2017. március 14., kedd

13 indiai szakszervezeti felelőst halál- vagy életfogytiglani büntetés fenyeget!




A Suzuki japán multinacionális manesari leányvállalata, a Suzuki-Maruti vezetése mindenáron meg akarta akadályozni üzemében egy független szakszervezet megalakulását.  

2012-ben egy üzemi incidens során tisztázatlan körülmények között meghalt egy menedzser. Dolgozók százait tartóztatták le.

Az ügyben most született ítélet.

A letartóztatottak közül 117-et felmentettek. 31-et különböző bűncselekményekben nyilvánítottak bűnösnek, 13-at pedig – bizonyítékok nélkül – gyilkosságért. Indiában ezért halálbüntetés vagy életfogytiglan jár.   

Az ítélethirdetésre márc. 17-én kerül sor.

Gyilkosságban 13 dolgozó találtatott bűnösnek, közöttük 11-en a független MSWU szakszervezet felelősei.

Nincs vesztenivaló időnk, mozgósítanunk kell azért, hogy igazságot szolgáltassanak a Maruti minden elítélt dolgozója számára, és különösen azért, hogy megmentsük a 13-ak életét.


A munkásosztály nemzetközi szolidaritásának legjobb hagyományai szerint minden országban forduljunk az indiai hatóságokhoz és követeljük:


SZABADSÁGOT MINDEN BEBÖRTÖNZÖTT SUZUKI-MARUTI DOLGOZÓNAK!

HAGYJANAK FEL A SZAKSZERVEZETEK ÜLDÖZÉSÉVEL!


(Daniel GLUCKSTEIN, Nambiath VASUDEVAN, nemzetközi munkásbizottság a háború, a kizsákmányolás ellen a Munkásinternacionàléért)


A munkásosztály elleni politika diktálja a verdiktet, ami a Maruti Suzuki dolgozóit éri 2012 júliusa óta. Osztályítélet született multinacionális parancsra. Nem csak a közvetlen módon érintett dolgozókra vagy a Marutinál dolgozó 2500 munkásra, hanem India teljes kizsákmányolt osztályára vonatkozóan.

A tragikus balesetben, az üzemben keletkezett tűzesetben a dolgozók felelősségét nem tudják bizonyítani, azóta mégis börtönben vannak. 117 munkás 4 évig volt bezárva, most pedig felmentették őket. 31-t lázadással, testi sértéssel vádolnak. 13-at gyilkossággal.

A bírósági tárgyalás alatt szinte hadizónává alakult a terület. Rendőrség, paramilitáris szervezetek özönlöttek ide, a Maruti üzemét blokkolták, hogy megakadályozzák a dolgozók szolidaritását. A sajtóban véresszájú nyilatkozatok követelik a halálbüntetést, az életfogytiglanit …  Tiltakozzunk!

Az indiai követség mailcíme: fs@indianembassy.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.