2016. április 4., hétfő

Ahol a politika, az üzlet és a bűnözés egybefut…




Offshore-dokumentumok: 12 államelnök is érintett

 



A Mossack Fonseca offshore-cég dokumentumainak milliói jutottak el 370 független újságíróhoz, akik hónapokig tartó gondos tanulmányozás után nyilvánosságra hozták a Panama Papers adatait. Magasrangú tiszségviselők, állam- és kormányfők, üzletemberek szerepelnek bennük, de közönséges bűnözők is. Üzleteléseikhez 214 ezer kirakatcéget használtak 21 adóparadicsomban.


12 államfőn kívül 60 közeli hozzátartozójuk is a listán szerepel. Kongó, Azerbajdzsán, Kazahsztán vezetői talán nem keltenek meglepetést, de több mint 1500 svájci  banki ember, pénzügyi tanácsadó és 732 belgiumi üzletember, arisztokrata, stb. is közöttük van !

Így Izland miniszterelnöke, aki eltitkolta, hogy a válságért felelős a 3 nagybank értékpapírjaival rendelkezik, így személyesen is érdekelt volt azok «rendezésében». Vlagyimir Putyin környezete offshore cégeken keresztül nyújt baráti «kölcsönt » 2 milliárd dollár értékben lehetővé téve, hogy így gyakoroljon közvetlen kontrollt az orosz vállalatok felett. Nawaz Sharif Pakisztán miniszterelnöke, Salman szaudi király, az azeri elnök gyermekei, Mauricio Macri argentin elnök, Petro Porosenko ukrán elnök, Ayad Allawi volt iraki miniszterelnök, Pavlo Lazarenko volt (ukrán) államelnök, stb.  és Lionel Messi, a futballista úgyszintén panamázik.

Négy földrészen legalább 8 jelenlegi vagy volt miniszter, legalább 100 politikus, katonák, bírák és sportszövetségek tagjai szerepelnek a dokumentumokban. Közöttük: Li Sziao Lin, a volt kínai miniszterelnök, Li Peng lánya; Rami Mahklouf, Bachar el-Assad unokatestvére; Ali Dabaiba, a Kadhafi-klán bankára Líbiából; Alaa Moubarak, a volt egyiptomi elnök fia; a korrupció miatt bíróság elé állított volt grúz védelmi miniszter; számos bűnöző, mint egy amerikai üzletember, akit 8 éves büntetésre itéltek, mert szexuális kapcsolatot létesített saját gyermekeivel; egy szentpétervári gyermekprostitúció-hálózat feje (kiskorú lányokat is kiközvetített) szintén börtönből igazgatja offshore-cége ügyeit…

A globális tőkés rendszer rothadása rekordmértékkel halad. Rekordméretű az ellenállás is pusztításával szemben: sztrájkok, tüntetések jezik világszerte, hogy a dolgozók nem akarnak ezen a módon élni
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.