2010. október 15., péntek

Környezeti katasztrófa hosszútávú következményekkel

(Solidaire, a Belga Munkapárt lapja)

(...) Az engedélyek és előírások valójában nagyon lazák. A környezetvédelmi felügyelet számos országban, közöttük Belgiumban is, sok kivánnivalót hagy maga után, többek között hiányos létszámállománya és eszközei. Ahogy más országokban is, főleg a válság idején, a magyar hatóságok szintén lefaragták kiadásaikat e területen.

Mindez igaz európai szinten is. Érvényben van a bányahulladékról szóló direktíva, de a bányalobby elérte valahogyan, valamikor, hogy az alumíniumgyártás folyamán keletkező vörösiszap ne szerepeljen benne. A 90-es évek végén érkezett már figyelmeztetés a megnövekedett kockázatról, melyben bizonyos vegyi anyagok tárolásának hagyag kezelésére hívták fel a figyelmet Magyarországról. De sem a magyar, sem az európai hatóságok nem tettek semmit.

Amíg a tőke logikája nem változik, az ilyen típusú gyilkos incidensek folytatódni fognak. A szabad verseny feltételei között a tőkés osztalékot akar, a haszon csak a még nagyobb profit elérésének invesztálására szolgál, s a biztonság, környezetvédelem nem tartozik közéjük.
Mintegy véletlen egybeesésként éppen a múlt héten került az Európai Parlament elé az európai vizeken történő mélytengeri fúrások felfüggesztéséről szóló javaslat. A Mexikói-öbölben a BP hanyagsága miatt bekövetkezett olajkatasztrófa okán került sor a moratórium kérelmére, addig, míg a baleset technikai okai körülményeire megfelelő fény derül, amit az Európai Parlament elvetett. Marad, hogy várjuk a következő katasztrófát…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.