2010. április 30., péntek

A kilakoltatás bűn!

A kilakoltatás bűn!
A Magyar Egyesült Baloldal mozgalom nyilatkozata Május 1 alkalmából
Az elkövetkező hónapokban fenyegető kilakoltatási hullám aggodalommal tölti el a társadalom elesettjeivel, a neoliberális politika kárvallottjaival szolidaritást vállaló mozgalmunkat, a MEBAL-t.
A MEBAL ezúton felszólítja a régi és az új kormányt, hogy az év végéig hosszabbítsák meg az április 15-én lejárt kilakoltatási moratóriumot! Az így nyert időt az országgyűlés használja fel arra, hogy a fedél nélküliség rémével fenyegetett több százezer honfitársunknak törvényileg biztosítsa otthonuk megmaradását! Követeljük, hogy a lakhatás jogát és garanciáit – mint Franciaországban – törvény biztosítsa! A MEBAL programja az alkotmányos garanciát preferálja, de a helyzet sürgető volta miatt - átmenetileg - a gyorsabb törvényi szabályozást is elfogadhatónak tartjuk.
A legsúlyosabban érintett réteget azok a bérlakásban élő családok alkotják (beleértve az egyszemélyes háztartásokat is), amelyeknek jelentős közüzemi és lakbértartozása halmozódott fel, méghozzá óriási többségének önhibájukon kívül. Ma 700 ezer családnak van 60 napon túli lakásrészlet tartozása és 1,5 millió családnak 90 napon túli közüzemi tartozása. Ilyen sok honfitársunk nem lehet hibás. Az a társadalom a bűnös, amely sem elég munkahelyet, sem egyéb jövedelmet nem biztosít számukra. A családok folyamatosan romló helyzetét a válság tovább nehezítette. Sokukat a legutóbbi időkig csak az önkormányzati segélyezés rendszere tartotta vissza a teljes ellehetetlenüléstől, az utcára kerüléstől. Az utóbbi hónapokban azonban a segélyek állami forrását szűkítették, miközben több tízmilliárd forintnyival nőttek a lakossági tartozások. Ezt a nyomást a segélyezés jelenlegi rendszere már képtelen feltartóztatni, így a fennálló rendelkezések értelmében kilakoltatási hullám várható.
Közismert, hogy a bankok és főleg az erre szakosodott kisebb pénzügyi hiéna-vállalkozások hitelei nyomán rohamosan nő a bedőlt lakáshitelek és az ezzel fenyegetettek száma. Azt már kevesebben tudják, hogy sok önkormányzat saját tulajdonú cégei mögé bújva fenyegeti kilakoltatással az önhibájukon kívül bajba jutott, kiszolgáltatott embereket.
A MEBAL, mint a társadalmi szolidaritás szervezete, felelősséget érez e rétegek, családok, és az e családokban nevelkedő gyermekek (a jövő teherhordó nemzedéke!) iránt, és e felelősség viselésére hívja fel a parlamenti pártokat!
Reméljük, minél többen ismerik fel ezt a felelősséget. Azokat pedig, akik e kötelességük alól kibújnának, a nyilvánosság erejével igyekszünk rászorítani a felelős magatartásra!
A SAJTÓ MUNKATÁRSAIT SZERETETTEL VÁRJUK MÁJUS 1-ÉN A „BALOLDALI UDVARBAN”, A városligeti PAÁL LÁSZLÓ SÉTÁNYON!

2010. április 30.
MEBAL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.