2010. április 30., péntek

Thaiföld: kik azok a "vörösingesek"?

Ezek a vörös ingbe öltözött thai dolgozók sorbaállnak, hogy vérüket adhassák (márc.16.). 1000 litert akarnak összegyűjteni, hogy aztán azt szétöntsék az intézmények előtt, szimbolizálva : «vérünk, a nép vére – hatalom! ». Márc. 12 óta az utcákon követelik a kormány lemondását és a parlament feloszlatását. Egy parasztasszony 450 km-t tett meg, hogy megtöltse vérével, mint a többiek, az üveget: «Gyerekeinkért teszem, a demokráciáért».
Az intézmények ellenállnak, a kormány ismét a katonaságot vetette be ellenük.

A vörösingesek mozgalma 2001-ben született az akkori miniszterelnök, Thaksin Shinawatra hatalomba érkezésekor (a vörösingesek eleinte támogatták, tőle várva a változásokat). A korrupciós botrányokba keveredett Thaksint 2006-ban katonai puccs távolította el. Ma a vörösingesek szakítottak a Thaksin-barátsággal. Összetételük komplexebbé vált, a mozgalom élvezi a hadsereg, a vidéki vezetők egy része, szakszervezetek és kisebb pártok támogatását. A népi osztályok részvételét követeli a politikai-gazdasági hatalomban.

A sárgaingesek. Szövetségüket Sondhi, egy sajtómágnás alapította, a „politikai élet megtisztításáért a maffia kombinációktól, a klienstársadalomtól” a korrupciótól megundorodott középrétegek, az értelmiség egy részének részvételével (a sárga a monarchia színe Thaiföldön).

Thaksin Shinawatra. Az «ördögi vonásokkal» rendelkező, karizmatikusnak elismert politikus egyetlen ambíciója a hatalom megszerzése és megtartása. A milliárdost 2006-ben felesége ingatlanvállalata javára elkövetett pénzügyi visszaélésekkel megvádolták, 2008-ban elítélték, ekkor menekült Európába, majd Dubaiba (ma Montenegroban él). Vagyona egy részét elkobozta a thai állam (de becslések szerint jut is, marad is neki, kb. egymilliárd dollárnyi vagyon). Távozása után Samak Sundaravej, Thaksin jobbkeze került a miniszterelnöki székbe.

A kormány álláspontja a vörösingesek követeléseinek elutasítása. A hatalomból való távozás ultimátumára fegyveres választ adott. Egyes források szerint a kormány áll az újonnan felállított „kékinges” különítmények mögött. Tettlegesen támadják a népi mozgalmat, melyet egyre inkább támogat a társadalom 65 %-át kitevő falusi lakosság a szervezett dolgozók mellett (építőipari munkás-, oktatási, bányász-, újságírói, fémipari, szállítási, textil-, élelmiszeripari, közszolgálati szakszervezetek s az ITUC). A thaiföldi politikai élet jelenlegi szereplőnek többsége nem mutat hajlandóságot a hatalom megosztására. A népi mozgalom azonban nem hátrál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.