2017. március 12., vasárnap

«Levél Benoît-nak és Jean-Lucnek»



Philippe Rio, Grigny kommunista polgármestere. Grigny Franciaország legszegényebb településének egyike. A polgármester nyílt levelet tett közzé Benoît Hamon-nak Jean-Luc Mélenchon-nak, az elnökválasztások jelöltjeinek címezve. A Tribune des travailleurs részletet közölt belőle.

«Kedves Benoît, Kedves Jean-Luc!
Olyan városban vagyok polgármester, ahol minden második gyermek szegénységben él. Nálunk az egészség luxussá vált. A fiatalok jórészének le kell mondani álmairól. Ebben a városban az emberek nem gyakran laknak jól.
Ez a város, az én városom, nem jómódúak lakta település. Hiányoznak az orvosok, pedagógusok, rendőrök, szociális munkások. Ez Grigny, de beszélhetnék más hasonló munkásvárosról is. A társadalmi és területi szegregáció áldozatai mi vagyunk, a diszkriminációé, a rendszeré, amely kirekesztést, beletörődést, erőszakot fabrikál. Az itt élők, mint a többi szerény életvitelű állampolgár, nem várhatnak tovább az egyenlőségre, nekik azonnal szükségük van béremelésre. Azonnal vissza kell adni nekik a Köztársaság oktatási eszközeit. Méltó lakhatás kell nekik, minőségi tömegközlekedés, tiszta és olcsóbb energia, beszívható levegő, környezet. Az kell, hogy gyógyíttathassák magukat, hogy továbbra is büszkék lehessenek a leginkább emancipáló társadalombiztosításra.   
Kedves Benoît, kedves Jean-Luc, Grigny és más település semmit nem tud tenni karrieretek, veszekedéseitek kapcsán. Ebben az országban a szociális ügyeknek van elsőbbsége. A reális egyenlőségnek, a szociális jogoknak, a klimatikus viszonyoknak.
A következő 5 elnöki év ne legyen ismét a népi rétegek számára – még egyszer is – elveszett. Együtt javasoljunk lakónegyedeinknek sürgősen megvalósítandó megoldásokat. Reális jogok megvalósítását akarjuk. Nem fogadjuk el a várospolitika porhintését, az elsőbbséginek mondott politikát, a szolidaritás, sőt, irgalom eme hiányát.  
Meghívlak Benneteket Grignybe, hogy lássátok életünket, a mindennapoktól való félelmet és az ellenállást, de a reményt is. Gyertek, mondjátok el Grignyben szemtől szembe, hogy mit várhatnak a következő öt évben a valódi baloldali politikától, hogy a jobboldali, szélsőjobboldali fasiszta győzelem nem olyan nagy baj, hogy Macron liberális kúrája nem okoz majd fájdalmat nekik.
Uraim, a baloldal valódi szerepvállalásának a prekaritásban, kirekesztésben és nyomorban széthulló életekben kell lennie. S ehelyett ti haboztok, elveket soroltok, vitatkozgattok. Magatok között, étteremben kinyilatkoztatjátok, hogy lehetetlen az összefogás. A kifogás? Európa! Túl könnyű!
Persze, ez nem «nagypolitika». De hol van a közösségi érzés? Hol van az általános érdek? Európát persze elutasítjuk, 2005 óta küzdünk együtt, ugyanezt a frontot megnyithatjuk 2017-ben is. De azzal, ahogyan azt keresitek, hogy mi is az, ami elválaszt Benneteket, az egyenlőtlenségek fenntartásának 30 évét készítitek elő. Szembenállásotok megöli annak a politikának a reményét is, ami az elviselhetetlenségnek véget vethetne. A szövetség – mindennapos küzdelem. Lakónegyedeinkben mindennap ezt tesszük a túlélésért. Hát akkor Ti miért nem? Még rosszabb, hogy megutáltatjátok azokkal is a politikát, akik már nem tudnak várni.
Uraim, a történelem számára legyetek méltóak! Számunkra, kisemberek számára, legyetek felelősek, fogjatok össze!
Philippe Rio»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.