2016. szeptember 23., péntek

USA: Szegénység… egyre több serdülőkorú prostituálja magát ennivalóért

2016.szept.18.
Ha az ember éhes, mindenre képes, hogy ehessen 

A héten publikálta a Feeding America (200 élelmiszerbank szervezete) és az «Urban Institute» think tank, hogy Amerikában serdülőkorúak milliói élnek «élélmiszer-bizonytalanságban». A kutatók megdöbbenve tapasztalták, hogy ezek a serdülők mindenre készek, hogy élelemhez jussanak. Számosan lopnak a boltokban, mások drogot árulnak, akár a börtönt is vállalva, az iskolában szándékosan évet ismételnek, és meglepően magas azok száma, akik a testüket adják el, hogy ehessenek. S ha ez a gyakorlat olyan országokban létezne, mint az összeomlás határán álló Venezuela! De ez történik a világ legnagyobb gazdasági hatalmát jelentő gazdag Egyesült Államokban, ahol az egyenlőlenségek növekedése évek óta megállíthatatlannak tűnik.

6,8 millió 10-17 éves fiatal amerikai él élelmiszer-bizonytalanságban, vagyis nem jut elengendő ételhez. Ebből 2,9 millió a «nagyon törékeny» kategóriába tartozik.
Ebben a korban különösen veszélyes a rossz étkezés, az éhség és szegénység provokálta stressz, mely fejlődésükre negatívan hat.  
A felmérés nem a szokásos telefonos módon történt, hanem egyéni és csoportos beszélgetéseket folytattak a kutatók. Eredménye:
  • A serdülők elégtelen táplálkozásából fakadó cselekmények 2 kivétellel minden etnikai közösségben megtalálhatóak. Az élelemhez akarnak jutni, ehhez bűncselekményt is elkövetnek ott, ahol a munkahelyek limitáltak.
  • A kutatási terület 10 közösségében és a 30 közül 13 csoportban azt is elmondták a fiatalok, hogy testüket is árulják élelemért. A nagyon szegény és szexuálisan túlpörgetett környezetben általában idősebb személyek prédájává válnak.
  • Néhány közösségben a serdülők a börtönt vagy az iskolai ismétlést preferálják, mert ezekben rendszeresen étkezéshez juthatnak.
A gyerekek közül nagyon sokat pontosan értik, hogy helytelen dolgokat művelnek.  
Az oregoni Portlandban egyikőjük magyarázza: «Valójában mintha eladná magát az ember. Azt csinálsz, amit tudsz, hogy pénzhez vagy élelemhez juss».
Egy másik: «tudja, nem szeretem ezt csinálni, de azt teszem, amit kell. »
Mások pedig relativizálnak. Egy észak-karolinai fiú: «Ha el akarod adni a tested, elrejted a dolgot. Például előbb vacsorát kell fizessenek, így könnyebb, nem olyan, mintha egyenesen pénzt kérnél. Ha pénzt kérsz, akkor prostinak vesznek».
Ugyanakkor azt halljuk nap mint nap, hogy a helyzet az USA-ban egyre jobb. A gazdaság helyreállt, jobban élünk.
Az igazság pedig az, hogy évtizedek óta tart a válság, a középosztály lecsökkent, a szegénység növekszik.  
Az éhezés növekedése az USA-ban óriási gond. Csak a gazdag negyedek házaiban élők nem hiszik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.