2016. szeptember 9., péntek

Dana, danadom...



Az amerikai Dana vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrött - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Az amerikai cég ezzel a beruházással 200 új munkahelyet hoz létre Győrött 2020-ig, a magyar kormány a beruházást 2,9 milliárd forinttal támogatja
Tehát egyetlen munkahely 14,5 millió forintba kerül, adótámogatás nélkül. Tavaly és tavalyelőtt 9, 5 ill. 7,5 millió Ft-ba került egy-egy multi munkahely. Megéri-e?


Belgiumban az 1980-ban berendezkedett, 2015-ban is nyereséges amerikai Caterpilar most jelentette be, hogy bezárja kapuit. Az egymás követő kormányoktól 61 millió eurós “fiskális ajándékot” kapott.

A Caterpillar Group Services 2015-ben mindössze 190.000 eurót fizetett (egy szerényebb ház árát) 4,6 millió eurónyi profitja után, vagyis 4,6%-ot. A multinacionális vállalatok becsalogatására hozott pénzügyi könnyítések nem először bizonyítják, hogy teljesen hatástalanok ezek az intézkedések.Annak ellenére, hogy a termelés világszinten is csökken, a részvényesek osztaléka szüntelenük emelkedik.

A vállalat «nagyobb rentabilitást keres» - éppenùgy, ahogy a Nokia is magyarázta. S miután besöpörte a támogatást, elhagyta Magyarországot.

Végeredményben nem a munkaerő (magas) ára a probléma, hanem a tőkéé, amely profitját mindenáron növelni akarja. Semmiféle állami támogatás nem tudja garantálni a munkahelyek megőrzését.



No, akkor megéri? Nekünk, dolgozóknak?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.