2009. január 15., csütörtök

Amit a gàzai hàborù megértéséhez tudni kell

Lopott föld : Palesztina 4 térképe

1./ 1948 előtt
A történelmi Palesztina

1900-ban Palesztina (28 000 km²) az ottomán birodalom része. A palesztinok többsége muzulmán jelentős keresztény és zsidó kisebbséggel. Európában dühöng az antiszemitizmus, egy cionista csoport arról álmodik, hogy saját államot hoz létre Palesztinában, de csak a földet akarják, lakóit már nem. Az I. világháború után az ottomán birodalom területeit megosztja Franciaország és Anglia. Palesztina angol ellenőrzés alá kerül, a britek beleegyeznek egy «zsidó szülőföld» létesítésébe. Egyre több zsidó érkezik az antiszemita Európából. 1918 előtt 8 % zsidó lakos a földterület 2 %-át birtokolta.

2./ 1947. az ENSZ megosztása
A történelmi Palesztina 48 %-a


A britek kivonulnak. 600 ezer zsidó és 1 milló 300 ezer palesztin él Palesztinában. 1947. nov. 29-én az ENSZ felosztja, a zsidó államra (56 %) és 44 % arabra. Jeruzsálem «nemzetközi város».
1948 májusában a brit kivonulás után kitör a háború, a cionisták 78 % területet kerítenek hatalmukba, ahol létrehozzák Izrael államot. 750 ezer palesztint elűznek házaikból, földjeikről, melyeken emigráns zsidók települnek le. Ezért állítja Ilan Pappé izraeli történész, hogy Izrael állam megalakulása etnikai tisztogatáson alapszik.

3./ 1967. fegyverszüneti vonal
A történelmi Palesztina 22 %-a

1967-ben Izrael új háborúba kezd (a hatnapos háború) meghódítva Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és Gázát, ezek a területek ma is izraeli megszállás alatt állnak. Palesztina az eredetinek 22 %-ára zsugorodik, 250 ezer palesztint űznek el. 1967 óta Izrael zsidó kolóniákat telepít a megszált területekre, ma 450 ezren vannak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1967. nov. 22-i határozata kötelez az „izraeli hadsereg által a közelmúltban elfoglalt területekről való kivonulásra”, Izrael azonban soha nem teljesítette.

4./ Kolóniák, fal és a Jordán-völgy
A történelmi Palesztina 12 %-a

1993-ban Rabin kormányfő és Arafat palesztin vezető aláírják az „oslói nyilatkozatot”, melyben a békefolyamat megkezdése mellett kötelezik el magukat. A következő években a kolóniák száma nő, utakat épitenek Izrael megközelítésére, melyeket a palesztinok nem használhatnak. A palesztinok teljes vagy részleges szuverenitást kapnak Ciszjordánia 40 %-án, de a területet megszabdalják a zsidó kolóniák, tiltott utak és kb. 500 izraeli ellenőrzési pont. Izrael Ciszjordánia több mint felét magáénak mondhatja, az 1900-as Palesztina majnem 90 %-át.

1 megjegyzés:

  1. Nyílt levél az új amerikai elnöknek

    Tisztelt Mr Barack Obama!

    Az Izrael és Palesztina közötti konfliktusról Ön azt nyilatkozta: "Ha valaki rakétákat lőne a házamra, ahol a két kislányom alszik minden este, magam is mindent megtennék, ami módomban áll, hogy ezt megszüntessem."

    Mennyire megértem Önt, hogy gyermekeit védi! De, hogy teljesen korrekt legyen kislányaival, el kellene nekik elmesélni ennek a háznak a történetét! Elmondani, hogy eredeti tulajdonosától úgy lopta apránként, először csak egy szobát, aztán a többit, a konyhát, a fürdőszobát, a kertet is, az egész területet! Nem óhajtott közösködni a volt tulajdonossal, így kiűzte a kutyaólba! Majd mikor emez védekezett, Ön nagybácsija aktív segítségével agyonverte. Pontosan ezt tette Izrael, olvassa csak el pl. Benny Morris izraeli történész könyveit!
    E könyvek elolvasása után is nyugodtan tudna élni ebben a házban, mintha mi sem történt volna? Vajon az eredeti tulajdonost is ugyanúgy megértené Ön? S ha önnek kellene kislányaival a kutyaólban lakna, mit tenne?
    Akkor csak egy kérdést még: ígéretei a «változásra» nem vonatkoznak az Ön elődei régi, sokszor újraismételt hazugságokra?

    Tiszteletteljes üdvözletem, Mister Obama. Mondja meg barátainak is, Palesztina földjén mindenki számára van hely. Vallás, vagy bőrszín problémát jelent?
    Üdvözlettel:
    Flora

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.