2011. február 9., szerda

Munkás Hírlap

Nemzetközi munkásmozgalmi információk – 2011. jan. 4. szám.


Legjobb kívánságaink a 2011-es évre!

2011 jól kezdődik, Orbán Viktor a privatizációt forszírozó Európai Unió soros elnöke.
Az Unió azonnal indignálódott a magyarországi sajtószabadság elleni meghozott intézkedésekkel kapcsolatban. Az Európai Balpárt, az Unió alárendeltje pedig egészen addig megy, hogy megkontrázza elnökségének jogát…
Holott szabadságjogok kérdésében az EU – csakúgy mint az IMF – nem annyira kényes, ha a tunéziai Ben Ali véres diktatúrájáról van szó, melyet éveken keresztül támogatott. Az IMF elnöke, a szocialista Dominique Strauss-Kahn 2008-ban nyilatkozta: «Az itt bevezetett gazdaságpolitika egészséges és számos feltörekvő ország számára is követendő modell». Direktiváikat Ben Ali (a Szocialista Internacionálé tagja!) is szó szerint alkalmazta a bérek és munkahelyek, a közszolgáltatás elpusztítására, a finánctőke és a multinacionális vállalatok érdekeinek megfelelő rablóprivatizációra, annak összes korrupciós konzekvenciájával …
Akkor miért ez a háborgás Magyarország elnöksége ügyében? Nem inkább azért, mert a Fitch hitelminősítő, mely ismét leszállította a magyar osztályzatot, megerősítette: «Az új Fidesz-kormány rossz irányba mutató költségvetési terv alapjait vetette meg…»? Az államkassza megtöltését szolgálandó, a külföldi vállalatokat érintő adó és a magánnyugdíjpénztárakba befizetés felfüggesztése «olyan intézkedések, melyek sértik a külföldi tőke rövid távú érdekeit». Az Európai Unió szerint ez alapelvének: a «szabad és befolyásolatlan versenynek» az akadályozása, s jelzi is mindenkinek, hogy nem tolerálja a gondoksága alá tartozó országok részéről a szuverenitás legkisebb jelét sem.
Világos tehát, hogy Orbán csak Brüsszel céljainak tiszteletben tartásával tesz intézkedéseket: «Orbán és pénzügyminisztere szükségesnek tartja az új adót a 2010-es költségvetésének 3,8 %-os GDP hiánya tartásához és 2011-re 3 %-ra leszállításához, ahogyan az IMF és az EU azt előírja a 2008-ban felvett kölcsön értelmében».
Az Orbán-kormány ellentétben azzal, hogy az új forrásokkal helyrehozná a ma romokban heverő közszolgáltatást, kórházakat, iskolákat, tömegköz-lekedést…, vagy megerősítené a munkásjogokat, döntött a nyugdíjhoz fűződő jogok csorbításáról, közöttük is a tanulmányi idő és a gyermekneveléssel töltött idő be nem számításáról a nők kedvezményes nyugdíjjogosultságába.
Petíciót kezdeményeztünk ezen jogok garantálására és a szakszervezetekhez mint a dolgozók szószólóihoz fordultunk, hogy védjék meg jogos elvárásainkat és képviseljék azt a kormány előtt.
A Munkás Hirlap e számában olvashatják a küzdelem részleteit.
A 2010-es év úgy végződött, hogy az ír dolgozók tízezrei tüntettek az EU által követelt szigorítási intézkedések ellen és országuk szuverenitásáért, Portugáliában pedig a válság súlyát és a rendszer túlélését a dolgozókra áthárító kormány ellen tört ki általános sztrájk. De amíg a pártok és a szakszervezetek elutasítják, hogy megfeleljenek a dolgozóknak, a kormányok fenntarthatják munkásellenes intézkedéseiket (s vajon mennyi ideig?).
A 2011-es év a tunéziai forradalommal kezdődött: a nép, a fiatalság, a dolgozók tömegesen keltek fel az áremelkedés okozta éhínség, a korrupció és a megtorlások ellen, a diktátor Ben Alit elkergették.
«IMF, Európai Unió, ne nyúljatok forradalmunkhoz! A tunéziai nép, és csakis a tunéziai nép egyedül döntsön jövőjéről!»
Az UGTT (a tunéziai dolgozók szakszervezeti szövetsége) egyik felelőse mondja: «a népi bizottságok tekintélyes szerepet játszanak a lakosság soraiban, biztosítják az élelmet, a gáz, a tüzelőolaj ellenőrzését, a kereskedőkkel egyezkednek – mindezt fegyelmezetten… A helyi népi bizottságok spontánul rendezkedtek be az UGTT helyi befolyási övezeteiben is, sőt regionálisan is.»
Az Algírban nov. 27-29-én tartott háború- és kizsákmányolásellenes világkonferencia 52 ország munkásküldetteinek felhívása ezekkel a szavakkal végződik: «Kormányok, háború- és nyomorú-ságcsinálók, féljetek attól, hogy a népek fellázadnak! Le a háborúval! Le a kizsákmányolással!»

Boldog 2011-es új esztendőt!

(Szerkesztőség – 2011. január 23.)

-----------------------------------------------


Senki nem értené meg, ha a dolgozók védelmével megbízott szakszervezetek ezt a követelést nem képviselnék a kormány előtt. Ez az, amit kérünk tőlük.

PETÍCIÓ
Nyugdíjunkat akarjuk: a gyerekneveléssel töltött időszak és a szakmai képzés beszámítását!

Szerzett jogunk volt a 3 éves gyereknevelés, mely ugyanennyit évet számított a nyugdíjkalkulációban.
Az Európai Unió diktátuma alapján már az MSZP-kormány a közelmúltban megrövidítette ezt a vívmányunkat.
Orbán kampányában világosan megígérte: «a Gyed, Gyes, Gyet, a családi pótlék visszaállítását» és azt is: «… minden nő 40 év szolgálati idő után 100%-os NYUGDÍJBA MEHET». A nők számára ez azt jelentette, hogy a nyugdíjhoz való jogaikat egészében helyreállítják, így ez az ígéret, másokkal együtt, nagyon sokat számított a Fidesz választási győzelmében.
Szintén e napokban került napvilágra, hogy a Fidesz-kormány – szintén az Európai Unió és az IMF pénzügyi megszorításait követelő elvárásainak megfelelően – nemcsak a 3-nál több gyermekes nők nyugdíjkalkulációjában hagyja számításon kívül a gyermekneveléssel töltött (8 évnél hosszabb) időt, hanem 2011-től a szakmai képzés idejét is kizárta az évek számlálásából.
Mindez elfogadhatatlan!
Aluírottak, dolgozók, nők és férfiak, követeljük jogaink fenntartását, 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjunkat, melybe bele kell számítsák mind a szakmai képzés idejét, mind a gyermekneveléssel töltött időt és a járadékfizetéssel töltött munkanélküliségünket teljes egészében. Követeljük, hogy érdekvédő szervezeteink tegyék meg a megfelelő lépéseket!

Első aláírók:
A. Klára, vegyészmérnök; Sirály Ida, munkásmozgalmi aktivista; Kovács Mária, nyugdíjas; Asztalos László, szakszervezeti aktivista; Asztalos Tünde, szakszervezeti aktivista; Szabóné Farók Éva, szakszervezeti tag; Varga Sándor, nyugdíjas földmérő; Póla Diána, kismama; Szakács Miklós, EuroKnife Bt. SzB-titkár; Aradi Pál, BSZM; Kiss Éva nyugdíjas; Aradi Dani, fiatal; Farkas Péter, közgazdász; Gerlei Andrásné; Icsó Sándorné, munkanélküli; Benyik Mátyás szakközgazdász; Sütő Endréné; Csizmadi Andrásné munkanélküli; Pongrácz Ágnes; Miskolczi Sándorné; Miskolczi Edina; Szalai Mária; Auer Elemérné; Kosztiné Kovácsi Mária; Richter Józsefné munkanélküli; Zorinátz Rezsőné 57 éves 8 hónapja munkanélküli; Nedelkóné Hamperger Ágnes 57 éves létszámleépitett; Luif József prémiuméves betegápoló; Nyiri Olga, exmunkaügyes; Kovács Ilona közgazdász; Máté Margit; Sárai Ferencné nyugdíjra váró 57 éves; Kerdi Antalné titkárnő; Fábián Ferencné munkanélküli; Révay Gyuláné köztisztviselő; F.57, ötunokás nagymama; Szalay László Csabáné; Veszprémi Erzsébet; Földvári Irma (irodavezető); Sallay Zoltán-nyugdijas; Sallay Zoltánné-munkanélküli /most mehetett volna nyugdíjba/; Juhász M. polgármester helyettes; Palotai Lajos Frigyes szociális munka hallgató; Jenei Eszter; Tóthné Zsolnai Szilvia; Tóth Péter; Lakatos Zsolt, ifj. Lakatos Sàndor; Zsolnainé Székely Ilona; Zsolnai Ferenc; Pongrácz Csaba; Doktor Klára; Berkéné Szalai Erzsébet munkanélküli; Gyimesi Jánosné 57 éves, megfáradt , megcsömörlött Máv alkalmazott; Kőrösiné Gergely Éva; Hackfelnerné Ági álláskereső; Mónok Ferencné; Horváth Istvánné 57 éves (8 hónap munkanélküli járadékkal); Németh Mihályné 57 éves; Telek Ferencné; Tóth Lászlóné munkanélküli; Tóth Tímea, kezdő munkavállaló; Tóth Zsuzsanna-kezdő munkavállaló; Kossa Zoltán-munkavállaló; Baj Károly, nyugdíjas; Baj Károlyné- nyugdíjas; Kossa Zoltánné- leendő nyugdíjas; Kiss Levente- munkavállaló; Bagdi Istvánné; Sipos Erzsébet; Ferencz Lászlóné; B. Lívia, tanító; Csorba Ilona, nyugdíjas; Bánki Erzsébet, óvodapedagógus; Lakatos Olivér; Matkó Zsuzsa, titkárnő; Szűcs Anikó, adminisztrátor; Kürtösné Tóth Veronika adminisztrátor; Szeibert Anikó, nő; Nánási Pálné, vegyésztechnikus; Körtvélyesi Ernőné, technikus; Puzderné Sütő Irén; vegyésztechnikus; Kapuiné Mélykúti Judit, vegyészmérnök; Bacsik Józsefné, adminisztrátor; Kutyina Olga; Kerekes Andrásné; Pulpiter Miklósné szakszerv.vezetőségi tag; Sári Szilvia szakszerv.vezetőségi tag; Pető Gábor szakszerv.tisztségviselő, Bárány Jánosné szakszerv.vezetőségi tag; Klung Lajos szakszerv.tisztségviselő; Póka Attila József, Pókàné Ruszó Timea,Marosi Józsefné, Lakatos Sàndorné, Lakatos Sàndor.

-------------------------------------------------------------



Üzenetek a petíciót aláírók részéről:


• «…szeretnék kapcsolódni a petíció aláírásához. Létszámleépítés áldozata lettem és most 57,5 évesen vergődöm.»
• « ...bennünket is felháborít a Fidesz aljassága. Ők is semmibe vették a választóikat, hazug módon becsaptak mindenkit.»
• «…most mehettem volna nyugdijba»
• «56 éves vagyok, 3 gyermeket neveltem fel, 11éve özvegyen. Szolgálati időm 41év.
• «Iparitanulóként is heti 4 napot dolgoztam. A jóhiszeműséggel való visszaélés az, amit a FIDESZ tett velünk!»
• «Engem az édesanyámon keresztül érint a dolog. 2 év munkanélkülijével megvan a 40 éve, de így nem mehet nyugdíjba. Pedig én most mennék vissza dolgozni és sajnos a férjemmel műszakolunk, nehezen tudjuk gyermekünk felügyeletét megoldani. Nagyon jó lett volna, ha mama el tudott volna jönni.»
• «… aki 40 évet ledolgozott, legyen az akár férfi, akár nő, megérdemli, hogy dönthessen a nyugdíjba-menetele felől.»
• “57 éves, megfáradt , megcsömörlött Máv alkalmazott”
• “kikérjük magunknak ezt a viselkedést, hogy letagadják, amit ígértek. Mi, nők a nehéz munka alatt megfáradtunk, megbetegedtünk, de meg nem hülyültünk!!!!!!!! Nem 40 év munkaviszony után, hanem 40 év szolgálati idő után minden nőnek csonkítás nélkül nyugdíjba kell mennie!!! Mért nem számít bele a 40 évbe a szakmunkásképző, ha munkával töltött időről van szó, és ha bizonyítani tudjuk, hogy dolgoztunk? Hát bizonyítani tudjuk, hogy 3 év alatt hány órát töltöttünk munkával. Ezért kérjük, legalább a munka szóval legyenek tisztában, és ismerjék el a szakmunkáséveket, mivel ezek az évek nagyrészt munkával teltek. (XY polgármesterhelyettes, és az egész falu, és környező falvak, de nem túlzás, az egész ország nőtársadalma”

• «57 éves, 8 hónapja munkanélküli»
• « A kormány nagyon csúnyán becsapott minket, nőket!A választások előtt azt ígérte, hogy 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba mehetnek a nők. Választás után már a szolgálati időt alattomosan munkaviszonyra változtatta! Ha nincs az az ígéretük, hogy a nők nyugdíjba mehetnek 40 éves szolgálati idővel, meg sem nyerik a választást. Nagyon sok nő X-et rakott a Fidesz mellé, bízva a megérdemelt nyugdíjazásában.A választást megnyerték, most már csak munkaviszonyról beszélnek, amibe nem veszik bele az ipari tanuló éveket, és a munkanélkülit, stb. Kérdezem, melyik kormány csapja be az embereket, ki hazudik?»


-------------------------------------------------------


A magyar szakszervezeti mozgalom vezetőihez
(Autonóm szakszervezetek, ÉSZT, Liga, SZEF, Munkástanácsok, MSZOSZ)

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!
A szakszervezetek hosszú harcban jöttek létre éppen a dolgozók, a munkásosztály sajátos érdekeinek képviseletére, s a munka világa elleni támadások kereszttüzében rájuk ma még inkább szükség van azért, hogy legalapvetőbb jogaink, közöttük a tisztes nyugdíjbavonulás megvalósulhasson.

Ezért fordulunk Önökhöz petíciónkkal, Önökhöz, akiket azért választottunk, hogy vezessék a szakszervezeti mozgalmat, védjék jogos elvárásainkat és akik nyilván meg is tesznek mindent a dolgozókért.
Fiatalok, kismamák, tanulók, munkanélküliek, dolgozók, nyugdíjasok írták alá a petíciót:
„...mélységes sérelmem és elégedetlenségem szeretném kifejezni a "40 év munkaviszony”-ra való lecsökkentéshez – mely a választási igéreteknél 40 év szolgálati időként szerepelt. Lényeges a különbség , ha nagyon sok személynek ez a forma semmit nem jelent is.”
„Játék a szavakkal: szolgálati idő – jogosultság – munkaviszony... De a mi életünkkel játszanak!”
„Konkrétan az én esetem : 34 ,5 év munkaviszonyom van – Ekkor volt egy mindent elsöprő létszámleépítés – 3 hónap passzív táppénz, munkanélküli idő 1 év . Felneveltem 2 gyermeket. Tehát mindent összevetve jövő tavaszra megvan a 40 év szolgálati idő....de nem munkaviszony. Amit felsoroltam, ezek mind beleférnek a szolgálati időbe, el is ismerte a NYUFIG. Itt érzem teljesen becsapottnak én is magam. Az én koromban már nem lehet elhelyezkedni. Miből éljek???? A választási ígéretekben szolgálati idő szerepelt, és minden érintettben élt a remény , hogy végre lesz egy kis biztos pénz...„
„Így, ebben a formában elfogadhatatlan a törvénytervezet, nagyon inkorrekt ...itt egy beígért terv teljesitését kell megvalósítani és ugyanazokkal a passzusokkal!!„
„56 éves vagyok, 3 gyermeket neveltem fel, 11 éve özvegyen. Szolgálati időm 41 év. Ipari tanulóként is heti 4 napot dolgoztam. A jóhiszeműséggel való visszaélés az, amit a FIDESZ tett velünk! A választási kampány során szolgálati időt ígértek. Ha tudom, hogy ennyire zsiványak, sosem szavazok rájuk.”
„Nyugdíjunkat akarjuk: a gyerekneveléssel töltött időszak és a szakmai képzés, a munkanélküliség beszámítását kérjük.”
„Kérjük az ígéretek betartását!”
„Ezúton csatlakozom a tiltakozáshoz, mely a nők 40 év munkaviszonyával kapcsolatos. Nem ezt ígérték!”
„Szakmunkástanulóként már fizettem a nyugdíjjárulékot, ugyanígy munkanélküliként is, most ez mégsem számítana.... 55 évesen 12-16 órázok; régóta nem vagyok egészséges, de nem merem kiíratni magamat, dolgoznom kell...”
„Én szakmunkásként kezdtem és így mentem feljebb és feljebb. Szeptember 1-én lett meg a 40 éves munkaviszonyom, azonban 2 hónapig munkanélkülin voltam, mert a nagy híres Nestlénél aki elmúlt 50 éves, az már nem kell. Ez a két hónap miatt, na meg nem tudom, hogy bele fogják-e számítani a szakmunkásképzést. De úgy néz ki, hogy nem. Tehát jól becsaptak minket, akik rájuk szavaztunk. Mire kell a 0,5 % nyugdijjárulék-emelés? Nagyon remélem, hogy sikerül valamit még a végső döntésig elérnünk.”
„Az idősebbeknek egyre tovább kell dolgozniuk, a fiataloknak nem jut munka. Mi lesz az új nemzedékkel?”
„Álljunk ki szerzett jogainkért!”

A magyar dolgozóknak van igazságérzetük, keresik az utat, hogyan tudják érdekeiket érvényesíteni. Kérem Önöket az ő nevükben, hogy minden módozatot igénybe véve álljanak ki eme petíció mellett, mert nem lehet elfogadni, hogy saját választott érdekképviseleti szerveik cserben hagyják őket.
Tiszteletteljes üdvözlettel:

Somi Judit, a szervezők nevében
Csatolmány: aláírt petíció

________________________________________
A nők nyugdíjba vonulási joga

Nyugdíjba vonulhat minden nő negyven évnyi munkaviszony után - a kormány erről szóló törvényjavaslatát 2010. dec 20-àn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással.
Korábban a közigazgatási és igazságügyi miniszter még személyesen vállalt garanciát arra, hogy minden magyar nő nyugdíjba vonulhat, ha rendelkezik 40 év szolgálati idővel, augusztusban pedig a már kormányon lévő Fidesz-vezetők ezt a vállalást megerősítették.

Az ígéret ellenére 40 év szolgálati idő helyett minimum négy évtizedes munkaviszonyhoz köti a kedvezményes nyugdíjba vonulást. 2011-től öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe. A gyermekneveléssel összefüggő időszakokból azonban legfeljebb nyolc év vehető figyelembe, kerülhet elismerésre „munkaviszonyként”.

Az előzőekből látható, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosultsági feltételnél az ún. jogosultsági idő eltér a szolgálati időként elismerhető időktől.

________________________________________


Brüsszel szoknyájába kapaszkodva siránkoznak a multinacionális vállalatok

Dec. 15-én 15 magyarországi multi - közöttük 13 német, osztrák, holland és francia eredetű – panasszal fordult a (senki által meg nem választott) Európai Bizottsághoz az ún. válság miatti rendkívüli adó miatt, melyet a magyar kormány vezetett be az ősszel.
A felperesek között van a nagy német energiacég, a RWE, az E.on és az osztrák OMW, a holland ING és Aegon, a francia AXA, a GDF-Suez, Vinci, EDF, Auchan, a Delhaize-csoport (Cora, Match, Profi) és a német Telekom. Utóbbi arról is panaszkodik, hogy lányvállalata, a Magyar Telekom révén máris többszáz millió eurót veszített. A kérdés rögtön felmerül: akkor mennnyit is kaszáltak eddig?

A német gazdasági miniszter maga úgy ítéli meg, hogy "az adók, melyek elsősorban a külföldi vállalatokat sújtják, problematikusak az európai belső piac számára"… Bizony, problémás lehet, azt a bizonyos szabadversenyt sérti, ami igazán csak nekik «szabad», csökkenhet a profit! Szociális érzékük azért van, mert aggódnak, hogy bizonyos speciális szektorok nem képesek megvédeni magukat. Mert azt is a specialitások tették lehetővé, hogy a lehető legkisebb invesztálással és a magyar piac monopolizálásával működjenek hosszú évek óta kiszolgáltatva a lakosságot a magánkézre került energiaszolgáltatóknak, bankoknak… Hát csak pánikoljon a Fitch, osztogassa a rosszpontokat.

A Fidesz-kormány soros EU-elnöksége révén reflektorfénybe került, a médiareform miatt pedig már máglyára is vetették. Vihar egy pohár vízben. A balliberálisok verik a tamtamot, de milyen sajtószabadságról van szó? A Népszaváéról, mely a legbaloldalibb napilapként kiállt a vasúti sztrájktörők mellett egy éve, vagy a Népszabadságéról, mely a magánnyugdíjpénztárak "ideiglenes államosítását" támadja nyíltan kiállva a magántulajdon mellett? – hogy a többi sajtóorgánumról már ne is beszéljünk, mert kivétel nélkül (hazai vagy külföldi) nagytőkések tulajdonában vannak.
Talán elkezdett üvölteni fájdalmában a magyar sajtó, mikor elkezdődött a privatizáció, folytatódott a deregularizáció, egyre csökkennek a munkavállalói jogok? Ha ezt megtette volna, talán el se jutunk idáig. Felemelte szavát a nyugdíjasok meglopása, a kiskeresetű családok megrablása, a hajléktalanok aluljárókból kihajítása, az idén már több mint 100 fagyhalál ellen? Ha felemelte volna, a nép ki is állna mellettük! De így? Hiszen még a tényekről is hazudnak, vagy elhallgatják őket. Kit érdekel, ha siránkoznak? Mert ezt nem a kis zsurnalisták teszik. A lapok mögött álló biznisz- és menedzserréteg.

Persze az igaz, hogy a Fidesz antidemokratikus, megpróbálja bebetonozni magát (a választók felének kétharmada által elért) jelenlegi domináns pozíciójába. Igaz, hogy arrogáns. Igaz, hogy társadalmi propagandájának „népboldogítása” smafu.

Csak halvány ígéreteket tesz arra, hogy a különleges adóban érintett szektorok nem hárítják át a fogyasztókra a pluszterheket (a Magyar Nemzeti Bank alelnöke máris jelezte, az árak komolyan emelkedni fognak, erős infláció várható). S természetesen a Fidesz (és a Jobbik) választási kampányát támogató „hazai nagytőkét” nem sarcolja (lásd a CBA-láncot). Adócsomagjának egyik leglényegesebb eleme, hogy 500 millió forintos adóalapig 19 százalék társasági adó helyett csak 10 százalékos adót kell fizetni. A magyar vállalkozások túlnyomó többsége ilyen. Csak az alacsony bérekre tesz újabb adóterheket.

Választóit becsapta a nők 40 éves munkája utáni nyugdíjba vonulása ígéretével. Még az IMF-fel való „összecsapása” is látványos cirkusz, mert az IMF és az Európai Unió együttes követelését, a GDP 3,8 %-ára lecsökkentett költségvetési hiány (ez évre 3 %) betartását maradéktalanul megígérte... Az EU pénzügyminisztereinek szeptember 7-i ülésén elfogadták, hogy a tagállamok egyeztetik költségvetéseiket az Unió szerveivel. Nem érkezett hír arról, hogy az ülésen résztvevő nemzetgazdasági miniszterünk ellenvetéssel élt volna. Orbán legfontosabb feladata a soros elnöklet alatt „az euró megmentése lesz”. Hogy aztán a köztisztviselőkkel, kormánytisztviselőkkel mi történik a magyar büdzsé megfaragása, a most már törvényesen indoklás nélkül végrehajtható elbocsátások miatt? Miközben a rendőrségre 12 százalékkal több jut, az egészségügy részesedése a bruttó hazai termékből minden korábbinál alacsonyabb lesz. Ez vár az oktatásra is.
Az országnak harmada máris éhen gebed, s nem csak cigányok – vajon kik terjesztik a legendákat, hogy a roma családok havi többszázezret tesznek zsebre a dolgozók kárára? – s a munka világából kimaradó „ingyenélőknek” ezentúl még kevesebb jut. Az éhséglázadások megfékezésére jól jön majd az a Fidesz-törvény, mely szerint idegen csapatokat is be lehet vetni belső konfliktus esetén… Iskolák nem, de új börtönök épülnek. Az elbocsátások folytatódnak, de közmunkák már most sincsenek. Az afganisztáni megszálló csapatkontingens emelésére van pénz, kórházakra nincs.

De mégis, ki lökte oda a választókat a demagóg jobboldal karjaiba?
Ki idézte elő azt a helyzetet, hogy a választók több mint 50 %-a el sem megy az urnákig?
A rendszerváltás eminensei az országot az EU szabad prédájává tették. Az Európai Balpárt nyilatkozatában kiáll az EU "jó elnökletéért". Annak az Európai Uniónak, mely kényszerített az ipar felszámolására, a mezőgazdaság tönkretételére, a közszolgáltatások privatizációjára és most is – fütyülve a népek szuverenitására – teljesítteti a globális tőke, az IMF követeléseit? Amely meg fogja büntetni a magyar lakosságot is azért, mert kormánya vétett az uniós alapelv, a „verseny tisztasága” ellen.
Ez a politika megérett arra, hogy Unióstól, az összes odakozmált politikai elittől, mindenestől partvonalon kívülre kerüljön. Végleg.

Somi Judit

________________________________________

Tunéziában a forradalom követeli:
«Közjóléti Kormányt, Alkotmányos Köztársaságot!»

Nem, a forradalom Tunéziában nem «jázmin-forradalom», ahogy a nemzetközi sajtó nevezi, hanem a munkások, a mezőgazdasági dolgozók, a fiatalság, a bizonytalan helyzetű (prekaritásban élő) dolgozók, az állami alkalmazottak, a munkanélküliek, egy kizsákmányolt és elnyomott nép műve.

Ben Ali megbukott, de nemcsak ő, hanem egész rendszere, így az RCD, Ben Ali pártja el kell, hogy tűnjön a politikai porondról. «Fel kell osztani az RCD-t!» skandálják a tüntetők.
Számos városban, sok városnegyedben bizottságok alakultak, kiszélesítették hatáskörüket, s kezdik kézbevenni azokat a feladatokat is, amik eddig az önkormányzatra tartoztak.
Mit mondanak ezek a bizottságok? Kesrinben pl. Fathi kijelenti: «Nagy bizalmatlanság van a nép körében a pártokkal szemben. Mi pedig határozottan elutasítjuk a «politikai újrafelhasználást». Miért kellene államelnök? A mi bizottságunk olyan köztársaságot követel, melyen keresztül a nép kezében tarthatja a forradalom ellenőrzését».
A városi bizottság követelései:
– közjóléti kormányt, a nemzet által elismert, feddhetetlen független elnökkel,
– a kormány tagjai olyan emberek legyenek, akiknek a politikai, gazdasági, szociális irányultságát a hatalmon lévő párt nem tudta befolyásolni,
– az új kormánynak figyelemmel kell kísérnie az Alkotmányos köztársasági választásokat, az új képviselők nem lehetnek a régi rendszer hívei.

Éljen a tunéziai nép forradalma! Dicsőség mártírjainknak! Éljen a harcoló tunéziai nép!

Most pedig Egyiptom népén van a sor; fölkelése nemcsak Mubarakot és rezsimét veszélyezteti, de megingatja a nemzetközi rend, az USA, az IMF, az EU egyensúlyát is, a nagyhatalmak által kialakított közép-keleti tengelyt.
A Mubarak-rendszer, az elszegényedés és a nyomor elleni tüntetésen kétmillióan vettek részt a fővárosban.

A tunéziai forradalom és az Egyiptomban kibontakozó mozgalom az imperialista rendszer stabilitását teszi kérdésessé. Ez a magyarázata, hogy az USA-adminisztráció mindenáron, Mubarakkal, vagy nélküle, de keresi a kollaborációt az egyiptomi politikai osztállyal.

A mi álláspontunk: Éljen a tunéziai forradalom! Le a külföldi beavatkozással! A tunéziai és egyiptomi nép joga, és csakis az övé, hogy döntsön jövőjéről!

Éljen a tunéziai és egyiptomi nép harca!

(információk az újság megjelenése előtti utolsó pillanatokban)


Munkás Hírlap, e-mail: somijudit@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.