2016. április 22., péntek

Izrael fasiszta állam, nyilatkozta Avi Mograbi filmrendező

Fotó: D.R.
2016 márc. 17.

Laure Adler a France-Culture-on interjúvolta meg a neves izraeli filmrendezőt aki kijelentette, hogy másképpen nem tudja meghatározni ezt a "nacionalista, idegengyűlölő és fasiszta" államot, ahol a jobboldal a palesztin területek elfoglalásából kifolyólag "3 millió olyan embert tart fogságban, akinek semmi joga nincs".

Az "Hors-Champs" (táborokon kívül) adásban, Avi Mograbi azt nyilatkozta, hogy "’Izrael nemcsak, hogy a kizárólag zsidók számára nem demokrácia", hanem csakis a "jobboldali zsidók számára" az.

Aláhúzta, hogy ebben az államban, ahol nem lehetünk izraeliek, csak ha zsidók vagyunk, ahol a polgári házasságkötés nem létezik, ahol a válás nem a házaspár ügye, hanem a rabbik kegyére van bízva - mivel a vallás és állam között szétválás nem létezik -, "nincs helye a szólásszabadságnak".
"Az a kormány, amely békét nem akar, Izraelt olyan zsákutcában tartja, ahonnan nincs kiút, mindent kontroll alatt tart".

"Semmilyen párbeszéd, semmilyen béke nem lehetséges addig, amíg Izrael folytatja megszálló politikáját Ciszjordániában és Gázában", folytatja és magyarázza, hogy a "két állam koncepcióját megvizsgálni sem lehet, mivel egészen kicsi az eshetősége annak, hogy a félmillió izraeli telepes a megszállt területeket elhagyja".

"Ez kétségtelenül más fasizmus, mint amit Európában megismertünk, azért is, mert az izraeliek többsége elfogadja ezt a kontrollt, mivel meggyőzték, hogy az egész világ bennünket akar megtámadni", és példákat is adott, hogyan próbál Izrael állam elhallgattatni minden kritikát, nevezetesen a civilszervezetekét és az emberi jogok védőit.  

Azt nyilatkozta, hogy mindezért "Izrael bojkottjának híve", akkor is, ha őt magát is betiltják Izraelben. Avi Mograbi világosan elítéli az "apartheid rendszert, amely ugyan bizonyos mértékben különbözik a dél-afrikaitól, "de nem kevésbé apartheid".

A filmrendezőt szintén felháborítja az a sors, amelyet Izrael az eritreai menekülteknek kínál, akiket a sivatagban börtönöz be.



1 megjegyzés:

  1. Phoenix: Avi Mograbi azt nyilatkozta:

    "Ez kétségtelenül más fasizmus, mint amit Európában megismertünk, azért is, mert az izraeliek többsége elfogadja ezt a kontrollt, mivel meggyőzték, hogy az egész világ bennünket akar megtámadni"

    Természetesen ha figyelmen kívül hagyjuk Spinoza álláspontját ("Omnis definition est negation"), akkor akár egyet is lehet érteni vele. Ám szerintem (és ezt a véleményemet Ti a Radikális BAL-ban egyetértőleg átvettétek) a fasizmus nem általában az önkényuralom, hanem a társadalmi-gazdasági válságban lecsúszó, de helyzetét megérteni nem tudó/nem akaró középosztály bűnbak kereső/találó, csorda szellemű, vezér (führer/duce) elvű mozgalma, amely hatalomra jutva korporativista (hivatásrendi) "munka alapú" államberendezést hoz létre, a szociális problémákat kriminalizálja (rendpártiság). Ezen kívül persze agresszív, soviniszta (nácizmus esetén) rasszista stb. is, de ezek éppen nem a meghatározó vonásai ("differentia specifika"), és amennyiben ezeket a vonásait emeljük ki az általam előnyben részesítettekkel szemben, akkor könnyen összemossuk más autokrata alakulatokkal (teokratikus - Izraelre ez a jellemző -, sztálinista stb.)

    - Izraelben a parlamenti demokrácia elég jól működik, így ott nem lehet vezér-elvű diktatúráról beszélni (Netanjahut senki nem tartja leválthatatlannak).
    - Izraelben valóságos permanens hadiállapot van, aminek csak részben Izrael Állam az oka, és nem a középosztályt lecsúsztató társadalmi-gazdasági válság.
    - Izrael valódi ellenségekkel áll szemben (hogy ezek megléte részben az ő hibája is, az itt most érdektelen), tehát nem bűnbakot keres/talál.
    - Az Izraelre jellemző teokratikus (vallási alapú) államberendezés más, mint a hivatásrendi, "munka alapú" államberendezés.
    - Nem tudok róla, hogy Izrael a szociális problémákat kriminalizálná (ellenben sok példaszerű szociális gondoskodásról tudok, például a nagycsaládosok, az árvák, félárvák ellátása területén).

    Vagyis a fasizmus alapjellemzői Izraelre, az Államra nem jellemzőek. Természetesen Izraelben is lehetséges - akár vallási köntösbe bujtatott - fasiszta mozgalom, de az nem jelenik meg államrezonként. Izrael egy mesterségesen létrehozott, s ezért ellenséges környezetben élő, vallási alapon szervezett (teokratikus) államalakulat, amelyik nacionalizmusa gyakran sovinizmussá fajul, amely élvezi a nemzetközi (elsősorban USA) finánctőke támogatását és ennek tudatában agresszív külpolitikát folytat, ahol a vallási megkülönböztetések gyakran rasszista jelleget öltenek. Mindezek sokban hasonlítanak a fasiszta/náci önkényuralmi rendszerekre, de sokban (és ami a fő, lényegi vonásokban) el is térnek azoktól.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.