2016. április 1., péntek

Nagy Britannia

Az oktatás privatizálása ellen szavazzatok a «Brexitre» (Nagy-Britannia Unióból kilépésére)!
Márc 26-án az alsó- és középfokú oktatás dolgozói egész Angliában szakszervezeteikkel együtt (NUT, ATL) titakoztak David Cameron konzervatív kormányának bejelentése ellen, miszerint az oktatási intézmények privatizációját azok «akadémiákká» alakításukkal 2022-ig befejezi.





George Osborne pénzügyminiszter mutatta be a költségvetés alapelveit, amelynek ez az Európai Központi Bank egyik 2016-os elvárása. A másik szintén gyilkos intézkedés a rokkantakra és a legelesettebbekre szánt költségvetés 5 milliárd euróra tehető megkurtítása. A költstségvetési terv viszont olyan durvára sikeredett, hogy még Cameron is meghátrálásra kényszerült és a rokkantügyekért felelős, valamint a munkaügyi miniszter is lemondott (utóbbi nem azért, mintha így tiltakozott volna…).
A hatalomba nemrég visszakerült Labour Party is közreműködik az adósság gondos és «könyörtelen» (sic) felszámolásában a «pénzügyi felelősség» keretein belül (ez az Európai Unió 2012-es fiskális paktumának brit verziója).
Ez a kormányzati válság volt az előzménye a NUT pedagógus-szakszervezet brightoni hétvégi kongresszusának, melyen részt vett Hank Roberts, az ATL szakszervezet volt országos titkára és a TUAEU («szakszervezetiek az Európai Unió ellen») tagja. Így nyilatkozott: «Az Európai Unió szabad és akadályozatlan versenye politikájának értelmében minden közszolgáltatásnak profitforrássá kell válnia, ez érvényes a vasutakról az oktatásig mindenre. Ha szuverén nemzet vagyunk, ezeket újra kell államosítanunk, ezért kell a Brexitre szavaznunk. Azt gondoljuk, hogy saját sorsunkat nekünk kell intéznünk szemben az EU antidemokratikus és nagytőkeközpontú konspirációs intézményével. Az Unió sosem lesz demokratikus, pláne nem szocialista, márpedig nagyon sok szakszervezeti aktivistával mi azt akarjuk, hogy országunk az legyen».
Ken Muller, a NUT islingtoni  szekciója titkárhelyettese: «Mert mik is ezek az «akadémiák»? Ez a szakkifejezés csak Angliában létezik (Skóciában,Észak-Írorszàgban, Walesban más a rendszer), 2000-ben Blairrel a Labour hozta létre. Olyan oktatási intézményt jelöl, amelyet az állam együtt finanszíroz a magánszférával, ezek  lehetnek egyházi, alapítványi szervezetek vagy vállalatok – vagyis ez egy magán-állami partnerség. A közoktatás felelősségét viselő helyi oktatási hatóságok kompetenciájából kikerült az iskolák igazgatása, az intézményi tanácsok magánszponzorok kezébe kerültek, ezek választják ki a pedagógusokat és a vezetőket is, az akadémiák az országos oktatási programokból is kiléphetnek. Meg akarjuk védeni a közoktatást, jogainkat visszaszerezni és ezért szólítunk minden dolgozót, szülőt és diákot arra, hogy a kilépésre szavazzon. Meg kell szabadulnunk ettől a kormánytól és az Európai Uniótól».
Európa 21 országában támogatják munkásaktivistáink a «Brexitre» szavazó brit dolgozókat, felhívásuk Nagy-Britanniában széles körben terjed. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.