2016. szeptember 10., szombat

Világkonferencia a háborúk, kizsákmányolás és a prekárius munka ellen


Világkonferencia a háborúk,  kizsákmányolás és a prekárius munka ellen (Mumbai, India, 2016 november 18-20.)

INDIA   

2016. szept. 2-án 180 millió dolgozó válaszolt a fő szakszervezeti szövetségek felhívására a tavaly szeptember elején 150 millió dolgozó részvételével lezajlott óriássztrájk folyamatosságában. Az országos szakszervezetek 12 alapvető pontban összegezték a követeléseket a kormány munkás- és népellenes politikája ellen.
A követelések között szerepelt a havi 300 amerikai dollárnak megfelelő minimálbér, a mindenkire érvényes nyugdíj, a nem az FDI-re (a külföldi befektetések korábbi 26 %-os ellenőrzés nélküli jogának 49 %-re emelése) a biztosítási, védelmi, vasúti szektorban,  a  nem a munkavállalóknak kedvező munkatörvénykönyv-változásokra, a közszolgáltatások védelme, az alapélelmiszerek árának befagyasztása, stb. Tavaly a nagy sztrájk másnapján a kormány ígéretet tett arra, hogy intézkedni fog, de aztán semmi nem történt.

A mostani sztrájk előtt a kormány megpróbálta lecsendesíteni a szakszervezeteket néhány változtatást kínálva a szövetségi kormányzati dolgozók bérminimuma és prémiumai tekintetében. A hatalomközeli Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) vissza is vonta sztrájkfelhívását… de más szakszervezetek kitartottak.


Különböző szinten, de az egész országban fenntartották a sztrájkot. Az állami vállalati szféra és közszolgáltatások is csatlakoztak, a szénbányák dolgozói, a kikötőké és dokkoké, a köztulajdonú bankoké és a biztosítóké. Erősen érintett volt a gépkocsigyártás. Kerala, Bengalore és Hyderabad államokon kívül a sztrájknak nem volt jelentős hatása a szállításban. A BJP-kormányok ezekben az államokban és  Nyugat-Bengáliában, Orissában Tamil Naduban mindent megtettek, hogy szabotálják a sztrájkmozgalmat. Az informális szektor dolgozói a kizsákmányolás súlyosbodásával szemberi harc élén jártak, a havi 30- 200 dollárnyit keresők minden megfélemlítést elutasítottak.  


A 1991 óta eltelt idő számos egy-kétnapos országos munkabeszüntetései ellenére a valóság az, hogy a gazdagság tovább halmozódik egyre kevesebb ember kezében.
A kormány legutóbbi kezdeményezései - a nemzetközi kereskedemi szerződéseket és stratégiai szövetségeket illetően - semmiféle pozitívumot nem hoz a hétköznapi állampolgárok számára. 

Mindnyájan tudjuk, hogy szélesebb és hosszabb időre szóló együttműködésre, a nemzetközi osztályszolidaritás fejlesztésére van szükség. Ezért nagy örömel fogadjuk a világ minden részéről érkezőket, akik Mumbaiban november 18-19-20-án tanácskozásunkon részt akarnak venni .

N .Vasudevan

A MUMBAI-I KONFERENCIA SZERVEZŐBIZOTTSÁGA:

AFGANISZTÁN: Nasir Loyand, Afganisztáni Radikális Bal (Left Radical of Afghanistan, LRA)
BRAZÍLIA: Claúdio Ribeiro, munkásmogzlmi jogász, a bankszektor volt szakszervezeti felelőse és a brazil PT (Munkáspárt) alapító tagja
BURUNDI: Paul Nkunzimana, Dolgozók és Demorácia Pártja (PTD)
USA: Alan Benjamin, a San Francisco-i Labor Council (AFL-CIO) végrehajtóbizottsági tagja; Baldemar Velasquez, a mezőgazdasági dolgozók szervezetének FLOC (AFLCIO) bizottsági elnöke; Nancy Wohlforth, az OPEIU becsületpénztárosa
FRANCIAORSZÁG: Daniel Gluckstein, a Független Demokratikus Munkáspárt (POID) országos titkára; Bernard Saas szakszervezeti felelős
NAGY-BRITANNIA: Ian Hodson, az élelmiszeripari dolgozók országos szakszervezetének (BAFWU) elnöke 
INDIA: Nambiath Vasudevan/Franklyn D’Souza, szakszervezetek kapcsolati és szolidaritási bizottsága (TUSC), Mumbai;  M. A. Patil, elnök; SarvaShramikSangh, a New Trade Union Initiative elnöke, Maharashtra State, Mumbai; Milind Ranade, a KachraVahatukShramikSangh (KVSS) főtitkàra, Mumbai
PAKISZTAN Rubina Jamil, Pakisztáni Szakszervezeti Szövetség (APTUF)

OROSZORSZÁG: Mark Vasziljev, történész és aktivista. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.