2010. április 5., hétfő

Nemzetközi információk

új sorozat 6.sz. (375) - 2010. ápr. 2.


Sajtószolgálat


Tartalom:

– USA: az amerikai orvosok szövetségének nyilatkozata a nemzeti egészségügyi programért

– Oroszország: az orosz szakszervezeti felelős, Valentyin Uruszov kiszabadításáért

– CICR, Spanyolország: a Represszió Elleni Nemzetközi Bizottság (a szakszervezeti és politikai jogokért) nyilatkozata a Prat-ügyben. Az ügyész 3 és 4 év börtönbüntetés kiszabását kéri a légiközlekedés francoista törvényalkalmazásának megfelelően.


USA

Amit Obama "egészségügyi reformjáról" mondanak

Az Amerikai Orvosszövetség vezetőinek nyilatkozata a nemzeti egészségügyi reform érdekében

"Reform vagy hazug ígéretek?"

A deklarációt a következő vezetők írták alá: Oliver Fein, elnök; Garrett Adams, elnökhelyettes; Claudia Fegan, volt elnök; Margaret Flowers; David Himmelstein, alapítótag; Steffie Woolhandler, alapítótag; Quentin Young, országos koorditátor; Don McCanne.

Szeretnénk csatlakozni az egészségügyi törvény elfogadásáról lelkendezők kórusához, de lelkiismeretünk tiltja, nem győz meg bennünket az a feltételezés, hogy a rákot meg lehet gyógyítani aszpirinnel.

A probléma gyökerének - a profithajhász egészségügyi magánipar és magánbiztosítások - megragadása nélkül ez az új és drága törvény még inkább meg fogja erősíteni a nagyvállalatok pozícióját és azokat fogja még gazdagabbá tenni. A törvény amerikaiak millióit fogja terelni a magánbiztosítók megtévesztő termékei felé, lehetővé téve, hogy azok óriási közpénzeket zsebeljenek be.

A törvény körül csapott lárma nem tudja elrejteni a tényeket:

Kb. 23 millió személynek nem lesz semmiféle egészségvédelmi ellátása a következő 9 évben. Ezt annyit jelent, hogy közülük évente 23 ezren fognak meghalni, a kiszámíthatatlan szenvedéseket nem is kalkulálva.

Közepes jövedelmű személyek milliói kénytelenek lesznek olyan magánbiztosítói szolgáltatást igénybe venni, mely jövedelmük majdnem egytizedét felemészti (9,5 %-ig!), de gyógyításuk költségeinek mindössze 70 %-át fedezi. Mivel nem tudják majd megengedni maguknak a túl költséges szerződések igénybevételét, súlyos betegség esetén anyagilag romokban fognak heverni.

A biztosítótársaságok közpénzekből 447 milliárd dollárt kapnak szubvencióként kétséges portékáik eladásának segítéseképp. Ez a pénz arra fog szolgálni, hogy pénzügyileg és politikailag megerősödve minden jövőbeli reformot megakadályozzanak.

A törvény előirányoz kb. 40 milliárd dollár befizetését a Medicare által a kórházakban a biztosítással nem rendelkező tízmilliókat fenyegetve.

Azok, akik munkáltatójuk révén rendelkeznek biztosítással, a számukra kijelölt egészségügyi központokba lesznek kénytelenek fordulni. Be lesznek szorítva. Biztosításuk ára emelkedni fog és a szolgáltatások pedig csökkenni. Sokaknak, hogy azt ne mondjuk, a többség számára.

Az egészségügyi kiadások rakétasebességgel fognak emelkedni, amint azt meggyőzően bizonyítja az e törvénynek modellül szolgáló massachusettsi példa.

A biztosítótársaságoknak, a törvény kidolgozásában játszott szerepük folytán, számtalan kivételre lesz módjuk. Az idősebb személyek akár háromszor is többet fizethetnek, mint a fiatalok, és az elsősorban nőket foglalkoztató nagyvállalatoktól a legmagasabb hozzájárulást kérhetik.

A nők jogait sérti, hogy tilos juttatni a biztosítási alapból olyan kiadásokra, melyek terhességmegszakítással állnak összeköttetésben, csakúgy mint más orvosi szolgáltatásokra.

Mindez nem volt szükségszerű. Bármilyen üdvös is legyen eme törvény áltak előírt néhány intézkedés – például a táppénzalapok emelése –, azokból el lehet venni más rendelkezésre.

A Medicaid kiterjesztése - olyan program, mely mögött jelenleg nincsenek elegendő alapok, rossz minőségű orvostudományt nyújt szegény betegek számára – ki tudná bővíteni saját tevékenységét és javítani annak hatékonyságát.

Az amerikai adminisztráció és a Kongresszus az amerikaiak számára kötelezővé tette az egyéni vállalalások, a nyugdíjak megadóztatása és a dolgozók egészségügyi kiadásai megtöbbszörözésén, számtalan biztosítási vállalkozással és gyógyszeripari tröszttel kötött szerződésen alapuló költséges elképzelést. Ez a terv csak ennek a feldarabolt, diszfunkcionális és kezelhetetlen rendszernek az örökké fennállóságának az erősítésére szolgál, gazdaságunkra ránehezedik és egészségünkre a legrosszabb következményekkel bír.

A törvény fő elemei csak 2014-ben lesz alkalmazhatóak. Azt javasolják, hogy megítélésünkkel várjuk meg a reform alkalmazásának módját. De nem tudunk várni. Pácienseink sem. Túl nagy fontosságú a tét.

Harcunk folytatására kötelezzünk el magunkat azért az egyetlen értelmes, emberi és pénzügyileg felelős célért, hogy véget kell vetni egészségügyi rendszerünk siralmas helyzetének. Nemzeti ellátást követelünk a «single payer» elv alapján («egyetlen fizető»: az eltérő fizetéseken alapuló orvosi ellátás mindenki számára), összekötve a Medicare-rendszer javításával és kiterjesztésével mindenkinek!


OROSZORSZÁG

Az orosz szakszervezet felelős Valentyin Uruszov élete veszélyben!

Valentyin Uruszov szakszervezeti felelős egy éve börtönben van.
A bűne?
2007-ben az ALROSA gyémántkitermelő vállalatnál megalapította a «Proszvoboda» független szakszervezetet a Szakhai Köztársaságban (Jakutföld). Az ALROSA virágzó vállalkozás, ez az élenjáró orosz gyémánkitermelő. 2009-ben az ALROSA a világ nyersgyémántpiacán az eladás 25 %-os forgalmát bonyolította le. Ebben az évben megelőzte a bostwanai Debswane és a dél-afrikai De Beers termelését karátban számolva. Az ALROSA felügyelőtanácsának elnöke Kudrin orosz pénzügyminiszter, oldalán a jakutföldi miniszterelnökkel, Jegor Borszovval és miniszterelnök-helyettessel, Gennagyij Alekszejevvel. 2009 augusztusában Vlagyimir Putyin az orosz államtól egymilliárd dollárnyi támogatást nyújtott az ALROSA-nak.

Valentyin Uruszov gyorsan kibontakozott, kb. ezres taglétszámra nőtt szakszervezete hamarosan a vállalati igazgatás rendelkezésére bocsájtotta követeléseinek listáját a munkakörülmények javításáról és a munkások, alkalmazottak bérigényeiről.

Hamar megérkezett a reakció. 2008. szept. 13-án Valentyin Uruszovot letartóztatták és kábítószer birtoklásával vádolták. A drogot valójában – kipróbált procedúrával – maguk a zsebében kutató rendőrök helyezték el. Egyébként a műveletet végző egyik rendőrtisztet később hűtlen kezelés vétkével letartóztatták.
A bíróság először 6 év börtönbüntetésre ítélte Uruszovot. Az ezt követő orosz és nemzetközi kampány elérte, hogy ezt az ítéletet a fellebviteli bíróság eltörölte. De a területi bíróság ismét 6 évre ítélte, mely a fellebbezés folyamán 5 évre csökkent.
Ugyanekkor az ALROSA igazgatása elbocsátotta a «Profszvoboda» összes szakszervezeti felelősét és feketelistára tetette őket, ezzel megakadályozva,hogy újra munkát találjanak. Elérte, amit akart, a lefejezett szakszervezet tagjainak több mint felét elveszítette.

A Szakhai Köztársaság (Jakutföld) kormánya süket maradt az Uruszov javára szolgáló összes felhívás, fellebbezés előtt és csak az ALROSA igazgatásának követeléseire tűnik érzékenynek.

Uruszov vesebajban szenved, mely betegség miatt kórházba került. Azóta visszakerült cellájába, s tovább viseli a büntetővégrehajtás őreinek provokatív zaklatását.

Élete veszélyben van!
Börtönben tartása az elemi szakszervezeti szabadságjogok megsértése!

Két szakszervezeti delegáció látogatott el a párizsi és berlini orosz nagykövetségekre, ismertették a történteket és szabadságot követeltek Uruszov számára. A brit bányászok szakszervezete, a szerb munkás- és demokrata aktivisták ugyanezt tették.
A felhívást magukénak tekintve, Uruszov megmentésére és a szakszervezeti jogok védelmére szolgáló petíciót számosan aláírták.

Újabb felhívásunkban követeljük Valentyin Uruszov azonnali szabadonbocsátását!

Carine Clément, «Kollektív Akció Intézet» (IKD, Moszkva)
Jean-Jacques Marie, történész


Első aláírók:
Matéo Alaluf, szociologus, brüsszeli ULB egyetem ; Jean-Pierre Alliot, újságíró ; Jorge Amat, rendező ; Noëlle Audejean, író ; Gérard Bauvert, a Represszió Elleni Bizottság(Cicr) titkára; Charles Bich, Pontcharra (Isère) polgármestere ; Jean-Marie Chauvier író ; Denis Collin, filozófus ; Annick Coupé, a Union syndicale Solidaires felelőse; Pierre Daix ; Jean Delarue, Mureaux (78) helyhatósági tanácsosa; Eli Domota, a l’Union générale des travailleurs de la Guadeloupe (UGTG) főtitkára; Willy Estersohn, újságíró, Brüsszel ; Gérald Fromager, az UD-FO, Aisne főtitkára, ; François Garay, Mureaux (78) polgármester ; Jacques Girod, szakszervezeti felelős ; Cécile Gondard, a SUD-PTT főtitkára; Larissa Gruszow-Wozek, Müszaki Főiskola mérnöke, Varsó ; Patrick Hébert, szakszervezeti felelős ; Claude Jenet, a POI országos titkára ; Hélène Kaplan, könyvtáros ; Marika Kovacs, az egyetemi hallgatók forradalmi tanácsának tagja Budapesten 1956-ban; Joelle Kwaschnin, La Revue nouvelle (Brüsszel) főszerkesztője ; Françoise London-Daix ; Lise London ; Jean Markun, a POI országos titkára; Eric Nemes, European/international Desk, FGTB (Belgium) ; Emmet O'Connor, pedagógus szakszervezet (Irország) ; Denis Paillard, egyetemi oktató ; Francesco Palmeri, CEPAG-FGTB (Belgium) ; Julien Papp, történész ; Pierre Piccaretta, a CATERPILLAR FRANCE (Grenoble) CGT felelőse; Hubert Raguin szakszervezeti felelős ; Rosella Raquil, szakszervezeti felelős ; Pierre Rousset, Europe solidaire sans frontières (ESSF) ; Alain Serre, CGT főtitkár; Gérard Streletski, karmester; Yannick Sybelin, CGT (Roanne) szakszervezeti felelős; Dr. Thürmer Gyula, közgazdász, a magyar Kommunista Munkáspárt elnöke; Jürg Ulrich, orvos, Bázel (Svájc) ; Marina Vlady, színész.


Oroszország és volt-SZU:
Sergej Akszenov, «Drugaja Rosszija», Moszkva ; Zinaida Andrejevna Altukhova, szakhai ökológia központ (Jakutföld) ; Jevgenyija Kramarova, az IAAPA tagja ; Vlagyimir Nevjancev, «Kollektív szerződés» (Jekatyerinburg) főszerkesztője; NikolajParijskij, fotoriporter, Sukhonska ; Andrej Prigor, szakszervezeti felelős Kazahsztán ; Liubov Nikolaevna Szladkova, történész, archeológus, múzeumi dolgozó ; Vjatcseszlav Jakovlevics Szobolev, fogyasztóvédelmi társulat, Jakutszk ; Albert Szperanskij,újságíró, «Munkáskezdeményezések» szervezet; Pavel Alexandrovics Sumkin, a kazah szabad bányászszakszervezet volt elnöke, a «A Karagandában elhunyt bányászok emlékére» c.könyv társszerzője.

A felhívás orosz nyelven megjelent: http://www.ikd.ru/node/12920

Kérjük, küldjétek el aláírásotokat, megjelölve a vezetéknevet, keresztnevet, aláírásotok milyen minőségében történik Jean-Jacques Marie történésznek: jj.marie@club-internet.fr



Spanyolország


Párizs, 2010.márc.27.

A CICR, a Represszió Elleni Nemzetközi Bizottság
(a politikai és szakszervezeti jogok védelmében) nyilatkozata


Spanyolország: a Prat-ügyben az ügyész 3 és 4 év börtönbüntetés kiszabását kéri a légiközlekedés francoista törvényalkalmazásának megfelelően 27 alkalmazottra.

A tények: 2006. júl. 28-án az IBERIA légiközlekedési vállalat földi kiszolgáló személyzetének többszáz dolgozója sztrájkba kezdett szakszervezeteivel, az UGT-vel (Dolgozók Általános Szövetsége) és a CCOO-val (Munkásbizottságok), miután júl. 25-én a repülőtereket kezelő köztulajdoni vállalat (AEMA) bejelentette a földi szolgáltatás (handling) új koncesszióját. 4 ezer alkalmazott sorsa forgott kockán, leginkább érintett a Prat repülőtér (Barcelona).

A bejelentést követően 3 nap alatt az AEMA és az IBERIA elutasította a tárgyalásokat.

Ekkor indította a prati bíróság vizsgálatát, alapjában a csendőrség bejelentésére támaszkodva. A katalán munkáltató (Munkaügyi fejlesztés) a civil peres felet képezi.

Vádindítványában az ügyész kezdeményezte 27 dolgozó 3-4 éves elítélését, közöttük Omar Minguillon Garcia és José Luis Gallardo Pisanero, UGT-vezetőkét.

Hogyan lehetséges? A választ ott találjuk, hogy a jogi alapok, melyeken a vádindítvány nyugszik, lényegében a 1964-es francoista diktatúra légiközlekedési büntetőtörvénye.

Becstelenség!

Ezt a jogi alapot kétszer részlegesen módosította (1986-ban és 1995-ben) a Felipe Gonzalez-kormány, fenntartva a “lázadásra” vonatkozó cikkelyeket. Ezeket használja fel most az ügyész.

Hol van akkor a szakszervezeti szabadság a légiközlekedésben? Mi történik az ILO 98-as konvenciójával, mely erről szól?

Ez a bírósági ügy elfogadhatatlan. A prati huszonheteken keresztül a szakszervezeti mozglmat a maga teljességében veszi célba, mint Damoklész kardja függ az alkalmazottak és szervezeteik feje fölött.

A CICR követeli a munkahelyük védelme okán sztrájkoló s ezért börtönbüntetéssel fenyegetett prati 27 dolgozó és aktivista szabadonbocsátását, s mindenkit arra szólít fel, hogy az ügyész és a spanyol hatóságoknál tiltakozzék az eljárás ellen.

a Cicr irodája


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.