2017. március 25., szombat

Szomáliában kiéhezett falusiak menekülnek a "halál évadja" elől


Le Vif  2017. márc. 20.


Szomáliának ebben a részében a 2011-es éhinséget "terimbow"-nak, "a halál évadjának" nevezték © Belga


Összeszedték kevéske holmijukat – takarók, konyhai eszközök, matrac és ruhák – felpakolták az erre az alkalomra bérelt szamárhúzta kordéra, és mellette ballagva gyalogoltak a 20 km-re fekvő városig, Baidoáig ennivalót keresve.

"Senki nem maradt a faluban", mondja egy 28 éves fiatal nő.

Sokezren érkeznek Baidoába szakadt ruhában, ócska takarókkal. Az eső elmaradt, betakarítás nincs, a szárazság éhinségbe torkollik.

Az ENSZ néhány napja figyelmeztetett a közelgő, a "második világháború vége óta legnagyobb humanitárius válságra". Dél-Szudán bizonyos területein, Szomáliában, Jemenben és Nigériában az éhinség máris jelen van, összesen 20 millió embert fenyeget csak ebben a négy országban.  

A szomáliaiak emlékezetében élénken él a 2011-es éhinség emléke, 250.000 ember halt éhen. Most azonban a helyzet még annál is rosszabb.  

Nincs élelem, a kutak szárazak. A kevés rendelkezésre álló víz poshadt, január végén egyébként ezért is tört ki kolerajárvány.


Az éhséggel együtt született



Muslima Kusow 25 éves, az éhséggel együtt született, a 2011-es évet túlélte. Az ezévi szárazság készteti először, hogy elhagyja  mezőgazdaságból élő faluját, Roobeyt. 4 napig menetelt 6 gyerekével észak felé, hogy Baidoát elérje. Mikor kérdjük, miért, mímeli az evést, majd üres kezét kinyitja: "A szomjúság. Azt éhség".
A legkisebb gyermek, Asiba, két éves, olyan halovány és sovány, hogy a fejecskéjét alig tudja tartani.  


Egy átlagos család hattagú, tehát kb 2.500 személy érkezik naponta Baidoába. © Belga

A egészségügyi központban, Deeg-Roorban (azt jelenti, az "első esők") Abdirahim Mohamed elmagyarázza, hogy az érkezők fokozatosan iratkoznak fel az Unicef élelmezési programjára.
Februárban 75 gyermeket fogadtak, kétszer többet, mint januárban. Számuk márciusban meg fog duplázóddni ismét, jósolja M. Mohamed.
Kórházba küldik a legkritikusabb eseteket, akik túl gyengék ahhoz, hogy önállóan egyenek vagy kolerabetegek (az év eleje óta Szomáliában 11 ezer személy betegedett meg kolerában és 286-an meghaltak).

Állandóan éhesek




A helyszínen a tuktukok hozzák szünet nélkül az újabb pácienseket, a látogatókat pedig klóros fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a helyiséget elhagynák.
Az intenzív részlegben 9 ágy van, abból 8-at alultáplált gyermek foglal el, anyjuk melletük vigyáz rájuk.
A 32 éves Hamsia Ibrahim éppen anyatejet ad héthónapos kislányának, Shamsonak egy gyomorszondához erősített fecskendő segítségével. Férje és 5 gyermeke egy táborban élnek kb egy hónapja.
"A gyerekek állandóan éhesek, de legalább nem betegek, mint ez a kicsi", mondja. Shamso sokat veszített a súlyából, hasmenése van és hány.  
Kint a tábor állandóan növekszik. Februárban 3.967 újabb családot regisztráltak az ENSZ szerint. Március első hetében számuk már 2.929 volt.
Egy átlagcsalád 6 személyből áll, ami azt jelenti, naponta kb 2.500-an érkeznek Baidoaába.

Magtár




A táborokban is borzalmas a helyzet: délutánra a hőmérséklet 40°-ra szalad, az utakat forró szél söpri.
Mindenki éhes az ADC-3-nak nevezett táborban. A sors iróniája, hogy itt volt az azóta «elhunyt», a "mezőgazdasági fejlődésért" nevű vállalat, amely 1991 előtt a lakosságot a felesleges cereáliákkal látta el ebben régióban, amely hagyományosan az ország magtáraként szolgált.
Öregasszony tűnik fel a táborban, lassan, halálos fáradtan vánszorog, családját keresi. Két napja járkál étel, víz nélkül. Egy jóindulatú személy vizet ad neki és az asszony elájul.
Visszanyeri eszméletét és lánya is előkerül. Ők is elhagyták falujukat, nem volt termés, élelem és víz sem a kutakban..


A szomáliaiak emlékezetében még élénken él a 250 ezer emberéletet kövelő 2011-es éhinség © Belga

A meteorológai előrejelzések a következő hetekre egyáltalán nem biztatóak. Az ország e részében a 2011-es éhinséget "terimbow"-nak, "a halál évadjának" hívták. Ami ebben az évben jön, annak még nincs neve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.