2016. szeptember 14., szerda

Üzembezàràs ...



A Caterpillar Charleroi-i üzeme bezárásának hírét nem fogadták örömmel a Grenoble Caterpillar-munkásai. Pedig a leálló üzem termelésének egy részét oda viszi a cég. A francia dolgozók szept. 15-én sztrájkba fognak szoldaritásul belga kollégáikkal és másnap Charleroi-ba utaznak, hogy együtt tüntessenek – jelentette a CGT helyi titkárhelyettese.  


«Az igazgatóság azt mondta, ne nyugtalankodjuk, de a legnagyobb bizonytalanságban vagyunk», mondja Mauro Zignani, a Grenoble-i Caterpillar CGT-titkárhelyettese. «A termelésnek már eddig jelentős részét elvesztettük. A traktorok 60 %-a és a reflektorok Brazíliába mennek, az összes gépi hegesztés Kelet-Európába. Ezt akarják úgymond kompenzálni a Belgiumban leálló termeléssel.»
«Amit tudunk az intézkedésekből: a rentabilitás drámaian fog csökkenni. Lesz olyan, hogy csak egy termék jön ki naponta. Ez aztán tényleg nyugtalanító. Bennünket is be fognak zárni, ha nem leszünk elég nyereségesek».
«Világos az állásfoglalásunk: elutasítjuk a kollektív elbocsátásokat, melyeket a Caterpillar vezetése akar. Mindenki tudja, mi történik, a tőzsdei előnyök érdekében lemészárolják a munkahelyeket. Először világszinten 10 ezer munkahely felszámolásáról beszéltek, de sosem pontosan megjelölve. Pontos csak az, hogy mennyi osztalékot akarnak fizetni a részvényeseknek, ebből indulnak ki».
A Caterpillar igazgatósága próbálkozik a különböző üzemeiben dolgozók megosztásával – de még nem nyert.
Szept. 15-én Franciaországban a munkatörvénykönyv-módosítás elleni mozgalom újrakezdődik, a genoble-i dolgozók Belgiumban mennek. «Ugyanazt a munkaruhát hordjuk. Nagyon jól tudjuk, hogy velünk is előfordulhat ugyanez, sőt … az a gyanúnk, pontosan ugyanez vár ránk nemsokára».
Találkozó Charleroiban, 16-án 10 órakor a Déli Pályaudvaron.

(G M)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.