2017. március 26., vasárnap

Újabb offenzíva Gáza ellen?



Míg az amerikai csapatok most már közvetlenül földi erőkkel támadnak Szíriában, más háborúk is készülőben vannak.
Márc. 5-én a palesztin Ma’an sajtóügynökség szerint „a Hamas új politikai platformot mutat be, amelyben az 1967-es határok szerinti palesztin államot favorizálja anélkül, hogy elismerné Izraelt”.  Eképpen a –  gázai övezetben hatalmon levő –  Hamas hivatalosan is csatlakozna a „két állam-megoldáshoz”, amely 1993-ben, Jasszer Arafat Fatahjának  „palesztin hatósága” kreálásához vezetett (a Fatah most is hatalmon van Ciszjordániában). Az izraeli kormány szerint azonban nem tárgyalásokra van szükség, hanem háborúra.
Erről ír a francia POID lapjában, a Tribune des Travailleurs egy palesztin levelezője.

„Két hónap óta az izraeli miniszterek fenyegető nyilatkozatokat tesznek kiemelve, hogy az összecsapás elkerülhetetlen.
A Gáza elleni izraeli offenzíva a tavaszra várható. Ha bekövetkezik, ez lesz 11 év alatt a negyedik háború.
Mi ez a gázai övezet? Kétmillió lakos összezsúfolva egy zsebkendőnyi területen, a világon itt a legnagyobb a népsűrűség. Izrael földi, légi, vízi blokádja fojtogatja, de al-Sissi tábornok Egyiptomja is.
Gázában napi három óra villanyszolgáltatással kell beérni, az erőművek ennyire képesek, nincs üzemanyag.  A víz – az ENSZ szerint – 2020-re fogyasztásra tökéletesen alkalmatlan lesz.
A kórházakban a gyógyszer, a felszerelés csak rövid időre elegendő. A lakosság számára az izraeli vagy kelet-jeruzsálemi kórházak igénybevétele csak „csepegtetve” lehetséges.
A dolgozók és a parasztok a blokád elsőszámú áldozatai. Gázában 50 %-os a munkanélküliség, 60 %-uk nő – szintén az ENSZ adatai alapján. A mezőgazdasági földek alapjában a térség keleti kerítésének hosszában találhatóak. De tilos még mezőgazdasági munkavégzésre is 500 méternyire megközelíteni a kerítést, s ha nem így van, a katonák lőnek.
A korábbi három háború forgatókönyve ugyanolyan volt. Az úgynevezett szalafista csoportok rakétákat lőnek izraeli területekre – akár még csak áldozatai sincsenek az izraeli hadsereg szóvivője jelentése alapján. Második felvonás: az izraeli hadsereg bombázza a Hamas pozícióit, mivelhogy „felelős, hiszen szuverén hatalom a gázai övezetben”. Harmadik fejezet: ugyanazok a szalafistának mondott csoportok újból lőnek. Negyedik: az izraeli légierő bombázza a lakott településeket. Ismét rakétákkal válaszolnak, mire az izraeli hadsereg intenzív bombázást hajt végre Gázában mindent lerombolva. A Hamas válaszol, a hadsereg elözönli Gázát.

Az utolsó háború 45 napig tartott 2015 július-augusztusában. Palesztin oldalon 2250 személyt megölt, ebből 500 gyermek, mintegy 100 még csak csecsemő. Több tízezer sebesült, sokezer megsemmisült épület.

Az izraeli kormány legszélsőségesebb szárnya, a Bayit Yehudi párt és Lieberman(védelmi miniszter) ma azt mondták: „Ezúttal végezni kell a Hamasszal”. Vagyis a háború totális lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.