2010. október 13., szerda

Moszkva: adókedvezménnyel csalogatnák haza a határon túli oroszokat

http://globusz.net/node/4768

ara-kovacs, h, 2010/10/04 - 06:01
Vremja Novosztyej

Az orosz kormány most előterjesztett törvényjavaslata szerint a hazatelepülő orosz etnikumú személyeket érintő jövedelemadót 30 százalékról 13 százalékra csökkentenék, és megszüntetnék a hivatalos eljárás eddigi illetékét is. A korábbi rendelkezés által előírt adó és illetékteher minden olyan bevándorló esetében megmaradna, aki nem minősül orosz etnikumúnak.
A moszkvai napilap szerint a biztosított előnyök elsősorban azokat a bevándorlóknak kedveznek, akik a volt szovjet tagköztársaságokból, az úgynevezett közelkülföldről kívánnak visszatérni Oroszországba.
A kormány már 2006-ban meghirdette a programot, mely – kedvezményes eljárás keretében – segítséget nyújt a volt Szovjetunió ma már nem Oroszországhoz tartozó területeiről történő visszatéréshez, ám az eljárás költségei ez esetben sem különböztek a nem orosz etnikumú bevándorlókétól. A Kreml most azt reméli, hogy a folyamatot felgyorsíthatja, s ezzel 2012-ig, amikor a meghirdetett program megszűnik, legalább 300 000 polgár települ vissza az országba.
Az elvárásokhoz képest a határon túli oroszok repatriálása meglehetős csalódást okozott, így a 2006-ben elindított programról is lassan megfeledkeztek – nyilatkozta a lapnak Viktor Szibiljev, a külügyminisztérium határontúliakkal foglalkozó főosztályának helyettes vezetője. A Szövetségi Bevándorlási Szolgálat adatai szerint 2006-2007 között mindössze 8300, 2008-2009 között pedig alig 6000 visszatelepült vette igénybe a kedvezményes eljárást, teljes számuk tehát a mai napig mindössze 20 000 körül mozog.
Ugyanakkor az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ig valójában 271 600 személy települt vissza Grúziából és a balti országokból, 2009-ben 270 000, 2010 első felében pedig legalább 100 000. Közülük senki sem élt a kormány által meghirdetett kedvezményekkel. Most, hogy jelentős adóterhek eltörlését helyezték számukra kilátásba, remélik, a helyzet változni fog.
Eredeti cikk alapjàn


http://globusz.net/node/4762
A Luzskov-birodalom végórái
Kommerszant

A vezető orosz gazdasági napilap a távozó moszkvai polgármester felesége által kreált vállalkozói birodalom jövendő sorsát elemzi. Megjegyzi, Jurij Luzskov házassága Jelena Baturinával közvetlenül azt megelőzően történt, hogy a férfit a Kreml jóvoltából e magas pozícióra nevezték ki. Bár Baturina tagadja, hogy vállalkozói sikereiben szerepe lett volna férjének, a lap kételkedik e kijelentés valóságtartalmában.

Baturina és fivére 1991-ben hozta létre az Inteco nevű vállalatot, mely kezdetben a műanyagpiacon próbált szerencsét, ám miután ennek az iparágnak a csillaga leáldozóban volt – évente mindössze 50-60 millió dolláros forgalmat tudott csak lebonyolítani – az Inteco belevágott az építőiparba.

A vállalkozás 2001-től előregyártott épületelemekkel jelent meg a piacon, majd 2005-től rátette a kezét a Svájcban bejegyzett cementvállalkozásra, az Eurocement AG Holdigra. Ennek eredeti tulajdonosa, Filaret Galcsev szintén orosz volt, és értékét mintegy 800 dollárra becsülték. Ettől kezdve az Inteco megállíthatatlan terjeszkedésbe kezdett az orosz fővárosban, mára elért évi nyeresége megközelíti a 30 milliárd rubelt, ami közel egymilliárd dollár. A vállalat részvényeinek 99 százalékát Baturina birtokolja, s ezzel – a Forbes magazin szerint – vagyona 2,9 milliárd dollár lehet, ami a világ harmadik legvagyonosabb asszonyává tette.


Az Inteco jelenleg már csak ingatlanépítéssel és -kereskedelemmel foglalkozik; jelenlegi fejlesztési portfoliójában hatmillió négyzetméternyi ingatlan szerepel, és 400 hektár értékes moszkvai beépíthető területtel rendelkezik.

A lap megszólaltatta Alekszej Sepelt, az S. Holding fejlesztői cég irodavezetőjét, aki megjegyezte: minthogy Luzskov nem önszántából mondott le polgármesteri pozíciójából, „válása” a Kremllel meglehetősen ellenséges körülmények között zajlik, így az Inteco aligha kerülheti el az ügyészségi vizsgálatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.