2016. április 13., szerda

Osztályharc

A svéd élelmiszeripari szakszervezet harcol a Findus bejelentett üzembezárása ellen


A Livs szakszervezet a Findus bjuvi üzemének bezárása ellen harcol, amely nem csak az ott dolgozó munkásokat érintené, hanem a környékbeli többszáz mezőgazdasági beszállítóit is. Március 31-én a brit Virgin-szigeteken bejelentett offshore Nomad Foods vezetője megjelent az üzemben és bejelentette annak még az  év vége előtti bezárását, majd elhagyta az országot. A svéd miniszterelnök kérte tőle, hogy térjen vissza azért, hogy a kormánnyal tárgyaljon, ugyanakkor a Livs azt is akarja, hogy az üzem folytassa működését. 
A Nomadot 2014-ben azért alapították meg, hogy a befektetés motorja legyen az élelmiszeripari márkák felvásárlásában, aztán Nomad Foods lett – azzal a céllal, hogy a legjobb élelmiszeripari vállalatok és márkák közponja legyen – az Iglo és Findus mélyfagyasztott termékgyártók megvásárlásával, mely európai vállalatokat már előző tulajdonosaik, a magánbefektetők kizsigereltek. Az azonnali profit elvárása a munkahelyeket fenyegeti és a  társadalom egészének megélhetését, mert a Nomed Foods a gyors likvidálást keresi.




Olaszország


Április 6-án tüntetés és utcai harcok Nápoly belvárosában. Az elégedetlenség az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi látogatása alkalmával robbant ki. A párezres tömeg mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy Renzi a helyiek bevonása nélkül kívánt tárgyalásokat folytatni a város iparkörzetének újjáépítéséről, illetve hogy a tárgyalások során előkészítendő tervek alapvetően a burzsoázia érdekeit szolgálnák. Emellett a tüntetők nemtetszésüket fejezték ki a Munkaügyi Törvénykönyvvel és a kormány oktatási reformjaival szemben is. 
A tüntetésen a hazugnak titulált kormányfőt egy életnagyságú Pinocchio figura jelképezte, a demonstrálók legnagyobb molinója pedig büszkén hirdette: "Nápoly nem bízik a Renzi-kormányban". Később a tüntetők radikálisabb csoportja Mergellina városrészében összecsapott a rendőrséggel is, akik az utcakövekre vízágyúval válaszoltak.



 Belgium, jan. 6-7. vasúti sztrájk,

 ápr. 22, általános munkabeszüntetés lesz 






A kanadai Covered Bridge sztrájkja jan. eleje óta








A franciaországi Lannion, postások munkabeszüntetése






Brazília, a CUT szakszervezet az államcsínnyel szemben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.