2015. május 5., kedd

Gáza: "Nincs itt civil, lőjetek mindenkire, aki mozog"





Gázában 2014 nyarán az izraeli katonák azt a parancsot kapták, hogy lőjenek mindenkire. Többszáz palesztin civil életébe került. Az izraeli leszerelt katonák szervezete, a Breaking the Silence számol be róla. Jelentése mintegy száz aktív katona beszámolóján nyugszik…


© Reuters

A «Breaking the Silence» (a csend megszakítása) egy kormányzati szerveken kívüli szervezet, amely a Tsahal, az izraeli hadsereg volt harcosait tömöríti.  Száznál is több tanut kérdezett ki és  különböző hadtestekhez tartozó különböző beosztású 60 katonát. A legmagasabb rangú egy őrnagy. Az összegyűjtött anyagot - előírás szerint - a katonai cenzúra is átnézte.
A 2014 júl. 8. és aug. 26. közötti "védőszegély" elnevezésű hadművelet során az izraeli katonák Gáza negyedeit azzal a meggyőződéssel özönlötték el, hogy azokat a civilek elhagyták.  A hadsereg korábban röpcédulákat szórt és sms-ben értesítette a lakosságot; azokat, akik maradtak, nem civilnek, hanem célpontnak kezelte. Holott az invázió során a tisztek is konstatálták, hogy számos civil ott maradt, olykor még 40 fős csoport is… amit gyorsan közöltek is a csapattestek egymással. Az az érzésük támadt, hogy feljebbvalóik elárulták őket.
A tanuk beszámolói nagyjából egybevágnak, jelenti ki Avihai Stollar a Breaking the Silence-tól. "A parancsnok azt mondta, nem maradt egyetlen civil sem, tehát ha valakit láttak, arra tüzet lehetett nyitni".  A katonai elöljárók kimondták, "minden kétség rizikóval jár". Ahhoz, hogy máris célponttá váljon, elég volt, ha valaki kinézett az ablakon. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen parancsot kaptak, és Stollar szerint többszáz ártatlan ember halt meg ennek következtében.
Egyébként pedig a tankok több mint 22.000 gránátot lőttek ki Gázában. Az előző katonai hadműveletben négyszer kevesebbet. A lakosok által elhagyott negyedeket «leborotválták», hogy azokat "sterilizálják", vagy egyszerűen a "látási viszonyok" kedvéért. A Le Monde szerint olykor csak azért lőttek a tankok, hogy az izraeli jelenlétet éreztessék.
A "védőszegély" hadművelet olyan emberi és anyagi kárt okozott, amelyre eddig itt nincs példa. 2014 nyarán Gázában 2.200 személyt öltek meg és 10.000 a sebesültek száma. Az izraeli katonák közül  66-an szintén életüket vesztették.
Jelentésével a Breaking the Silence azt reméli, hogy vitát tud nyitni Izraelben a hadsereg magatartásáról. A szervezet független vizsgálatot szeretne, mert a katonai bíróság (MAG) által nyitott 13 büntetőügy ellenére a hadseregen belüli működő igazságszolgáltatás iránt a korábbiak ügyek elbírálása miatt a bizalom jelentősen limitált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.