2016. szeptember 28., szerda

Menekültellenesség már 1914-18-ban

Forrás: Afp
"Nem dolgoznak", "elveszik a munkát" – Nagy-Britanniában ezekkel illették a francia, belga háborús menekülteket. Ugyanazzal, amit ma hallunk.
Illusztráció. Zsidó menekültek a második világháború alatt. © Reuters
Richard Grayson a londoni Goldsmiths egyetem tanára, az első világháború kutatója és a projekt szakmai gondozója az AFP-nek nyilatkozott arról a tanulmányról, amelyet hamarosan közzétesznek. "Meglepő azt tapasztalni, hogy az  1914-18-as közbeszéd a menekültekről ugyanúgy «érvel», mint ma".
"Ha a korabeli cikkekben a francia és belga szavakat behelyettesítjük a szírai szóval és azt gondolhatjuk, hogy mai kommentárokról van szó", teszi hozzá Charlotte Faucher kutató. A kutatás egy évig tartott a 2015-2016-ös tanév alatt a londoni  Charles de Gaulle gimnázium és a  Newham Sixth Form College húsz 11 - 18 éves tanulójával.
"Nagy számú fiatal belgát segítünk, akik ahelyett, hogy a harctéren küzdenének, lusták és a londoni utcákon sétálgatnak zsebredugott kézzel", olvashatjuk az Exeter and Plymouth cikkében 1915  januárjában.
Richard Grayson szintén megjegyzi, hogy abban az időben is féltek attól, hogy a menekülők "elveszik a munkahelyeket", nevezetesen a brit kereskedőkét.
Az eddig fel nem dolgozott korabeli dokumentumok a francianyelvű menekültek és a helyi lakosság viszonyával is foglalkozik. 1911-ben már 23 ezer francia és belga telepedett meg Londonban, 1914, a háború kitörése után az Egyesült Királyságban már 250 ezren voltak, 95 %-uk belga.
"Tanulóink meglepődtek, a Charles de Gaulle francia gimnáziumot is 1915-ben alapították a belga menekültek iskoláztatása céljából", magyarázza az AFP-nek Charlotte Faucher.

A munkát okt. közepén mutatják be a nyilvánosságnak a londoni francia gimnáziumban, azután a Newham College-ban, a kenti egyetemen és végül Franciaországban és Belgiumban.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.