2015. május 1., péntek

2 millió német dolgozónak muszáj két munkahelyen is dolgozniaA német aktív dolgozók 5 %-nak megélhetéséhez fő munkája mellett legalább még egy munkahelyet kell vállalnia – a szerdán publikált hivatalos adatok szerint. Számuk az utóbbi években tisztán láthatóan emelkedik, 2011-hez viszonyítva 11 %-kal.


A számok kirajzolják az ilyen dolgozó «robotportréját»: többégükben ezek a dolgozók 35-55 év közötti nők. Az aktív nők 5,4%-a tartozik ebbe a kategóriába a férfiak 4,6%-val szemben.  Az életkor: 35-44 éves 5,8%-uk, 45-54 éves 5,5%-uk.

A Destatis (statisztikai hivatal) szerint a nők érintettebbek, mint a férfiak, gyakrabban jut csak részmunka a számunkra, amely meghatározó tényező a kiegészítő munka keresésében.

A németek második munkahelye leginkább bérmunka (60,5%), kicsivel több, mint egyharmaduk (34,5%) vállalkozik.

Átlagban a kiegészítő munka heti 8,5 órás.

Az adatok kissé árnyolják a német munkaerőpiacról alkotott képet, amelyet mintaként állítanak mások elé az Európai Unióban kiemelve, hogy kvázi teljes a foglalkoztatás némely régióban. Németországban jelenleg a munkanélküliség a egyesülés óta (1990) a legalacsonyabb (a szezonmunkákkal korrigáltan 6,4%).


AFP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.