett be, amelyek a reálbér (sőt: a közalkalmazottaknál a nominálbér) csökkentésével, adóemelésekkel, a szociális és a közszolgáltatások megkurtításával vagy megdrágításával, masszív elbocsátásokkal, a fogyasztás korlátozásával kívánja elérni a költségvetési egyensúly helyreállítását.
A munkás- és diákmozgalom – a szakszervezetek, a két kommunista párt (a Sziriza és a KKE), az anarchoszindikalisták – közös vagy párhuzamos akciókkal, sztrájkokkal, köztük a nagyszerűen sikerült általános sztrájkkal szervezi és fokozza az ellenállást. Csütörtökön reggel szervezett munkások elfoglalták az athéni pénzügyminisztérium épületét. A hangulat forradalmi.
A görögországi tőkés rendszer súlyos válságban van. Félő, hogy a szocialisták katonai erőszakot fognak alkalmazni a lázongó görög dolgozók ellen.
Ebben az egyszerre aggasztó és reménykeltő helyzetben a nemzetközi – és elsősorban az európai – baloldalnak határozottan és egyértelműen az ellenálló görög munkások és diákok oldalára kell állnia. A vörös és a fekete-vörös zászlók alatt tiltakozó tüntetők, a sztrájkolók, a direkt akciók kezdeményezői értünk, más kelet-európaiakért is kockáztatják testi épségüket és szabadságukat. A költségvetési egyensúly hamis ürügyével mindenütt, nálunk is nagyobb fordulatszámra kapcsolják a kizsákmányolást, gyorsítják az elbocsátásokat, rombolják a közszolgáltatásokat, szétrombolják a szociális biztonságot, szélesítik a kirekesztést, erőszakkal és antidemokratikus rendszabályokkal fenyegetőznek. „Végső megoldásnak” meg ott a fasizmus.
A szociáldemokrácia ismét választhat az uralkodó osztály és a proletariátus között. Nincsenek illúzióink afelől, hogy miként fog dönteni.
Csak a szocializmus és a szabadság állhatja útját a katasztrófának. Ebben a szituációban éberségre és egységre van szükségünk.
Vigyázó szemünket Athénra vessük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.