2010. március 10., szerda

Nemzetközi információk

új széria 4.sz. (373) - 2010.márc.5.



Sajtószolgálat

USA

Kampány: «Vizsgálat Mumia Abu Jamal emberi és polgári jogairól»

Suzanne Ross levele a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértéséhez

Kedves Barátaim! Kedves Elvtársak!

Először is meg kell köszönjem Nektek a Pam Africa, az International Concerned family and Friends of Mumia Abu-Jamal és a Free Mumia Abu-Jamal Coalition (New York városa) nevében, hogy folytatjátok a kampányt, s a nov. 12-i igazságügyi minisztériumi első látogatásunk előtti szervezőmunkát elvégeztétek. Ezen a napon az Amnesty International-lel és a NAACP-vel, valamint számos más szervezettel sajtókonferenciát tartottunk «Mumia Abu Jamal emberi és polgári jogai kivizsgálása érdekében» kampányunk bejelentésére. Nemzetközi támogatásotoknak köszönhetően a kampány presztizse erősödött, ami bennünket is bátorít a Mumia elvtársunkat szolgálandó nehéz csatában.

Ahogy minden bizonnyal tudjátok, az eddigi összes bíróság, beleértve az USA Legfelsőbb Bíróságát is, elutasította az új ítélet lehetőségét, így csak arról van szó, hogy a halálos ítéletet végrehajtják-e vagy élete végéig börtönben marad. Nyilvánvaló, hogy számunkra egyik sem elfogadható és követeljük az Igazságügyi Minisztérumtól, hogy felelősségéhez mérten vesse be jogszolgáltatási hatalmát annak érdekében, hogy ebben az országban mindenki számára biztosítottak legyenek a polgári jogok. Az igazságszolgáltatástól kérjük, hogy vizsgálják felül az évtizedekkel ezelőtt Mumia ellen felhozott hamis vádakat, polgári jogainak a rendőrség, a vizsgálat, a bíróságok általi megsértését.

Ennek a kampánynak második szakaszába kezdünk, melynek kulcseleme Eric Holder főügyésszel vagy az őt képviselő személlyel való találkozásunk lesz. Kértük ezt a találkozót, s valószínűleg április 26-án kerül rá sor. Ekkor újra sajtókonferenciát és gyűlést akartunk tartani, s reméljük, ezeken újra ugyanannyian lesznek! A többi Holder főügyész válaszaitól függ.

Minthogy ez az ügy 28 éve tart, a hagyományoknak megfelelően nagy tömegtüntetést vagy hasonló fontosságú akciót tartunk Philadelphiában ápr. 24-én Mumia születésnapján, aki most lesz 56 éves. Eddigi életének felét börtönben töltötte és gyakorlatilag állandóan a halálraítéltek cellájában. Ez év ápr. 26-án pedig Washingtonban ünnepeljük Mumia elkötelezettségét az igazság iránt, lelkierejét és bátorságát!
Reméljük, hogy mindnyájan csatlakoztok hozzánk ápr. 26-án Washingtonban, várunk benneteket lehetőségeitek szerint a tanácskozás előtt vagy után.
Fogadjátok szolidáris üdvözletemet:

Suzanne Ross, 2010. febr. 2.

Tartalom:

- Nagy-Britannia:
- a bányászok országos szakszervezetének lapja, a The miner Journal: Szabadságot Valentyin Uruszovnak!
- Levél a börtönből

- Belgium: A Halle-i vasúti katasztrófa után

- Tunézia: a Represszióeellenes Nemzetközi Bizottság (Cicr) kommünikéje

- Afganisztán: az afganisztáni Radikális Bal (LRA) levele a holland Munkáspárthoz



Nagy-Britannia

Valenytin Uruszov szakszervezeti felelős kiszabadításáért

Levél a börtönből

A hamis vádak alapján 6 évi internálásra ítélt Valentyin Uruszov szakszervezeti felelős (Kelet-Szibériában az Alrosa bányatársaság független szakszervezetének létrehozója) a börtönbe való visszatérése előtt, kórházi tartózkodása idején üzenetet tudott eljuttatni hozzánk. «Viszatérésemkor nagy valószínűséggel magánzárkába fognak tenni és azt hiszem, hosszú időre», riadóztat.

A büntetőintézmény személyzetének elmondása szerint az Alrosa vállalat igazgatása kapcsolatba lépett a büntetőtábor vezetésével, hogy «foglalkozzon» Valentyin Uruszovval. «Igaztalanul azzal vádolnak, hogy megsértem a szabályzatot, hogy keresem az összetűzést a személyzettel, sőt, fenyegetem őket. Annak ellenére, hogy nem válaszolok a provokációkra, nincs olyan nap, mikor ne kísérleteznének ilyen állításokkal.»

Uruszovnak súlyos veseproblémái vannak, s jelzi, hogy «a foglyok barakkjaiban nincs szellőzés. A víz egyenesen a folyóból érkezik, a múlt évben több mint száz bebörtönzött fertőződött meg tuberkulózissal.»

Ugyanakkor a dolgozókhoz fordult és mindazokhoz, akik a világ minden részén kampányt folytatnak kiszabadulásásért: «Különösen hálás vagytok mindannyiótoknak, akik sorsom miatt aggódtok. Minden nehézség ellenére örülök és nem bánom, hogy a harcot választottam. Meg vagyok győződve arról, hogy Oroszországban sorsunk hamarosan jobbra fordul, egyszerűen szembe kell fordulni ezzel a helyzettel. Nem maradhatunk az út szélén, ha a jövönkről van szó. Mindjárt itt a reggel, a szokásos motozással, így nem folytathatom e levél írását. Tudom, hogy mindnyájan meg fogjátok érteni, amit mondani akartam. Legtiszteletteljesebb üdvözlettel: Valentyin»

A párizsi, berlini orosz nagykövetségeken történt szakszervezeti küldöttségek után a National Union of Mineworkers (NUM), a nagy-britanniai bányász-szakszervezet Medvegyev elnökhöz fordult Uruszov azonnali szabadon bocsátása követelésével.

Valentyin Uruszov veszélyben van! A Represszió Elleni Nemzetközi Bizottság arra hív, hogy bővítsük a kampányt!

A sajtóban

THE MINER
Országos Bányásszakszervezet (NUM) lapja
2009 karácsonyi szám

A NUM nyilatkozata: Szabadságot Valentyin Uruszovnak!

A NUM országos vezetői támogatásukkal járulnak hozzá a Valentyin Uruszov kiszabadításáért indított nemzetközi kampányhoz. Uruszov, az orosz bányász, hamis vádak lapján került börtönbe, miután munkatársaival szakszervezetet hozott létre. A NUM elnöke, Ian Lavery, levelet küldött Dimitrij Medvegyev orosz elnöknek, melyben közbenjárását kérte Uruszov szabadon bocsájtásában.

Uruszov, az Alrosa gyémántkitermelő vállalat alkalmazottja nyilvánvalóan hamisított bizonyítékok (kábítószer birtoklása) alapján hat éves kényszermunkára ítélten büntetését tölti.

A figyelem egy munkahelyi konfliktus nyomán terelődött Uruszovra Kelet-Szibériában, Jakutföldön, az udacsnyi Alrosa bányában a múlt év júliusában.

A bányászok éhségsztrájkba fogtak munkakörülményeik elleni tiltakozásként és új szakszervezet létrehozásáért. Uruszov volt a szószólójuk. Válaszul a bánya vezetése kétoldalú bizottságot állított fel tárgyalások vitelére. A bizottság éppencsak megkezdhette munkáját, mikor 2008. szept. 3-án, két nappal javaslatai benyújtásának határideje előtt Uruszovot letartóztatták.

Háziőrizetbe vették, illegálisan lakásától 60 km-re szállították, fegyverrel fenyegették, elzárták. Távollétében házkutatást tartottak, ekkor «találták meg» a kábítószert. 2008. dec. 26-án bűnösnek találtatott és elítéltetett a jakut Mirinszkij járási bíróság által.

Szibériában, a hatalmas kiterjedésű jakutföldi kormányzóság kőolajban, aranyban és gyémántban rendkívül gazdag, s egyik legnagyobb tulajdonos az Alrosa.

Uruszov ügyvédei azt állítják, hogy a helyi kormányzóság nyomást gyakorolt a bíróságra. Uruszov első letartóztatása alkalmával az egész világról tiltakozó üzenetek érkeztek. 2008. május 12-én a Jakut Köztársaság legfelsőbb Bírósága a korábbi eljárást megszüntette és kaució ellenében Uruszov szabadonbocsátásáról intézkedett – egyszerre volt győzelem és ritka esemény.

Sokan beszélnek a vád hazug és illegális jellegéről. A vizsgálatot irányító tiszt ellen vádeljárás indult. Mindezek ellenére jún. 26-án mégegyszer a mirinszkiji bíróság elé került az ügy (Oroszországban ez a rendes procedúra) – ezúttal pedig megerősítette a korábban kirótt 6 éves kényszermunkát.

Az orosz szakszervezeti aktivisták fokozott támadásnak vannak kitéve: munkahelyi zaklatásnak, elbocsátásnak, a vállalati szolgálatban álló verőlegények támadásainak. De az utóbbi években ez az első eset, hogy szakszervezeti felelőst hosszú börtönbüntetéssel szankcionálnak.

Oroszországban az emberi és polgári jogok védelmében szakszervezetek alkotta csoport alakult, mely kampányt folytat Uruszov kiszabadításáért.

Ian Lavery, a NUM elnöke, Keith Stanley, alelnök és Chris Kitchen, titkár a közelmúltban találkoztak az Uruszov támogatására alakult szervezet képviselőivel az Egyesült Királyságban, melynek tagja többek közt a szocialista ügyvédszervezet, a Haldane Society.

Ian Lavery kijelentette: «Régóta szolidáris kapcsolatban vagyunk az orosz és ukrán bányászokkal. Sosem felejtjük el azt a támogatást, amit számunkra nyújtottak. Nem fogunk ölbetett kézzel üldögélni, mikor tudjuk, hogy egy bányász, akárhol is legyen a világon, börtönbe kerül azért, mert társait szervezi. Az reméljük, hogy az egész Egyesült Királyság munkásmozgalma csatlakozni fog a kéréshez, hogy az orosz miniszterelnök vizsgálja felül ezt az ítéletet.»


Amit tenni lehet:

• Dimitrij Medvegyev orosz elnökhöz fordulni levélben: (az Orosz Föderáció elnöke, Iljinka utca 23., 103132 Moszkva, Oroszország) Uruszov kiszabadulását követelve;
• kérni országgyűlési és európai parlamenti képviselődtől a Medvegyev elnökhöz fordulást ez ügyben;
• kérni saját szakszerveztedtől, helyileg vagy országos szervtől a kampány támogatását, stb;
• informálni Chris Kitchent, a NUM titkárát és kampányszervezőt emailban (angolul): free.urusov@googlmail.com


Belgium

Levelezőnktől

A Halle-i vasúti katasztrófa után

A vasút szakszervezete és igazgatósága azon nyomban az Európai Bizottság felelősségét jelölte meg

A vasutas FGTB szakszervezet kitart amellett, hogy kapcsolat van a katasztrófa és a 2003 márciusában belga törvénnyé vált vasúti «liberalizáció» európai direktívája között, mely az SNCB vasúttársaság szétveréséhez vezetett. Három egység alakult: az SNCB holding, az Infrabel (infrastruktúra kezelése) és az SNCB (mely csak szállító).

A «liberalizáció» azonnal a magánszektor módszereinek alkalmazásához vezetett és olyan helyzethez, melyben a 3 egység érdekellentéte rendszeresen napirendre kerül.
A mozdonyvezetők képzése a magánszektorban szokásos időre redukálódott, 63 hét helyett 47-re. A munkakörülmények rosszabbodtak. Egyik mozdonyvezető: «Lassan nem bírjuk tovább.» A következmény: jelenleg minden negyedik napon egy vonat nem veszi figyelembe a piros jelzést.
Létezik olyan szisztéma, amely automatikusan leállítja a tilos jelzést átlépő vonatot. De az 1980-ben Belgiumban bevezetett fiskális szigorúság a megfelelő beruházástól megfosztja az SNCB-t. A 2001-es első vasúti katasztrófa után az SNBC elkötelezte magát az azóta napvilágot látott európai normák tiszteletben tartására. De ezekben a normákban annyi a technikai probléma, hogy egy másik javára kellett dönteni, s ma a vasút vezetése az Európai Bizottságot okolja a négy év elvesztéséért.

Belgium végülis saját rendszerének alkalmazását választotta, de olyan körülmények között, mikor az SNCB már széthullott. Az Infrabelnek – megbízatása a karbantartásra és az infrastruktúra feljesztésére vonatkozik (nyitott a magánáruszállítás előtt és annak kell lennie a személyszállításban is) – megvannak a pénzügyi eszközei. De az SNCB a belga vasút szegény rokona lett, még 6 évig nem lesz pénze a készülék felszerelésére minden mozdonyra.

2003-ban a szakszervezeti vezetők nem mozgósítottak az SNCB szétdarabolása ellen. Ma az FGTB-nek ki kellett mondania ennek következményeit! A jövő hiányában a vasutasok spontán munkabeszüntetésbe kezdtek a Halle-i katasztrófa után kifejezve mélységes indignálódásukat és követelve a biztonság fokozását.

Most az a feladat a szakszervezetek számára, hogy mozgósítsanak az SNCB egységének visszaállításáért, ahogyan az 2003. előtt létezett. Ez pedig magábafoglalja az európai direktíva elvetését, mert ez vitt a széthulláshoz, ami pedig a Halle-i katasztrófa alapvető oka.

TUNÉZIA

A 2009/2010-es tanévben a tunéziai egyetemi hallgatók szakszervezeti aktivistái ellen megtorlási hullám indult. A szakszervezet már évek óta szálka a kormány szemében, az UGET kongresszusának megakadályozásától aktivitásának elfojtásán keresztül még az is előfordult, hogy a közrend elleni vétséggel vádolták. Most a bíróság mintegy 30 hallgatót ítélt el ill. eljárást folytat ellenük. Tizenötöt közülük 12-37 havi elzárással büntetnek, az Fegyelmi Tanács pedig mintegy ötvenet eltiltott tanulmányaitól, kizárt a tuniszi egyetemről szakszervezeti és politikai tevékenysége gyakorlása miatt. A Represszió elleni Nemzetközi Bizottság támogatja a bebörtönzött vagy kizárt diákokat, ügyükben közbenjárt és kéri az egyetemi szakszervezet független működésének lehetőségét.

A CICR , a Represszió elleni (a politikai és szakszervezeti jogok védelmében) Nemzetközi Bizottság kommünikéje

A CICR küldöttségében Jean-Pierre Barrois tanár, Gérard Bauvert újságíró Tunézia párizsi követségére látogatott 2010. febr. 9-én.
A delegáció átadta követelését a számos egyetemi hallgató, aktivista, UGET szabadonbocsátása érdekében, akik között számosan börtönben vannak ma, másokat pedig kizárt egyeteme.
A delegáció fogadását a követség elutasította, mely tény csak megerősíti a fiatalok helyzete felett érzett nyugtalankodásunkat. Családtagjaikkal, barátaikkal együtt a nemzetközi közvéleményhez fordulunk, különösen a diák- és szakszervezetekhez, valamint az emberi jogvédő szervezethez:

Ne hagyjuk a diákokat magukra!
Követeljük azonnal szabadonbocsátásukat!



AFGANISZTÁN

Az afganisztáni Radikális Bal (LRA) levele a holland Munkáspárthoz


Kedves Barátaink!

Gratulálunk Nektek Afganisztánról hozott döntésetekhez és kérésetekhez, hogy a NATO barbár missziója végre érjen véget. Amióta 2001 végén az USA és a NATO elfoglalta Afganisztánt, az afgán népnek szembe kell néznie a biztonság hiányával, a szegénység növekedésével, munkanélküliséggel, gyilkosságokkal, bűncselekményekkel, kábítószer-kereskedéssel és háborús bűnös urainak uralmával.

Afganisztánban mint elsőrendű sikert emlegetik a demokrácia bevezetését – a 2009. szeptemberi választások tükrében láttuk, a történelemben soha nem látott magasságokba emelkedett a csalás; szégyen az USA-ra és NATO-ra nézve, közöttük Hollandiára is, melyek támogatták az afganisztáni választásokat.

A nők helyzete és az újjáépítés csak ürügy a népek megtévesztésére. Mutatnak néhány asszonyt szimbólumként a kormányból, de a nők elleni erőszaktétel, az öngyilkos nők száma, a lányok, asszonyok bántalmazása a rendőrség által, sőt, a börtönökben növekedik; ez a tény fakasztja nemzeti és nemzetközi szinten az emberi és polgári jogvédő szervezetek haragját. Afganisztán népe most már érti, mi volt cél elfoglalásával. Következésképpen nincs más választása, mint az ellenállás és a megszálló csapatok azonnali kivonásának követelése.

Becsüljük bátor és igazságos döntéseteket. Minden bizonnyal leckeként szolgált másoknak, hogy a megszállásnak véget akartok vetni, azok számára is, akik még hétrét görnyednek az imperializmus akarata előtt feláldozva katonafiaikat az amerikai imperialista katonai érdekek oltárán.

A meghozott nagyon fontos döntés inspirálja a német, olasz, kanadai, ausztráliai háborúellenes és pacifista erőket, azokat az afgánokat is, akik a megszállást elítélik, és az egész világon meg fogja erősíteni a NATO-militarizmus ellenzékét.

Az afgán nép hálás Nektek, mert Ti felnyitottátok a szemeket a NATO agressziós missziók természete előtt és azt kéri Tőletek, ne hátráljatok semmiféle nyomás hatására, jöjjön az az USA vagy a NATO legfelsőbb köreiből. Kérünk Titeket, hogy folytassátok a csapatkivonás követelését Afganisztánból, hogy hagyján békén az afgán népet saját sorsának eldöntésében.

Afganisztán népe jól tudja, hogy Európa, Kanada, sőt még az USA népe is háborúellenes, nem akarja ezt a tragikus katonai missziót, nem akarja, hogy adójával a katonai költségvetést táplálják olyan ostoba háborúban, melyet világosan láthatóan el fog veszíteni. Csak és kizárólag a népeket állítólag képviselő kormányok nem tudják, nem látják, nem akarják.

Éljen az afgán és a holland nép közötti szolidaritás!

A megszálló csapatok azonnali kivonását Afganisztánból!

Kárpótlást az USA és a NATO áldozatainak Afganisztánban!

Afganisztáni Radikális Bal (LRA), 2010.02.21.



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par « Les Amis de l’Entente », 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.