2015. május 8., péntek

«Európát újrafesteni»






Április 27-én tartották az Ukrajna-Európai Unió csúcstalálkozót, az EU-val kötött társulási egyezmény aláírása és a háború kezdete óta az elsőt. Annak ellenére, hogy Porosenko ukrán elnök ígéreteket tett  a  jövőbeli csatlakozási folyamatra, a hegyek egeret szültek. Egy «meg nem nevezett hivatalos személy» kommentárját közli a Le Monde: «Az üzenet minden alkalommal ugyanaz: “végezzétek el a reformokat, aztán meglátjuk.”» Donald Tusk lengyel miniszterelnök (az Európai Tanács jelenlegi elnöke felhívta az ukránokat, hogy «kövessék a kijelölt utat, mégha keserves is (amint Lengyelországé – a szerző) (…) A reformokat, az áldozathozatalt, az Európához és a Nyugathoz közeledést». Bizonyos módon ez az Európai Unió tehetetlenségének beismerése Európa «egyesítésére» tőkés körülmények között… kivéve, ha az a szociális és demokratikus jogok teljes elpusztításával jár Portugáliától Ukrajnáig.


Ezt az «európai politikát» Ukrajnában és mindenütt – közvetlenül az Egyesült Államokból diktálják. Az amerikai nagykövet, Vinnitsa magyarázza egy beszédében: «Az amerikai tanácsadók ezentúl az ukrán kormány mellett dolgoznak, hogy segítsék az üzleti világ által türelmetlenül várt folyamat és szabályozás megvalósítását».  «Együttműködés» minden szinten: gazdasági, politikai, de «biztonsági» téren is: az amerikai hadsereg 173-as brigádjának 300 kiképzője április 15-én Jarovivbe érkezett a «biztonsági és békefenntartó nemzetközi központba» (csatlakozva a kanadai és brit katonákhoz). Feladatuk: az Euromajdan volt milicistáiból kialakított Nemzeti Gárda kiképzése és gyakorlatoztatása. Hosszabb távon pedig «Európa újrafestése», ahogy a 173-as brigád parancsnoka, Michael Foster ezredes jelentette ki.


Egy «újrafestett Európa», amelyben az amerikai tanácsadók és az európai biztosok alkotják a törvényt a népek ellen. Május elsején Ukranában a postai díjak 19,5%-kal emelkedtek – ahogyan az IMF szigorítási programja előíra a kölcsön fejében. De az ilyen típusú intézkedések a munkásosztály ellenállását is kihívják. Szembetalálva magukat az ipari szubvenciók leállításával, bérük ki nem fizetésével, számos városban léptek sztrájkba a bányászok. Másfél évvel ezelőtt szakszervezeti vezetőik a Majdanra hívták őket tüntetni, ez alkalommal pedig a Majdanból kinőtt hatalom ellen egyenesedtek fel. Kijevben ápr. 22-én kibontott szakszervezeti zászlók alatt ezren csaptak össze a Porosenko elnöki palotáját védő rendőséggel és a Nemzeti Gárdával.


Mialatt pedig az ukrán kormány és Putyin is elhárítja a felelősséget a háború sújtotta Donbassz-térség fegyverszüneti egyezségei megsértésében, az oligarchák leszámolása egymással folytatódik még a hatalom csúcsain is. Olyannyira, hogy úgy tűnik, Washingtonban már keresik is azt, aki a diszkreditált Porosenko helyébe lép. A volt boxbajnok, Vitalij Klicsko, az Euromajdan  figurája egy diszkrét turnét tett az USA-ban…


Dominique Ferré

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.