2009. január 14., szerda

Nemzetközi információk 318. szám




A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése hetilapja

2009. jan. 7. ára: 0,50 euró

Tartalom:

USA: A San Francisco és környéke ‘Békéért és igazságért’ munkásmozgalmi bizottsága (The Bay Area) «Fenntartás nélkül elítéli a Gáza elleni izraeli agressziót».

Franciaország: a Független Munkáspárt (POI) kommünikéjében «elítéli az izraeli hadsereg véres katonai intervencióját a Gázai övezetben».
Világosan és feltételek nélkül állást foglal az izraeli hadsereg légicsapásainak leállítása mellett; minden földi beavatkozás ellen; az élelmiszerzárlat azonnali megszüntetéséért, mely megfojtja és kegyetlen sorsra ítéli Gáza palesztin népességét.

Haiti: «Haiti védelme egyben saját magunk védelme is». Ezzel a jelszóval Port au Prince-ben, dec. 12-13-án került megrendezésre a II. Karibi konferencia, a Karibi Dolgozók és Népek Szövetsége (APC) és a haiti munkás és demokratikus szervezetek kezdeményezésével. Nyilatkozatukból.

Görögország: görög levelezőnktől publikálunk a munkásosztály támogatta fiatalságnak a Karamanlisz-kormány politikája elleni felkelés társadalmi hátteréről. A dokumentumot az OKDE (a Görögországi Kommunista Internacionalisták Szervezete) tette közzé a Munkásküzdelem c. lapja dec. 28-i számában.

Ezév elejére soha nem látott mértékben vált aktuálissá az Nemzetközi Egyetértés létrehozásának célja, a háború és a kizsákmányolás elleni harc.
Ismerd meg, ismertesd meg a Nemzetközi információkat, küldd el hozzászólásod, fizess elő rá!



Kapcsolattartás:
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis -75010 Paris - France
Tel : (33 1) 48 01 88 28.E.mail : eit.ilc@fr.oleane.com

Haiti

A Haiti szuverenitásáért tartott kontinentális konferencia nyilatkozata


“Haiti megvédése egyben saját magunk megvédése is!”
(III. Karibi Konferencia, 2008.dec.12-13. Port-au-Prince, Haiti)

Előzmények

A fenti jelszóval került megrendezésre, az ATPC, a Nemzetközi Egyetértés, több szakszervezeti és politikai szervezet, közöttük a Független Szocialista Párt (POS), a Dolgozók Automóm Szövetsége (CATH) és a köz- és magánszolgáltatás dolgozónak szakszervezete (CTSP) részvételével a II. karibi konferencia azért, mert a kezdeményező szervezetek riasztottak bennünket az «ENSZ misszió csapatainak megszállása Haiti stabilizálására» (MINUSTAH) tragikus következményeiről.
A konferencia célja beleillik az előző két karibi tanácskozás sorába (Santo Domingo, Mexikó), a Katrina-bíróság, az Egyetértés által szervezett okt.10-i (a Minustah azonnali kivonását követelő) Nemzetközi Nap folyamatosságába csakúgy, mint a különböző Haitivel szolidáris nemzetközi munkásmozgalmi akciók sorába.
2 nap alatt, 18 brazil, Usa, mexikói, ecuadori, martinique-i és gudeloupe-i küldött összegyűjtötte a tényeket és tanuvallomásokat, melyek alapján levontuk a konklúziót és a következőket javasoljuk:

I. A Minustah nem «békefenntartó» erő!

A Minustah az ENSZ (eredetileg 6 hónapos, meghosszabbítható) missziója, mandátuma az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1592. és 1542-es határozata alapján: a biztonság és stabilitás biztosítása, Boniface Alexandre haiti elnök kérésének megfelelően humanitárius segítségnyújtàs, a rendfenntartó erőknek nyújtott támogatás az emberi jogok védelmében.
Ma, négy és fél évvel az első csapatküldés után, négy és fél éves megszállás után az eredmény, hogy az ún. humanitárius segítség csődött mondott.
Ezen a konferencián összegyűjtöttük az elemeket a tények és delegált elvtársaink tanutétele alapján.
Néhány hónapja a fékezhetetlen spekuláció következményeként éhező emberek százezrei (egy zsák rizs ára 35 dollárról 70-re nőtt!) kimentek az utcákra és ún. éhséglázadásban törtek ki. A MINUSTAH csapatai lőttek rájuk: 6 halott és többszáz sebesült.
Mintha a sors is a sziget ellen esküdött volna, 4 hurrikán csapása érte Haitit két hónap alatt. A Reuter híradása 2008. okt. 25-én: «(…) Hati történelmének legnagyobb katasztrófáját szenvedte el, a Fay, Gustav, Hanna és Ike augusztusban és szeptemberben 800 halottat hagyott maga mögött és egymillió hajléktalant.(…) Az emberek, gyerekek ezrei nem jutnak élelelemhez, abból élnek, amit találnak ebben az országban, ahol napi két dollárnál kevesebb jut a lakosság legnagyobb részének naponta. (…)“. 50 éves hajléktalan: «egy hete már elfogyott az élelem, azóta koldulnunk kell az utcán, hogy valamit ehessünk.(…)»
A Minustah-csapatok képtelenek voltak a lakosság evakuációját megvalósítani - a szomszédos Kubában elemi intézkedésekkel megmentették a lakosságot, haláleset nélkül.

Ugyanazon forrás: «a Világbank elnöke, Robert Zoellick szerint, aki Haitiba látogatott ezen a héten, a károk (a hurrikánok által okozottak) egymillió dollárra rúgnak.» (Reuters 08.10.25).
Robert Zoellick egymilliárd dollárnyi kárról beszél? Hiszen a Minustah-csapatok fenntartása neki egyedül 540 millió dollárba kerül évente (a haiti nép büdzséjének egyharmada)! Ez a pénz szolgálhatna iskolák, kórházak építésére, iskoláztatásra. Egyetlen milliárddal rendbe lehetne tenni a hurrikánok okoza károkat... A Világbank elnöke ismeri a dolgok értékét, ő kötelezhet az adósság behajtására. Az adósságéra, amit Duvalier és más diktátorok vettek fel. Amiért Haitinek 58,2 millió dollárt kellett 2008-ban fizetnie és 50,9 millót 2009-ben – egymilliárdot összesen, mikor a nép éhenhal...

Mint Colia Clark elvtársunk, a Grand’mothers for the release of Mumia Abu Jamal tagja mondta a konferencia megnyitóján: «nem elég kérni az adósságszolgálat elengedését! Garancia kell Haiti fejlődésére! A fejlesztésnek meg kell történnie, mégpedig Franciaország, az USA, az ENSZ köteles kártéritést fizetni a megszállások alatti természeti és humánforrások kifosztásáért!».

Novemberben Petionville-ben iskolatetők omlottak a gyermekek fejére. 90 gyermek vesztette életét. A Minustah ekkor is csak a szerencsétlenséget konstatálta. Az iskolát egy lelkipásztor építette saját kezével és bármi állami kontroll nélkül. Nem lehet nem összekötni ezt a katasztrófát a maffia ellenőrzése alatti anarchikus gazdasággal …

A haitiek helyzete nemhogy javulna, romlik a Minustah jelenlétével. Nemzetközi megfigyelők megállapították a gyilkosságok, erőszak tényét, melyek a «békefenntartó» katonák követtek el. A konferencia alatt ismertük meg a Haiti Dolgozó Nők Demokratikus Szövetsége 2. kongresszusának állásfoglalását, ennek egyik küldötte mesélte:
«Sokat beszéltünk a Minustah jelenlétéhez kapcsolható problémákról. Kiadtuk összegzését: «a Minustah meglop bennünket és erőszakot követ el rajtunk». Kértük ezt a pénzt (amibe a Minustah kerül), hogy oktatásra és egészségügyre fordíthassuk.» - mondja az ADFEMTRAH tagja. Az ADFEMTRAH 2. kongresszusa levelet küldött René Prevalnek (Haiti jelenlegi elnöke): «Messze vagyunk attól, hogy a stabilizációhoz és békéhez hozzájáruljon, Ön sem tagadhatja, Elnök Úr, hogy a csapatok védtelen, ártatlan civileket ölnek meg, mint 2008 áprilisában az éhséglázadás során, vagy 2006. dec. 22-én, a Cité Soleil-beli gyilkosságban. Kifosztanak bennünket, erőszakot követnek el rajtunk, prostitúcióra kényszerítenek minket. Azt kérjük, hogy az 575 millió dollárt az ország újjáépítésére fordítsák!».
Ugyanez a kongresszus javasolta tüntetés szervezését a 2009-es nemzetközi nőnap alkalmából, a haiti nők védelme érdekében, mely csak a Minustah csapatai feltételek nélküli kivonásával képzelhető el. Ennek támogatására kérik a karib és kontinentális munkás- és demokratikus mozgalmakat.
A Nobel-díjas argentin Adolpho Perez Esquivel szerint 1200 ember halt meg a Minustah működésének első éve alatt. A megfigyelők szerint 2005 és 2007 között minimum 3 Cité Soleil-beli gyilkosság elkövetése fűződik hozzájuk. A «Szeptember harminc» alapítvány dokumentumából: «2006. dec. 22-én az ENSZ kb. négyszáz katonája a Cité Soleil egyik kerületében agressziót követett el, mely egész nap tartott. Ugyanebben a kerületben már 2005. júl. 6-án is hasonló gyilkosságok történtek, civil halottakkal és sebesültekkel.». Az alapítvány legfőbb képviselőjét eltűntnek nyilvánították. Felesége által a hatóságoknak írott levélből (eltűnése után egy évvel): «Egy ilyen aktív állampolgár, mint a férjem, Pierre-Antoine Lovinsky nem válik köddé. Eltűnését nem vizsgálták meg sem közvetlenül elrablása után, sem később».

Okt. 10-én a 22 szervezet által meghirdetett tüntetésről visszatérő Jefaisant Laguerre szakszervezeti aktivistát ölték meg gyáván.
Sem a hatóságok, sem a Minustah nem adott magyarázatot passzivitásáról e két, az emberi jogokat súlyosan érintő esetben. Követeljük Lovinsky polgári aktivista eltűnésének és Jefaisant elvtársunk meggyilkolásának azonnali kivizsgálását és a bűnösök felelősségrevonását!

II. Milyen politikai és gazdasági érdekek kívánják Haiti Minustah-megszállását?

A Minustahnak adott ENSZ-mandátum tartalmazza:
«Az ENSZ Tanácsa kéri, hogy a Minustah működjön együtt az Amerikai államok Szervezetével (OEA) és a Karibi Közösségekkel (CARICOM)»
A tanuk igazolják: a CARICOM a Preval-kormányt kötelezi a közszolgáltatási vállalatok privatizálására, a HOPE-törvény (Haitian Hemispheric Opportunity Through Partnership Encouragment Act) lehetővé teszi a munkaerő extra-kizsákmányolását a szabadzóna-övezetekben… mindez Minustah-ellenőrzés alatt. A Haiti bankrendszer és mezőgazdasági fejlesztés c. expozéjában Joel Ducasse mezőgazdasági mérnök felvázolja a helyzetet: «A bankrendszer 1%-nál is kevesebbet fordított a mezőgazdasági tevékenység finanszírozására Haitiben, ma ez leesett 0 %-ra, vagyis annak teljes hiányára. (…) Ami a lakhatást illeti, mindössze 500 házat finanszírozott 15 év alatt a 8 millió 700 ezer lakosnak».

A konferencián Fignole St Cyr, a CATH országos titkára visszatért az IMF és a Világbank politikájára. A politika alkalmazása közvetlen kapcsolatban áll az USA-imperializmussal, összes tragikus konzekvenciájával a dolgozókra nézve. A TELECO közelmúltbeli privatizációja keretében 1500 munkást bocsátottak el, ennek végrehajtásában is a Minustah segített. «A helyzet borzasztó (...) a helyi és országos szakszervezet számára. Keressük eszközeinket és a világszintű együttműködés lehetőségét» - erősítette meg.

A HOPE-törvény lehetővé teszi az USA egyoldalú kereskedelmi preferenciáját (textil és ruházati cikkek és motorjármű alkatrészek). A törvény által szabott keretek között Haiti köteles politikai és gazdasági liberalizmust tanusítani. Többek között nem tehet olyat, ami az USA érdekei ellen hat. Ezeket a feltételeket vezették be a multinacionális vállalkozások az alacsony költségek biztosítására Kínában és Vietnamban is.

Haitiben a munkanélküliség, a nyomor uralkodik. A biztonság hiánya csak a gazdasági-politikai viszonyok következménye, melyek több mint kétszáz éve, az 1804-ben kikiáltott első fekete köztársaság óta szuverenitását sértik.

A befektetők már dörzsölgetik a kezüket és multinacionális vállalatok egymás hegyén-hátán tolonganak, hogy a HOPE előnyeiből profitot húzzanak. A brazil Valor Economicoban megjelent cikk szerint: «a káosz (a haiti gazdasági helyzet) közepette a brazil vállalatok keresik, hogyan profitálhatnak jobban, hiszen Brazília a Minustah vezető ereje. (...) A
Coteminas (textilipari óriás, menedzsere a brazil alelnök fia) Haitit akarja ugródeszkának használni importjára az USA felé (…) az olcsó munkaerő kihasználásával, amely a vietnamiéhoz, vagy bangladesiéhez hasonlítható».


Dukens Raphaël elvtársunk, a köz- és magánszférabeli Dolgozók Konföderációjának (CTSP) vezetője hozzászólásában elmondta, hogy az ILO szakszervezeti szabadságról és a szakszervezetek jogairól szóló 87-es és 98-as konvencióinak közvetlen összefüggése van a nemzeti szuverenitásért és a megszállás ellen folytatott küzdelemmel. Ezek betartásának hiánya következtében jut Haiti maffiózók kezébe, akik pszeudo-humanitárius szervezeteket hoznak létre.
Az adósságok eltörlését, szuverenitást Haitinek élelemben is!

A guadeloupe-i küldöttek az «Elég!» konferencián kimutatták, hogy ez a barbárság nem valami sorscsapás. A bűnösöket ismerjük. Ezért fordulunk a világ munkásmozgalmához, hogy Nemzetközi Vizsgálóbizottságot hozzon létre, melynek célja a csapatok legközelebbi évfordulója előtt nyilvánosságra hozni és nevesíteni a haiti nép helyzetéért való felelősséget.
.

III. Dél- és Észak-Amerika népei szuverenitásának védelme a válságban lévő imperialista agresszióval szemben!

A haiti nép katasztrófája tükrözi azt is, amit a többi nép elszenved: az imperialista támadást a nemzetek szuverenitása ellen, a nemzeti törvénykezés, ezen belül a munkatörvénykönyv hatályon kívül helyezése érdekében, mely során a szakszervezetek integrálását keresi a szabadkereskedelmi szerződések által előírt privatizációs tervekbe.

Brazília jelenleg az az ország, mely vezeti a Minustahot és a legnagyobb kontingenst szállítja számára. Egy brazil küldött Lula politikájáról: «Haiti feketebőrű népe nekünk, brazil feketéknek referenciaértékű. Haiti volt az első fekete köztársaság, mely elnyerte szuverenitását. Testvérek vagyunk a Minustah-csapatok kivonásáért való harcban. Nem csak a haiti nép tudja, hogy meg kell ennek történnie. Kormányunkat a nép azért választotta meg, hogy védje a dolgozókqt (…), 14 párt támogatja, közöttük reakciósak is, mint pl. a védelmi miniszter, Jobim. Ő a brazil favellák figyelmeztetésére is szánja a Minustah-csapatokat. Nemet mondunk, nem engedjük kormányunknak, hogy feketéket mészároltasson Haitiben! Azonnal vonják vissza csapatainkat, ne legyenek bűnös cinkosok! Küldjünk inkább mérnök-, orvos-, technikuscsapatokat! Haiti védelme saját magunk védelme is!»

A brazil Dolgozók Pártja küldötte: «számunkra szégyen, hogy Lula támogatja a Minustaht (...) Peticóba kezdtünk, hogy Lula fogadjon egy haiti küldöttségét, már 14 ezer aláírást gyüjtöttünk össze. Követeljük a Minustah kivonulását az utolsó katonáig!»

A konferencia megkapta a több mint harmincmilló tagsággal rendelkező ISP (a Közszolgáltatások Nemzetközi Szervezete) forró üdvözletét és egyetértő támogatását: «A Haiti nép szuverenitásáért! Éljen Haiti!»
A CUT (Dolgozók Egyesült Szövetsége) küldötte, a brazil munkásmozgalom reprezentánsa informált bennünket:
«Az ENSZ-csapatok jelenlétével és annak brazil vezetésével kapcsolatosan a CUT megbeszéléseket fog folytatni a haiti szakszervezetek és a CUT vezetése között, melynek tárgya a csapatok kivonása, tudomásulvéve, hogy azok jelenléte nem szolgálja az imperializmus és neoliberalizmus által okozott károk helyzrehozását.»

Guadeloupe-ból érkező elvtársaink hívták fel a figyelmet a 2005. dec.16-17-i 2. konferencia jelszavára: «itt az ideje, hogy a karibi népek szabad és testvéri unióját megvalósítsuk!».
A POSH országos titkára, Onel Maignan válasza: «Igen, meg kell tennünk. Ne féljünk a szavaktól, meg kell teremtenünk saját helyünket, hogy népeink szabadságát megvalósíthassuk!». Első szolidaritási akciónk a Kuba elleni embargó megszüntetésének akciója legyen! Védjük meg a forradalmat és a kubai nép függetlenségét!

Az alábbi szervezetek NEMZETKÖZI VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGOT hoznak létre, mely nyitott a világ összes munkás- és demokratikus szervezete részvétele előtt

1 A MINUSTAH-csapatok azonnali visszavonásáért!
2 HAITI adósságszolgáltatásának eltörléséért! Az okozott károk megtérítéséért!


Aláírók:
RONA, Rassemblement des organisations pour une nouvelle alternative ; CTSP, Confédération des travailleurs du secteur public ; CATH, Centrale autonome des travailleurs haïtiens ; ADFEMTRAH, Association des femmes de la CATH ; GIEL, Groupe d’initiative des enseignants des Lycées ; CMD-OD, Coordination des militants pour le développement – Onzieme/Douzieme ; GREAL, Groupe de réflexion et action alternatif ; POS, Parti ouvrier socialiste haïtien ; KOTA, Konfédorasyon travayè aisyen ; GRAHLIB, Grand rassemblement pour une Haïti libre et démocratique ; SCCF, Syndicat des chauffeurs de Carrefour ; UTSH, Union des travailleurs syndiqués haïtiens ; CISN, Confédération indépendante, syndicat national ; FOS, Fédération des ouvriers syndiqués ; CRICHEP ; SERE ; COAMEDH, Coalition des médecins haïtiens ; Julio Turra, Centrale unique des travailleurs, CUT (Brésil) ; Raymond GAMA, Mouvman NONM (Guadeloupe) ; Charly LENDO, Union générale des travailleurs de Guadeloupe, UGTG ; Claudio SYLVA, Parti des travailleurs, PT (Brésil) ; Guido LARA, Syndicat des travailleurs de l’entreprise municipale d’eau potable de Quito (Equateur) ; Joao Batista GOMES, International services publics, ISP, et Syndicat des employés municipaux de Sao Paulo (Brésil) ; Miguel MARTINEZ, Entente internationale des travailleurs et des peuples (France) ; Barbara CORRALES, Parti des travailleurs, PT (Brésil) ; Jacqueline PETITOT, Alliance Ouvrière et Paysanne, AOP (Martinique) ; Robert FABERT, Coordinateur de l’association des travailleurs et des peuples de la Caraïbe, ATPC, (Guadeloupe) ; Luis VASQUEZ, comité de suivi de la Conférence continentale de Mexique pour la souveraineté des nations (Mexique) ; Colia CLARK, Grand’ mothers for the realise of Mumia Abu Jamal (USA) ; Dr Ahati N.N TOURE (USA) ; Markus SOKOL, Parti des travailleurs, PT (Brésil) ; Lucien GRATE, Alliance ouvrière et paysanne, AOP (Martinique) ; Jocelyn LAPITRE, Travayè é Péyizan (Guadeloupe) ; Alex DESIR, président de l’Association des Haïtiens en Martinique ; Pedro NEJOURKA, Président de Latinos Unidos (Martinique).

Görögország

A dolgozókhoz és a fiatalsághoz!

A dec. 10- általános sztrájk
Rendszerük számára semmiféle áldozatot!
A munkások küzdelme szabadulásukért

Görög levelezőnktől a munkásosztály támogatta görög fiatalság felkelése apropóján a Karamanlisz-kormány politikája ellen. A dokumentumot az OKDE (a Görögországi kommunista internacionalisták szervezete) 2008. dec-i Munkásküzdelem c. lapja publikálta.

A tőkés gazdasági krízis egyidejű kitörése az egész Földön egy szenvedéssel, szegénységgel, háborúkkal, de forradalommal is teli korszakot hozott.
A bank- és pénzügyi konzorciumok bukása, az összes ország fejlődési ütemének stagnálása, az elbocsátások és munkanélküliség boomja, a 30 millió amerikai jótékonysági konyhákon étkezése, a csőd (Izland, Magyarország) ezen válság zsengéi. Most az ipari termelés kolosszusait fenyegeti az összeomlás, magával rántva az összes iparágat, amely azt kiszolgálja (vasipar, stb).

A kapitalista rendszer általánossá vált krízise nem a túlzásba vitt spekulációnak tudható be, ahogyan a rendszer védelmezői megpróbálják beállítani. Magában a kapitalizmusban rejlik, annak ellentétei bukkantak felszínre.
A termelőeszközök magántulajdonosainak és a társadalmilag megtermelt vagyon kisajátítóinak oktalansága, a produktív erők hátrányára a mindent a profit alá rendelés vezetett ehhez a spekuláció virágzásával és óriási tőkefelhalmozással jellemzett válsághoz, a dolgozók kegyetlen tőkés kizsákmányolása árán.
Görögország a «ciklon szemében» található, a kormány és ellenzéke tiltakozása dacára. A mérleg jelzi az ipari termelés szédítő esését, az építőipar stagnálását, az elképesztő kereskedelmi mérleghiányt, a bankrendszer tökéletes diszkreditálását (a részvények egy év alatt 80-ról 20 milliárd euróra csökkentek, a tőzsde 68 %-ot esett). Óceánnyi adósság halmozódott fel a közszolgáltatásban (104 %), 136 milliárd a lakásbérletben, 75 milliárd az ingatlanadósság, 35 milliárd a fogyasztási hitelekben.
A görög gazdaság katasztrofális helyzete abból a hatalmas (28 milliárd eurós) mentési akcióból ered, melyet a kormány a bankoknak adott. Az új hitelek pedig egyenesen az állami költségvetést viszik csődbe.
Méginkább beleúsztatják az országot az adósságtengerbe, miközben elvonnak az életbevágó szükségletektől, köszolgáltatásoktól (egészségügy, oktatás, stb.) súlyosbítva ezt az adósságfizetéssel. 30 éve a tőkések és a burzsoá pártok a krízist megpróbálják a szőnyeg alá söpörni. Most az imperialista erők, az USA, a multinacionálisok – és a háztartások kerültek piros vonal alá. A termelés lerablását elmaszkírozó pénzügyi buborékok elpattannak egyik a másik után. A dolgozók érvágása, sanyargatása, a rugalmas és időleges munkavégzés, a munkanélküliség, az emelkedő adók, az egészségügyi büdzsé csökkentése, a szociális háló kilyuggatása, a biztosítási kasszák fosztogatása, a tőkés könnyítések (vállalati adó, a munkaerő bére szerint fizetendő járulékok csökkentése, szubvenciók, stb.) ellenére a piacgazdaság vereséget szenvedett. Most azt akarják, mi viseljük az ő rendszerük csődjének következményeit!

A tulajdonosok és pártjaik ellen
A tulajdonosok azt kérik, szűnjön meg a dolgozói jogrendszer és elbocsátásokkal, gyárbezárással fenyegetnek.
Szerintük el kell törölni a kollektív szerződéseket, az elbocsátásokat szabaddá tenni, a prémiumokat megszüntetni (13.havi fizetést, szolgálati időt, stb.), általánossá tenni a bejelentetlen munkát, a béreket limitálni, a munkáltatói járulékokat csökkenteni, túlórákat nem fizetni. Valóban a kapitalizmus rabszolgáivá akarják tenni a munkásosztályt. A kormány a kérésre támaszkodva folytatja a privatizálást (úthálózat, vonat, stb.).
Az egészségügy elmerül az adóssághalmazban, nincs sem gyógyszer, se felszerelés, benne a magánkiadások elérték a csillagászati 57 %-os arányt a közszolgálati kiadásokhoz képest. Ugyanez van a közoktatásban, ahol a köz szektora fuldoklik, a «kollégiumi tanulmányok szabad (magán)központjai» pedig lubickolnak a magántőke leszállított árú oktatásában. Még rosszabb, hogy a biztosítási pénztárak, pl. a tisztviselőké, sem a gyógyszertérítést, sem a nyugdíjakat nem tudják fizetni. A pénztárak fúziói, a hatalmas állami adósságok, a munkáltatói járulékcsökkentések azzal fenyegetnek, hogy összeomlik a szociális háló rendszere.
A Néa Democratia (“Új demokrácia”) kormánya a korrupció valódi emlékművévé alakult az Európai Unió direktíváit követve és elkeseredett reménységgel folytatja a reakciós reformokat, amennyire csak lehet, mivel végnapjai meg vannak számlálva.
A PASOK (szoc.párt) hasznot húz a kormány botrányaiból, már saját kormányzására spekulál. Tárgyalt a bankárokkal és nagyiparosokkal. Biztosította őket, hogy a kapitalista krízist a nagytőke hasznára fogja kezelni. Malőr a dolgozóknak, akik jobb napokat várnak a PASOK-kal. Drágán fognak megfizetni és súlyosan csalódni. A parlamenti pártok semmit sem nyújtanak, egymás között torzsalkodnak a választók voksaiért. A komm. párt (KKE) folytatja demagógiai retorikáját, nem kerül semmibe; a SYRIZA (radikális baloldali koalíció) a médián keresztül fejezi ki ellenérzését és «baldoldali» kormányra vár. Egyikük sem kísérli meg közös harcban a dolgozók követeléseinek összefoglalását. Saját kis parlamentáris üzleteikkel vannak elfoglalva és a várható helyeket kalkulálják, amit majd a válság kínál. Ugyanez érvényes a PAME-DAKE (a PASOK-hoz és a Néa Democratia-hoz közeli) teljes mértékben illetéktelen vezetőire is, a szakszervezeti mozgalomban résztvevő képviselői eladták a szociális biztonság reformja elleni harcot. Sétáltatják az iparból elbocsátottakat a parlamenti képviselők irodáiban és hazaküldik őket ugyancsak munka nélkül. Sztrájkot kezdeményeznek minden előkészítés nélkül, hogy port hintsenek a szemekbe.

A piachoz igazodó szakszervezeti irányzatokban sem reménykedhetünk, melyek a munkásérdekeket feláldozzák a tőkés profit oltárán, akik gyermekeiket eladták a telekommunikációnak. A «nagypofájú» PAME (a KKE-hez közeli) is
csalódást okoz. Egyetlen törekvésük, a szakszervezeti demokrácia tisztelete nélkül, az annak ellenőrzésére való szándék és pártos üzleteik megerősítése. Semmi közös harcot nem szerveznek, annál inkább megosztják a munkásmozgalmat külön demonstrációikkal.

Harcos munkásriposzt
Munkások, fiatalok, ne legyünk csak egyszerű szemlélők és ne a parlamenti pártokat delegáljuk védelmünkre. Meg fognak semmisíteni bennünket. Mi magunk, dolgozók és dolgozói rétegek, kell, hogy egyesüljünk Európa és a világ dolgozóival, népeivel! Harcoljunk és álljunk ellent a válság rendezésére előállott offenzívának, küzdjünk a destruktív és csődbe jutott tőkés rendszer megdöntéséért!
Szerveződjünk mindenütt, üzemekben, vállalatoknál, iskolákban, lakónegyedekben, egyetemeken, kölcsönös segítségnyújtási bizottságokban az elbocsátások, az áremelkedés, a munkanélküliség ellen. A munkásmozgalom minden erejét egységfrontba kell fektesse a szakszervezetekben, melyet kötelezzünk az összes munkáskövetelés képviseletére!

A riposzt azt jelenti: egyetlen vállalat-, vagy üzembezárást sem, egyetlen munkahely elvesztését sem! Foglaljuk el az összes munkahelyet, mely be akar zárni vagy át akar települni, kötelezzünk a kártérítésre, az állami tulajdonbavételre, a munkásellenőrzésre!
Harcoljunk a heti 35 órás munkáért, napi 7 órás munkavégzésért, hogy új munkahelyeket lehessen teremteni, az élet drágulásával párhuzamos bérindexálásért, az 1400 eurós minimálbérért, a szociális hálóból ellopott pénzek visszafizetéséért!
Meg kell állítani ezt a játékot a pénzzel.
Követeljük, hogy deklaráják az összes munkát, hogy a szociális kiadások is növekedhessenek: iskolaépítésre, kórházakra, szociális lakásokra és környezetvédelemre lehessen fordítani!

Nemet a katonai kiadásokra!

— Az egészségügy megerősített finanszírozását, az oktatásét, a társadalombiztosításét, hogy megőrizhessük a társadalmi javakat, a szolgáltatások ingyenességét!
— A közszolgáltatások államosítását, munkásellenőrzés alá helyezését, az áraik csökkentését, a dolgozók adósságainak, lakáshiteleik befagyasztását!
— A bankok föld-elkobzásának megtiltását és a bankrendszer államosítását!
— Állami és munkásellenőrzés bevezetését az árak felett, az ÁFA eltörlését az alapvető élelmiszerek esetében, a munkanélküliség kártalanítását annak időtartamára való tekintet nélkül!
— Megtiltani az összes rugalmas és bejelentetlen munkából való elbocsátást!
— Pénz van, sok is. A bizonyíték: a kormányok rendelkezésére álló likviditás, melyből 28 milliárdot a Karamanlisz-kormány testált nagylelkűen a bankokra!
— Harcoljunk, hogy egyetlen euró se jusson a tőkésekadósság fizetésére és, hogy a felhalmozott gazdagságot a fiatalság, a dolgozók, a társadalom többségének szükségleteire forditsuk!
Görögország Nemzetközi Kommunistáinak Szervezete


Megálljt a gázai tömeggyilkosságra!

USA

A San Francociso-i és környéki Békéért és igazságért munkásmozgalom bizottsága (The Bay Area)
“ A The Bay Area fenntartások nélkül elítéli a civil lakosságot célzó izraeli katonai agressziót Gáza ellen, csakúgy mint Izrael kollektív büntetését a palsesztin nép ellen. Izrael állam erőszakot követ el az ENSZ és az Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozata ellen, olyan agressziót, mely az USA kormányának támogatását élvezi.
Bizottságunk felhív az amerikai segítség azonnali megszüntetésére az 1968-as amerikai katonai segítséget szabályozó törvény értelmében, mely tiltja az «emberi jogok megsértésének» támogatását.
Bizottságunk nemzetközi bojkott-kampány támogatására szólít, a befektetések felfüggesztésére és szankciók alkalmazására Izrael állam ellen.“

Oakland, Kalifornia, 2009.jan.4.


Franciaország

Független Munkáspárt (POI)
87 rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 PARIS
Tél. : 01.48.01.85.85
parti-ouvrier-independant@orange.fr

A POI kommunikéje

Nyilatkozatunk írása idején több mint 250 izraeli légicsapás érte a gázai övezetet, melyek a palesztin lakosság körében 280 halottat és 600 sebesültet szedtek.

A Független Munkáspárt elítéli az izraeli hasereg véres katonai intervencióját a gázai övezetben.

Világos, hogy a Közel-Kelet népeinek szabad és szuverén élethez való joga azt igényli, hogy a palesztin lakosság elleni gyilkos támadások megálljanak.

A Független Munkáspárt feltételek nélkül hirdeti az izraeli légicsapások azonnali megszüntetésének, a földi beavatkozásoknak, a fojtogató élelmiszerblokád megszüntetésének szükségességét, mely szörnyű sorsra ítéli a gázai palesztin lakosságot.

A Független Munkáspárt rendkívül nyugtalanítónak ítéli meg ezt a háborús lépést akkor, mikor a tőkés rendszeren alapuló világgazdaság összeomlóban van. Felhívja a figyelmet arra, hogy az, aki a háború ellen küzd, harcol a kizsákmányolás ellen is!

A gázai katonai intervenció azonnali leállítását!
A gázai blokád azonnali megszüntetését!
A palesztin népnek, mint minden népnek, joga van a szabadsághoz, a békéhez és az igazsághoz!

Dec. 28. vasárnap, 16 óra
a POI országos titkárai: Daniel Gluckstein,
Claude Jenet, Jean Markun, Gérard Schivardi

KOMMÜNIKÉ

A POI négy országos titkára felhívást intéz a munkásosztály érdekeit hirdető és demokráciát valló pártokhoz és mozgalmakhoz fordulva azonnali találkozó érdekében az aktuális gázai háború eseményei és Sarkozy elnöknek a nemzetközi színpadon való központi szerepkeresése kapcsán.
A barbárság és igazságtalanság ellen a francia munkásosztálynak fel kell lépnie, szervezeteink ideológiai különbözősége ellenére!

Párizs, 2008.jan.5. hétfő





Előfizetés
10 numéros : 10 € ; 20 numéros : 20 € ; 30 numéros : 30 € ; 40 numéros : 40 € ; 50 numéros : 50 €
incluant le soutien á la diffusion internationale du bulletin.
Abonnement de soutien 1 an : 100 € • 10 numéros : 16 francs suisses ; 7 livres ; 10 dollars ; etc.
Nom : .......................................................................................................................................
Prénom : ..................................................................................................................................
Adresse : ..................................................................................................................................
Pays : .......................................................................................................................................
E.mail : ....................................................................................................................................
Chèques á l’ordre de CMO (adresse ci-contre)
Virements bancaires : RIB (France) 30938 00034 00512270003 17
IBAN (Etranger) : FR76 3093 3400 5122 7000 317 - LUBPFRPP



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0708 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

1 megjegyzés:

  1. Az infokban közzétett görög értékelés szerint sok a hasonlóság a magyar társadalommal. A célok kitűzésében nekünk sem azt kellene keresni, megvalósítható-e a jelen rendszerben, meg milyen módon... Legyen ez a poltikusok és a szakemberek dolga! A másik gondolat (Függ.M.párt nyomán) merül fel: és ha az izraeli csapás egy csak újabb nagy háború főpróbája?
    L.F.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.