2015. május 14., csütörtök

Édes hazánk




 


A KSH adatai szerint januárban 169.400-an voltak közfoglalkoztatottak. Ha őket is a munkanélküliekhez számolnánk, a 7,8 százalékos mutató mindjárt 11,5 százalékra ugrana, és ebben a számban nincsenek benne a regisztrált álláskeresők, ők március végén 462 ezren voltak.


 


Ha egy állás betöltésének feltétele az, hogy a munkavállaló rendelkezzen a munkaügyi központ által kiállított, tartós álláskeresői státuszt igazoló okmánnyal, közmunkás ne jelentkezzen. A Munkahelyvédelmi Akcióterv adókedvezményt biztosít azoknak a munkaadóknak, akik tartós munkanélkülieket vesznek fel – és nyilván emiatt veszik azt igénybe. Azonban a közmunkásként eltöltött napok nem minősülnek álláskeresésnek – így a “piaci” állás is bezárul előtte.


 


A szabályozás azért is hátrányosan érinti a közmunkaprogramban részt vevőket, mert az ebben töltött idő nem számítható be a munkaügyi központtal folytatott egyéves együttműködési időszakba sem, ami pedig az aktív korúakat a szociális ellátásokra feljogosítja. A közfoglalkoztatási időszak lejárta után hónapokon át nem juthatnak szociális ellátáshoz.


Az Európai Bizottság statisztikái szerint második helyen áll hazánk a cégek állami támogatásában, arányosan csak a máltaiak fordítottak többet erre 2013-ban. A nem a válsággal kapcsolatos dotációk összege nálunk elérte a GDP 1,6 százalékát, ez az uniós átlag több mint háromszorosa. A szubvenciókra Brüsszel is rábólintott, így a csak készpénzes dotáció révén 7,6 millió forinttal segíti a kormányzat egy munkahely létrejöttét (derül ki a Figyelő által végzett számításokból).

Kedd délután "a romokban levő egészségügy" miatt két felvonulást is tartottak Budapesten. A Clark Ádám tértől és a Hősök terétől is tüntetők indultak el a városon át követeléseiket hangoztatva. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által meghirdetett demonstrációt a megalázóan alacsony fizetések miatt szerveztek. Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség hirdette meg Értetek, Értünk, Veletek címen.  A több szakszervezetet is tömörítő szövetség a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtését, életpályamodellt, alapilletmény-emelést és a hálapénzrendszer megszüntetését követeli.

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság május 11-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az egyeztetések eredménytelenségére tekintettel megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. A sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében a szakszervezetek bírósághoz fordulnak. A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására a Sztrájkbizottság 2015. május 29-re vonulásos demonstrációt szervez, és felhívja az ágazat valamennyi dolgozóját és ellátottját, hogy részvételével támogassa azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.