2016. április 15., péntek

Hány eurót ér egy menekült?


Michel Collon - Investig'Action
2016/04/01
Az Európai Unió Törökországgal egy egyezményt írt alá. A «szégyen egyezségét». Amely megszünteti a menedékjogot, holott az mégiscsak az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatának fundamentuma, a 14-es cikk garantálja: «Az üldöztetés elől minden személynek joga van menedéket keresni más országban».
Hatmilliárd euróért cserében Ankarának átpasszoljuk politikai menekültjeinket, megbízzuk a piszkos munkával (a török börtönök híresek erről) és megszabadítjuk magunkat az Emberi Jogoktól is! Világos, ez a «jó üzlet», mivelhogy 2015-ben egymillió menekült érkezett Európába. Könyvelői szemmel egy menekült tehát 6 ezer eurót ér. Olcsó, pláne olyan hatalomnak, amely az egész világ számára leckét akar adni az emberi jogokból!
Mindezt köszönhetjük a – nyugati beavatkozás! – tervezett káoszának Irakban, Afganisztánban, Líbiában, Szíriában. A «menekültpiacnak» nagyok a perspektívái – addig, amíg a Nyugat a nemzetek döntési joga helyett acsaroghat. Obama nemrég azt nyilatkozta: «Az ‘amerikai leadership’ magába foglalja, hogy kényszerítsük azokat az államokat, amelyek nem teszik amit mi akarunk». S mivel nem hagyjuk abba a terroristák felhasználását ezen államok destabilizálására («a USA hozta létre az Al-Kaidát», ismerte be Hillary Clinton). Röviden, még több emberi lénynek kell majd a háborúk és a terrorizmus elől menekülnie.  
Természetesen a mi politikusaink a szokások érveléssel élnek: «Nem tudjuk megoldani a világ összes nyomorát». Igen? Akkor nem kellett volna azzal kezdeni annak létrehozását, hogy a saját olajukat eltulajdonítjuk … pardon, «a tömegpusztító fegyverek megsemmisítésével»! Vagy «a terrorizmus elleni harccal» (az eredmény gyönyörű!). Vagy  «a demokrácia bevezetésével» (Szaud-Arábia, Katar és Erdogan segítségével!).
Lenne pedig egy egyszerű és becsületes megoldás. Nemet kéne mondani az USA-nak, el kellene hagyni a NATO-t, amely csak szenvedést hoz beavatkozása tárgyának. El kellene fogadni, hogy minden nemzettel egyenlőek vagyunk. Alkalmazni kellene az ENSZ Chartáját, amely tiltja a beavatkozást és a háborút. Röviden: a jogot kellene tiszteletben tartani.

Úgy tűnik, ez túl drága a mi nagy «demokráciánknak».


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.