2010. október 13., szerda

A szupergazdagok gazdagodnak, mindenki más szegényedik

http://www.truth-out.org/the-super-rich-get-richer-everyone-else-gets-poorer-and-democrats-punt63544?print
2010. szeptember 27.

Robert Reich: The Super Rich Get Richer, Everyone Else Gets Poorer and the Democrats Punt

Ebben az évben a szupergazdagok még gazdagabbak lettek, és a legtöbbjük mégis kevesebb adót fizet az oktatás, a szakképzés és a munkahelyteremtés támogatására, mint mi többiek. A Forbes magazin éppen kibocsátott, éves áttekintése szerint a 400 leggazdagabb amerikai összesített vagyona ez évben 8%-kal, 1,37 billió USD-ra nőtt. A jegyzékben szereplő 217-nek nőtt a vagyona, 85-nek csökkent.
Például, Charles és David Koch energia-mágnások, akik hatalmas pénzösszegeket öntenek a republikánus pénzesládákba és szponzorálják a teadélutánosokat Amerika-szerte, egyenként 5,5 milliárdot nyertek a múlt évben. Most mindegyiküknek 21,5 milliárd USD a vagyona.
A Wall Street továbbra is uralja a jegyzéket; a leggazdagabb 400-ból 109 a pénzügyekben vagy a befektetésekben működik.
Egy másik felmérésből megtudjuk, hogy 25 felső fedezetialap-menedzser egyenként átlagosan 1 milliárdot keresett, de átlag 17% adót fizetett (mivel a bevételükből ennyit minősítenek tőkenövekménynek, amelyet 15%-kal adóztatnak, hála Bush adócsökkentéseinek).
Amerika többi része persze szegényedett. A nyomorban élők száma a háború utáni csúcsig nőtt. Az átlagbér tovább romlik. És mintegy 20 millió amerikainak nincs munkája.
Amerika történelmében csak kétszer birtokoltak ennyit ilyen kevesen, és volt a szakadék köztük és a nagy többség között ilyen tátongó: az 1920-as évek végén és a rabló bárók korában, az 1880-as években.
És mégis, a 2001-es és 2003-as évek Bush-féle adócsökkentései, amelyeknek majd minden előnye a gazdagoknak jutott, továbbra is érvényesek.
A demokraták az időközi választások utánra halasztották a szavazást arról, hogy ezek az előnyök amerikaiak felső 2%-nak jussanak, vagy az alsó 98%-nak.
A demokraták így feladtak egy meghatározó témát, amely képessé tehette volna őket az utóbbi három évtized nagy sztorijának – a gazdasági növekedés majd minden nyereségének a csúcson való felhalmozása – a bemutatására és a megfordításának a megindítására.
Fognak ők valaha is valamit tanulni?
(Ford. Szende Gy.)

http://www.truth-out.org/five-ways-democrats-can-avoid-a-catastrophe-and-pull-off-mother-all-upsets63784?print
Moore, Michael: Öt mód, amellyel a demokraták elkerülhetik a katasztrófát
Michael Moore: Five Ways the Democrats Can Avoid a Catastrophe and Pull Off the Mother of All Upsets
2010. október 1.

Egy hónap múlva lesznek a választások, és igen, reménytelennek látszanak. November 2. Lesz az a nap, amikor a demokraták várhatóan összetörnek és égnek.
Szomorú, ezt a helyzetet a demokraták hozták magukra, még ha nem is a többségük teremtette a bajt, amelyben vannak. De több mint másfél évük volt elkezdeni a javítást. Ehelyett rémüldöznek amióta átvették a hatalmat. Sokuk rászolgált a közelgő vereségre.
De ha Önök úgy vélik, hogy visszatérni 2001-2008-hoz merő őrültség lenne, valószínűleg egyetértenek azzal, hogy nincs más választás mint megmenteni a demokratákat önmaguktól.

Emlékeztető Obama elnöknek és a Demokrata Párt vezetőségének Michael Moore-tól
Tárgy: Öt dolog, amit a demokraták tehetnek, hogy fordulatot érjenek el november 2-ig

1./ Azonnali TV-hirdetésekkel, internetes videókkal és megjelenésekkel sulykolni, ki az ördög döntött bennünket ebbe a nyomorúságba, amelyben vagyunk.
Nekünk, amerikaiaknak nagyon rövid az emlékezetünk. (Gyors próba: Ki nyerte a legjobb film Oszkár-díját tavaly?) Az embereket újra és újra emlékeztetni kell arra, hogy a REPUBLIKÁNUSOK voltak azok, akik szükségtelen támadást agyaltak ki és vezettek két ország ellen, az eddigi leghosszabb háborúnkba taszítva bennünket, háborúkba, amelyek végül több mint 3 billió USD-ba fognak kerülni. Bush és társai okozták a gazdaságunknak a Nagy Depresszió óta legnagyobb összeomlását is. Nem tudok senkit Hollywood-ban, aki ne mutatná be Önöknek ezeket a dolgokat INGYEN. Demokraták, bíráljatok! Ne legyetek többé tehetetlen társaság, hadd kapják meg az aljasok a magukét! A közönség meg fog lepődni azon, hogy megtaláltátok a bátorságotokat és a gerinceteket!

2./ Vádolni a bűnözőket
Jelentsétek ki, hogy az igazságügyi minisztérium vádemelésre fog törekedni azok ellen, akik a gazdasági összeomlást okozták és akik háborús profitokat szereztek. Nevezzétek a nevén: szervezett bűnözés! Használjátok a RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, gengszterek befolyása alatt álló, korrupt szervezetekre vonatkozó) törvényt! Használjátok az alaptörvényeket, amelyek minden fajta csalást bűncselekménnyé minősítenek! Forduljatok szembe azokkal, akik milliárdokat loptak, fizettessetek velük és az emberek szeretni fognak benneteket.

3./ Jelentsetek be moratóriumot a családi házak elárverezésére
A múlt hónapban (augusztusban) több házat árvereztek el, mint bármely hónapban az USA történetében. A helyzet rosszabb mint a valaha is volt, a legrosszabb év, 2009 bármelyik havában. És most, ezen a héten a százezreket házukból kidobó, legnagyobb bűnszervezetek közül kettőt (GMAC és JPMorgan Chase) arra kényszerítettek, hogy pillanatnyira hagyják ezt abba. Kiderült, hogy valójában nem végezték el a papírmunkát annak a bizonyítására, hogy ezek a házak ténylegesen a tulajdonukban vannak! Ez őrület. Ha tesznek valamit a középosztályért e héten, tegyék ezt. Az idejükből egy órát igényel megírni és kibocsátani a rendeletet.

4. Jelentsetek be egy új, 21. századi WPA-t (Munkahelyfejlesztési Igazgatóság, Works Progress Administration, amelyet 1935-ben indítottak és 1939-ben módosítottak hatalmas közmunkákkal munkahelyek létesítésére)
„Munkafelvétel! A KORMÁNY VESZ FEL!” Dolgozzatok ki egyszerű tervet elég ember foglalkoztatására, hogy javítsák az utainkat, az öregedő iskolákat, újra építsék az infrastruktúránkat. Finanszírozzátok ezt megadóztatva a leggazdagabb 1%-ot, amelynek nagyobb pénzvagyona van, mint az összes amerikai 95%-ának együttvéve! A munkanélküliség 5%-ra fog csökkenni. Keresztül tudjátok ezt vinni? Bizonyosan nem, ha meg sem próbáljátok! Amint próbáljátok, jelentsétek be, hogy kényszeríteni fogjátok a republikánus szenátorokat akik obstruálni akarnak majd, ténylegesen obstruálni! És Amerika látni fogja, kik ők valójában.

5. Jelentsétek be, hogy egyetlen demokrata sem fog elfogadni SEMMILYEN Wall Streetről származó pénzt a következő választási ciklusban
Válasszatok ki egy napot a következő héten. Állítsátok fel a demokrata kongresszusi társaitokat a Kapitóliummal szemben (Obama elnökkel) és fogadjátok meg, hogy ha Amerika megengedi nektek megtartani a többséget a Kongresszusban, közületek senki sem fog elfogadni egy penny-t sem a 2012-es választásokra. Ehelyett ígérjétek meg, hogy csak 2, 5 és 10 USD-os adományokat fogtok elfogadni. Fogadjátok meg azt is, hogy nem vállaltok állást lobbistaként vagy ügyvédként SEMMILYEN vállalatnál tíz évig a Kongresszus elhagyása után. Ez erőteljes üzenet lesz az átlagos amerikainak, aki torkig van a korrupt politikusokkal – és látni fogjátok mi történik.
És még két bonusz javaslat: Használjátok a humorotokat és menjetek utána ezeknek a jelölteknek és szövegeiknek mindazzal a vidám gúnnyal, amelyre rászolgálnak. Hagyjátok abba a panaszkodást a „bázisra”, amely nem tesz eleget a segítésekért. Segítséget akartok? Tegyetek érte valamit ezen a héten. Én felkínáltam öt javaslatot. Biztos vagyok abban, hogy a „bázisnak” több javaslata is van.
(Ford. Szende Gy.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.