2016. szeptember 14., szerda

Le a szégyen falaival!



E világ «nagyjai» falakat, kerítéseket építenek a dolgozók megosztására.

Ismertük a berlinit, amely a német munkásosztályt osztotta meg.

Azután Bushét az USA és Mexikó között. Az izraeli kormányét Palesztinában, amelyet arab és zsidó aktivisták ezrei ítéltek el mint «apartheid-falat».

Ma pedig Valls és a brit kormány állít magának kőből – ha szabad ezt mondani – emléket.
«Calais-ban a fal felállításának ez év végére be kell fejeződnie. (…) A cél: a migránsok megakadályozása, hogy kamionokon bejussanak Nagy-Britanniába» (Francetv info). Ez a «London és Párizs között kötött egyezmény» szerény 20 millió euróba kerül …

Emeljetek falakat a dolgozók között, szítsátok és provokáljatok konfliktusokat nemzeti vagy vallási alapon, szélesítsétek a rablóháborúkat – hogy jobban garantáljátok a tőke kizsákmányolását. Ez a termelőeszközök magántulajdonán alapuló rendszer valódi arca.  
A munkásmozgalom saját magát ítélné el, ha elfogadná ezt a politikát.

Tegnap Berlinben, holnap Jeruzsálemben és Calais-ban, de le fognak omlani a falak.

A dolgozóknak éppen efféle megosztása ellen fogadják az indiai aktivisták Mumbaiban a világkonferenciát a háborúk, a kizsákmányolás és a prekárius muka ellen (Mumbai, 2016. nov. 18-20.). Ez másik út, a tőkés ellentéte: «nemzetközi harc a munkásosztályra lesújtó csapások, a szakszervezetekkel, a szakszervezeti jogokkal szembeni offenzívák ellen. Az emelkedő munkanélküliség és a prekárius munka, a dolgozók minden vívmányának megkérdőjelezése – riposztot kíván világszinten», mondják ki felhívásukban.  
Igen, Mumbaiban olyan erők gyűlnek össze, amelyek szerint holnapra «nemzetközivé lesz a világ»!

(D F)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.