2010. április 25., vasárnap

Szolidaritàs a görög néppel

Ez a harc értünk is folyik

Április 23-án reggel a görög kormány bejelentette, hogy a válság kezeléséhez igénybe veszi az EU és az IMF mechanizmus segítségét. A görög kormány tehát az év eleje óta az EU vezetése, az Európai Központi Bank és személyesen Angela Merkel német kancellár részéről ránehezedő nyomásnak engedve elfogadta azt a megszorítási csomagot, lehívási és ellenőrzési mechanizmust, amelyet az EU vezetése dolgozott ki az IMF szabályaihoz igazodva. Ez kötelezi a kormányt, hogy drasztikusan csökkentse az államháztartási kiadásokat, bocsásson el állami alkalmazottakat, csökkentse a béreket és a nyugdíjakat.

A bejelentés azt jelenti, hogy az EU vezetése nem védi meg a nemzetközi pénzpiacok és nagybankok nyomásával szemben Görögországot, amely 1981 óta tagja az EU-nak, és amelynek fizetőeszköze az euró. A döntés óriási felháborodást váltott ki Görögországban, ahol a szakszervezetek és a baloldali pártok már a csődhelyzet és az intézkedési tervek nyilvánosságra kerülése óta hatalmas megmozdulásokkal, az egész országot napokig megbénító sztrájkokkal tüntettek az ellen, hogy a gazdasági válság, valamint az EU és a váltakozó kormányok hibás politikájának következményeit a népre hárítsák át.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal teljes szolidaritását fejezi ki a görög dolgozók harcával. Véleményünk szerint az EU vezetésének a döntése megkérdőjelezi az Unió alapelveinek és értékeinek az érvényességét, mindazt, amiért az EU létrejött, amiért az országok csatlakoztak az EU-hoz. Az EU vezetésének magatartása nem egy tagállam vagy annak az EU-hoz való viszonyának az ügye, hanem közös gondja minden tagállamnak, mert nem tűrhető, hogy ez a gyakorlat általánossá váljék. A görög dolgozók ellenállását mi különösen megértjük és figyelemmel kísérjük, mert Magyarország 2008 októberében hasonló helyzetben volt és az EU és az IMF velünk szemben is hasonlóképpen járt el, aminek következményei súlyosan nehezednek jelenünkre és jövőnkre. Az eset egyben arra is figyelmeztet, ahogyan az EU tagság úgy az euró bevezetése sem védi meg az országot, a dolgozókat a nemzetközi pénztőke nyomásával szemben.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal arra kéri a szakszervezeteket és a társadalom minden tagját, hogy minél többen fejezzék ki szolidaritásukat a görög dolgozók harcával. Ez a harc összeurópai ügyért és különösen mi értünk is folyik. A görögök harcának sikeres kimenetele a ránk nehezedő nyomást is enyhítheti.

Vajnai Attila
elnök
Magyarországi Munkáspárt 2006


Droppa György
elnök
Zöld Baloldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.