2009. január 11., vasárnap

Michel Collon honlapjàról

Gaza : tanuk, reagálások, mejegyzések

Michel Collon (független belga ùjsàgíró)

A háború első eszköze a nemtudás, a dezinformáció!

Beszámolók százait kaptam, néhányat röviden közzéteszek.
(Részletek)

Dr Haidar Eid, Al Aqsa egyetem: "Ez az időpont kiválasztása (11h30) egy városközpont bombázására szörnyű, ezt azt jelenti, hogy a legtöbb áldozatot szerették volna."

Abu Mussamad 200 m-re volt a kórháztól, ahol a rendőrségi központot bombázták. Nem tudtak hova bújni az emberek. Félelem, rémület, düh az utcán. Az iskolához szaladt kislányaiért, mint a többi szülő. Az iskolaudvaron 500 rémült, rettegő kislány. « Nem ismertem őket, de sirva rámcsimpaszkodtak".
08. dec. 28. http://www.planetenonviolence.org/Gaza,-Petit-Bagdad-Bombes,-Peur,-Rage-Amira-Hass_a1765.html?preaction=nl&id=2544564&idnl=43601&

"4 kisgyermek apjuk szétszakitott holtteste előtt. Tankok közeledtek Boureij felől, kémrepülők fimeztek mindent. A városközpontot bombázták. A kórházak, mecsetek kiüritését kérték, de hova ?"
Marianne Blume levele (Belgium) 2008. dec. 29.

Dr. Eyad Al Serraj, pszichológus,Gaza: «10 percig tartott a bombázás, mint egy földrengés, olyan volt. A 10 éves kislányom ide-oda rohant, hogy elbújjon. Magamhoz öleltem; a 12 éves kislányom hisztérikus nevetésbe csapott, próbáltam nyugtatni őket. A feleségem is csak azt kereste, hova bújhatunk. »
http://www.guardian.co.uk , 2008.dec.27.

Ziad Medoukh Gaza, egyetemi franciatanár. Az izraeli hatóságok megakadályozták, hogy élhessen franciaországi ösztöndijával. Telefonon számol be :
« Ez itt maga a pokol, az utcákon széttépett holttestek hevernek. Izraelnek sikerült meggyőzni a mérsékeltnek mondott arabokat, az Uniót és néhány országot, hogy célpontja a Hamas. A 300 halottból a rendőrfőnökön, vagy az Al-Qassam milicián kivül nincs Hamas-felelős, hacsak a 180 rendőr nem. Gaza keskeny, túlnépesedett terület, másfél millió ember él itt, 360 km2-en. A Hamas katonai bázisai nem itt vannak».

08.dec.29. – L’Humanité (Franciaország)
Egy izraeli katonai szóvivő azt állitja, a Hamas tudott a készülő támadásról a rendőrség ellen, mégsem evakuálta azokat. Ehab al-Ghosein, Gaza, a Hamas belügyminisztériumi szóvivője: « A legtöbb halott a rendfenntartó erőké, de sok a civil. Azonban a rendfentartás is civil szerep, a közlekedésfenntartással együtt. A támadák célja az volt, hogy minél több emberi élet pusztuljon.»
08. dec. 28. http://www.info-palestine.net/article.php3?id_article=5627

«Nincs kenyér!»
Abed Mas’od, 24 éves, az Al Shanty pékség munkása. «Több napja már nincs kenyerünk, tegnapra elfogyott az összes liszt, most az állatoknak szánt takarmánybúzából csináljuk, néhány óra múlva lesz, de csak ebből készült»
Sameh.habeeb@gmail.com

Ki szakitotta meg a fegyverszünetet? Azt mondják, a Hamas a felelős, és támadott. Nem lehet, mert a fegyverszünetet nem újitotta meg sem Izrael, sem a Hamas. Egyébként pedig Izrael sohasem tartotta jún. 18-i aláirása óta tiszteletben a fegyverszünetet, mert folytatta a Gazai övezet zárlatát, anélkül, hogy a humanitárius segitséget átengedte volna a « nyilt ég alatti börtönökbe », még az ENSZ-ét sem, se gyógyszert, se élelmet, se ivóvizet. Klasszikus esete az emberiség elleni bűncselekménynek. Amúgy meg Izrael nem fosztotta meg magát attól sem, hogy az övezetbe behatoljon, hogy megölesse azt, akit jónak lásson, mint pl. nov. 4-én. A kérdés az: igaz-e, hogy egy ostromlott népnek van joga önvédelemre ? Ha ez a védelmi módszer nem tetszik, kinálhatunk-e más megoldást ?
Abbé Armand VEILLEUX atyahttp://www.scourmont.be/Armand/writings/hypocrisie.htm

Nézzék a dátumot !
Jùn. 19-én a fegyverszünet életbelépése. Tartalmazza a zárlat fokozatos feloldását, a palesztin támadások befejezését. A fegyverszünetet éjszakai izraeli támadás szakitja meg, a palesztinok válaszolnak. Dec-ben lejár a fegyverszünet, mindkét fél kinyilvánitja szándékát annak meghosszabbitására. A múlt éjjel Izrael behatolt az övezetbe, hogy – a katonák szerint - egy alagutat megsemmisitsen, mely izraeli katonák elfogására szolgált. Egy palesztin aktivista meghalt, 5 másik a légitámadás következtében. Izraeli oldalról csak 4 sebesült katona. (...) Válaszként a Hamas mintegy 40 lövedéket adott le a 120 ezer lakosú dél-izraeli Ashkelon-városra, melyek nem okoztak sem károkat, sem áldozatot."
GAZA, 200.nov.5. - RIA Novosti

A "Haaretz" napilap katonai forrásokra hivatkozva jelenti, hogy a háborús miniszter, Ehud Barak 6 hónapja adott instrukciókat arra, hogy az izraeli hadsereg előkészitse az "Oferet yétsouka"–akciót (öntött ólom). Dezinformációval vegyitve.
dec.28. – Katolikus Nemzetközi Hirügynökség http://www.kipaapic.ch/meldungen/sep_show_fr.php?id=4749

Miért van, hogy a gázaiak jórésze nem gázai? Az Ashkelon-ban és környékén élő palesztinok 1948-ban át kellett adják területeiket Izraelnek, ide települtek. A másfél millió menekültből 80 % Izrael területén élt korábban.
Robert Fisk – The Independent, 08.dec.30.

« Mint a náci borzalmak »
Richard Falk professzor, az ENSZ Emberi Jogok Tanácsától. « Nem gondolom, hogy a kijelentés túlzás. Kegyetlenül bánnak Izrael és szövetségesei a palesztinokkal, ez újabb holokauszthoz vezet, tömeggyilkossághoz, genocidiumhoz. »
http://www.ism-france.org/news/article.php?id=7055&type=analyse&lesujet=Nettoyage%20ethnique

Az izraeli sajtó azzal dicsekedik, hogy légihadserege (uraniumos) Smart Bombs GBU 39-t használ a gàzai övezetben, melyen 3823 fô a népsűrűség km2-ként.
" www.planetenonviolence.org 2008.dec.31.

« Izrael erősiti a Hamast »
Részlet a Aude Signolesó-sel készitett interjúból, aki tanár-kutató az IISMM-nél Réunionban. Az izraeliek azt hiszik, hogy a palesztin gazdasági és humanitárius megsemmisités a (demokratikusan megválasztott-a ford.) Hamas bukásával jár. A helyzet valóban katasztrofàlis, de a gázai palesztinok Hamas-támogatása sosem volt ilyen erős. Izraelt teszik felelőssé és azt tartják, csak a Hamas képes megvédeni őket. A Hamas fegyveres akcióit is sokan támogatják, mint védelmi eszközt. A Fatah teljesen diszkreditálta magát, az Izraellel folytatott tárgyalásai semmilyen eredményre nem vezettek.
09. jan. 1. - http://www.saphirnews.com/Le-Hamas-face-a-Israel-quelles-chances-_a9641.html?preaction=nl&id=1868320&idnl=43684

Mit akar Izrael ?
A Hamas kicserélését egy mérsékeltebb politikai erőre.
Pascal Boniface 2008. dec. 31.

«Franciaországnak és az Uniónak vannak eszközei»
A nemzetközi erők szàmàra kényszeritő eszközök állnak rendelkezésre Izrael ellen az emberi jogok tiszteletbentartása, a megszállás megszüntetése és a nemzetközi jog betartásának biztositására.
Fatah közlemény– Franciaország 08. dec. 27.

Bojkottáljátok ! Az egész világon arra buzditunk, hogy bojkottáljuk az izraeli egyetemeket, izoláljuk őket a nemzetközi fórumokon, egyetemi szövetségekben. Az egyetemi rendszer cinkosa az elnyomó rendszernek, csendben hallgatásuk e kritikus pillanatban ennek a cinkosságnak hangos bizonyitéka.
Dr. Amjad Barham, az egyetemi dolgozók és tanárok szakszervezetének (PFUUPE) elnöke
 

2008. dec.29.

« Izrael, a médiabarát » Izrael vétkességünket sugallja, mintha a kolonalizációval szembeni ellenállás a Holocaust áldozatainak szidalmazása lenne. Ha politikáját kritizáljuk, antiszemiták vagyunk.
Mouedden Mohsin http://moueddenmohsin.blogspirit.com Mit lehet tenni ?

Tiltakozni, tüntetni, bojkottálni,akinek módjában áll, Palesztinába utazni, vásárolni palesztin terméket, peticiókat küldeni az EU-hoz, képviselőinkhez, az USA, az arab országok nagyköveteihez, az ENSZ-hez, beszélni, megvitatni, felvilágositani, konferenciát tartani, résztvenni rajta, viselni a palesztin kendőt, kapcsolatba kerülni az újságokkal, nyilatkozni, stb. Mouedden Mohsin http://moueddenmohsin.blogspirit.com/

« Gaza nem különleges eset » Ami ma Gázában történik, az megtörténik másutt is. Guantanamoban is hozzászoktunk a jajkiáltásokhoz, egész város megsemmisitése is megtörtént. Falloujahban. Meg kell értenünk, hogy hová vezet, nem csak szimpla barbárságról van szó, hanem fasizmusról ; olyan érdekek védelméről, melyet csak gyilkosságokkal, torturával lehet fenntartani.
09. jan. 1. - Danielle Bleitrach http://socio13.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.