2016. április 10., vasárnap

Ápr. 22-én általános sztrájk Belgiumban

© Belga
Munkabeszüntetés lesz az egész ország közszolgáltatásában: a vasútnál, postánál, tömegközlekedésben, oktatásban, közhivatalokban, stb ... "A szakszervezet legfelsőbb szervei egyhangúlag és határozottan emellett döntöttek", jelentette ki az ACOD (a CGSP flamand rövidítéssel) elnöke, Chris Reniers.
A CGSP reméli, hogy a közszolgáltatások másik négy szakszervezete is csatlakozik a mozgalomhoz. "Ha szükséges, megcsináljuk egyedül is, de reméljük, hogy mellénk állnak", tette hozzá az elnöknő. Ezzel az akcióval a szocialista szakszervezet az ország kormányait (Belgium szövetségi állam) célozza meg, amelyek a közalkalmazottak foglalkoztatói.  "Nem politikai sztrájk lesz, hanem a munkáltatókkal szemben folytatott munkabeszüntetés", magyarázta meg Mme Reniers.
A szakszervezet erősen kifogásolja a közszolgáltatásban megvalósítandó megtakarításokat és azok következményeit, a munkaterhek növekedését, a beruházások hiányát, a dolgozók jogállását érő támadásokat,  a tisztviselői nyugdíjváltozásokat, a bérindexálás felfüggesztését és az «adócsúsztatás» (tax-shift) hiányát.

Mi az az «adócsúsztatás»? A közhatalom adócsökkentéssel olcsóbbá teheti azt a gazdasági tevékenységet, amelyet fontosnak gondol (pl. a munkahelyek) és adóemeléssel megdrágíthat másokat (pl. a környezetszennyező gazdasági tevékenységet) az állami költségvetés egyensúlyban tartására. A közgazdászok, szakértők, politikusok egyetértenek abban, hogy ez szükséges. Miért? Belgiumban a munkára rakódó adóterhek magasak. A bruttó és nettó bérek közötti különbség itt a világon a legmagasabb, ami reális probléma, mert a vásárlóértéket és a munkakedvet csökkenti. Ezen felül a bérköltséget is emeli, ami pedig a vállalatok kedvét veszi el attól, hogy emeljék a foglalkoztatást. A munkaszerződések megkötése csökken, a feketemunkák mennyisége, a külföldi szerződéses dolgozók száma emelkedik, valamint a «hamis vállalkozói» munka is, s ezek az államnak nem sokat hoznak. Ezért az utóbbi időben azt javasolják, hogy a tax-shift keretében jobban adóztassák meg a környezetszennyezést, a nagy vagyonokat, az ingatlanokat, a többletértéket, és mások azt is, hogy ugyanakkor emeljék meg az áfát. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.