2009. január 21., szerda

Palesztinában az ellenállást úgy hívják: Hammasz



(Mielőtt ezt az írást elolvassuk, gondoljuk át a népek önrendelkezéséről, önmeghatározásáról, kollektív jogairól amit valaha is megismertünk a történelemből, nemzetközi jogi dokumentumokból, szerződésekből, megállapodásokból, nemzeti alkotmányokból, stb. Felejtsük el, amit a sajtóban láttunk-hallottunk a palesztiniai háborúról, a Hammaszról, Izrael «önvédelméről». Gondoljuk át mindazt, amit a marxizmus-leninizmusból tudunk, hallgassunk saját józan eszünkre.)

A Hammasz nem terrorista mozgalom, a palesztin föld visszaszerzéséért harcol, melyet a cionista állam eltulajdonított. A Hammasz iszlám ellenállási mozgalom, ezek között is jelenleg a legfontosabb, és mindig is így mutatta be magát. Muzulmán, ami logikusnak tűnik, mivel muzulmán országban látott napvilágot, tagjai és szimpatizánsai viszont nem feltétlenül azok. Sok barátunk csatlakozott hozzá a Palesztin Felszabadítási Front tagjai közül, gyakran keresztények, akik a marxizmust az arab hazafisággal próbálták összeegyeztetni, mikor a PFF lemondott a fegyveres harcról.

Nevét a «izzó, buzgó» arab szóhoz való hasonlósága révén kapta.1987 decemberében hozta létre Ahmed Yassin sejk az első intifáda idején. A bénult, tolószékben élő Yassin sejk 10 évet töltött 1994-től 2004-ig a megszállók börtönében.

A Hammaszt kezdetben a Muzulmán testvérek mozgalma inspirálta, aztán fokozatosan alakult át ellenállási mozgalommá, melynek célja az 1948-es cionista államalakításkor eltulajdonított és 1967-ben százmilliók elüldözését eredményező annektált palesztin föld visszaszerzése. A Hammaszt nemcsak tolerálták, támogatták is kezdetben a cionisták, hogy a Palesztin Felszabadítási Mozgalmat gyengítsék; vallási vonásait különösen jó szemmel nézték, mivel azt képzelték, így be lehet szorítani a mecsetekbe! Tévedtek, mert a palesztinok elsősorban hazafiak, akár hívők, akár nem; őseik földjének védelme fontosabb a vallási hovatartozásuknál.

Fegyveres szárnya civil és katonai oldalt megkülönböztetés nélkül megtámad, hogy destabilizálja a megszállót, amely minden befolyását bevetette, hogy a mozgalmat a (Európai Tanács, Kanada, Japán és az USA által felállított) terrorista szervezetek listájára tegye. Nagy-Britannia és Ausztrália pl. csak a Hammasz fegyveres szárnyát osztályozza terroristának; Dél-Afrika, Oroszország, Norvégia, Brazília és más országok egyáltalán nem tartják terroristának a Hammaszt.

A Hammasz széleskörű szociális hálót hozott létre Ciszjordániában és a Gázai övezetben és 2006-ban választásokat nyert, így a Palesztin Hatóságok két egymást követő kormányát alakíthatta meg. Szociális és egészégügyi segítséget, családvédelmet lát el, nyilván megelégedésre, mert elnyerte az egész palesztin lakosság támogatását.
A Hammasz (csakúgy, mint a Georges Habache alapította PFF) az 1993-as, a Palesztin Felszabadítási mozgalom és Izrael által alárt, s a Palesztin Hatóságnak életet adó oslói egyezményt elutasította.
A Hammasz 1993-ban vállalt elsőízben (a Jordán-völgyben egy busz ellen elkövetett) kamikáze támadást. A második Infifáda előtt fogadta el az öngyilkos merényletek eszközét civilek és katonák ellen és az ellenállást a palesztin felkelés éveiben terjesztette ki. Vezetőjét, Ahmed Yassint tolószékében Ariel Sharon parancsára az izraeli katonaság célzott hadművelete során 2004. márc. 22-én megölték. Utódát, Abdelaziz Al Rantissit szintén meggyilkolták mindössze néhány nappal posztja elfoglalása után. De Marwan Bargoutit , a Fatah felekezetnélküli integráló leaderét is életfogytiglani, Ahmed Sadaatot, a Palesztin Felszabadítási Népi Front főtitkárát pedig 30 évi börtönre ítélték…

A Hammasz vezetésében bekövetkezett változás stratégiaváltást is eredményezett, a mozgalom a politikai életbe kezdett jobban befolyni. Képviselői résztvettek a 2005-ös palesztin helyi választásokon, melyeken elért sikerei a Fatah fontos politikai ellenzékévé tették. A 2006 januári választások előjátékaként megmutatta, hogy közel áll az emberekhez, integrálódott közéjük, szemben az egyre inkább bürokratikussá váló és nemzetközi segélyek elsikkasztásába keveredett Fatahhal.
Mint az ellenállás pártja, a Hammasz szembehelyezkedik az Izraellel való területmegosztással, az oslói egyezményt pedig a népakarat elárulásának tekinti. A Hammasz olyan földet, olyan Palesztinát akar, ahol mindenki együtt élhet, vallási különbségre való tekintet nélkül (mint az 1948-as felosztás előtti virágzó Palesztinában békésen éltek együtt arabok és zsidók).

2006. jan. 26-án a Hammasz megnyerte a törvényhozói választásokat 56 %-os győzelemmel, ami parlamenti többséget jelent, a 132-ből 74 helyet. A Fatah nehezen viselte, hogy többségét elragadta, revánsra törekedett. Mahmoud Abbas, a Palesztin Hatóság elnöke a Hammaszt kérte fel kormányalakításra. Az eredményt mint visszafordulást tekintették az izraeli-palesztin konfliktusban közvetítőszerepet betöltő külföldi kormányok. A választásokat akarták, de nem ezzel az eredménnyel. Az USA kinyilvánította, hogy nem hajlandó a Hamasszal folytatott tárgyalások folytatására, ha az nem mond le az öngyilkos merényletekről és nem fogadja el Izrael állam létezését, ez utóbbi viszont ellentétes a mozgalom érvényben lévő alapszabályával.
A törvényhozói választási kampány alatt a Hammasz nem jelölte célként Izrael elpusztítását, az izraeli sajtó és kommentátorok is pontosították, hogy vezetői ezt nem jelentették ki nyíltan. Ugyanakkor – múltja legitimitását kiemelendően – támogatta az izraeli, gázai és ciszjordániai támadásokat, ami végül a gázai övezet kiürítéséhez vezetett.

2006 februárjában Khaled Mechaal, a Hammasz politikai irodájának Damaszkuszba menekült vezetője megismételte a Hudna (fegyverszünet) javaslatát és a fegyveres harc megszüntetését, ha Izrael az összes megszállt területről kivonul és elsimeri a palesztin nép jogait. Izrael ideiglenes miniszterelnöke, Ehud Olmert visszautasította a Hamasszal való tárgyalásokat. «Nem tárgyalunk és nem kötünk egyezményt olyan Palesztin Hatósággal, mely egészben vagy részben terorrista befolyás alatt áll.»

A Hammasz célja egy szuverén állam létrehozása az Izrael által elfoglalt területeken, Gázában és Ciszjordániában, az 1967.előtti területekből, Jeruzsálem fővárossal. E cél elérése érdekében fenntartja a fegyveres harchoz való jogát. Bizonyos sajtóforrások szerint Abdelaziz Al Rantissi, a Hammasz egyik alapítója (szintén Izrael gyilkolta meg) megerősítette, hogy célja «Izrael törlése a térképről».

Ismaïl Haniyeh-t jelölte ki a Hammasz a Palesztin Hatóságok új kabinetének megformálására. A megnyert választások óta Palesztina válságba került: a nemzetközi szubvencióknak vége, az izraeli támadások megsokszorozódtak, a gázai övezet blokád alá került, a Fatah (elnöke Mahmoud Abbas) részéről is felújultak a csatározások. A Fatah nehezen viselte, hogy többségét elragadta, revánsra törekedett. A Fatah-Hammasz tárgyalások csődje láttán Abbas előrehozott választásokkal fenyegetett szembeszállva az Alapjoggal (a palesztin alkotmány), mely ezt a kiváltságot a Törvényhozó Tanácsnak tartja fenn. A Hammasz az előrehozott választásokat elutasította. Mohammed Dahlan, a Fatah tagja, a belügyi biztonsági szerv élén tovább táplálta a feszültséget, mely 2007 júniusában kulminált polgárháborús állapotokat idézve elő (113 halott). Ezután a biztonsági szervek vették kezükbe a gázai övezet ellenőrzését a Fatah félreállításával.
Jún. 17-én Mahmoud Abbas kerül a miniszterelnöki posztra, saját előző helyére pénzügymi-niszterként Salam Fayyadot nevezi ki. A kormány székhelye Ramallah, Ciszjordánia ellenőrzése végett.
A Hammasz nem ismeri el a kormányt, mivel az Alapjog (alkotmány) az elnököt a parlamenti többséghez tartozó (Hammasz) miniszterelnök kinevezésével ruházza fel. Mindez oda vezetett, hogy de facto a palesztin terület politikai vezetése két egységre szakadt.

A Ciszjordániában uralmon maradt Fatahon belül is villongások törtek ki, Abbas revánsvágya nem ismeri el a szavazóurnák eredményét, kategorikusan visszautasítja a párbeszédet «a puccsistákkal, terorristákkal», a Hammasz ellenőrzését pedig «Gáza és Ciszjordánia megosztásának és egy csoport fanatikus és fundamentalista által kontrollált mini-emirátus kisérletének» minősíti. 2008. dec. 27-én Izrael offenzívát indított a gázai övezetben, hogy a Hammaszt destabilizálja (hivatalosan az izraeli területre irányított rakétatámadások megszüntetésére), ez lett a háromhetes barbár támadás kezdete, mely folyamán a szemünk láttára programozott népirtás folyt. Izrael évente 4 milliàrd dollár (katonai és egyéb) segítséget kap az USA-tól, többet, mint az összes többi fejlődő ország együttvéve – annak ellenére, hogy az sem az ENSZ-határozatokat, sem a nemzetközi jogi előírásokat nem tartja be. A Közel-Kelet az olaj miatt az USA vadászterülete, ezért támogat kegyetlen diktatúrákat, mint Szaud Arábia, Kuwait vagy Egyiptom, s az előretolt bástyát, Izraelt. Az Unió pedig «semleges» a gyarmatosító kolonialista és áldozata konfliktusában – valójában Izrael státusza majdnem tagállami szintű és fegyvert (is) szállít neki. Izrael az Észak Dél feletti dominanciájának szerves része.

Palesztin barátainktól nemcsak azt kérjük, hogy felejtsék el a bosszúállást, hanem azt is, hogy tartsanak össze, mert megosztottságuk csak hazájuk, földjük gyarmatosítóinak használ. Ha 61 éves repressziót, üldöztetést, elűzetést, tömeggyilkosságot (1948, 1967, 1982, 1987-1993, 2000, 2006) oly’ kevés eszközzel bírva túléltétek, az azért sikerült, mert egységben voltatok...

(Mindezek után gondoljuk át mégegyszer álláspontunkat elvi alapon: jogos-e a Hammasz ellenállása, milyen eszköz áll rendelkezésére a honvédelemhez? Antiszemitizmus-e Izrael állam gyarmatosító politikájának elítélése? Ha a valódi antiszemitizmus ellen tennünk kell, kell-e tennünk a Bush által meghonosodott iszlamofóbia ellen ? Elítéljük-e rasszizmus minden formáját, vagy bizonyos esetekben kivételt teszünk – rosszul értelmezett taktikai okokból?)

1 megjegyzés:

  1. BOJKOTT
    Bizonyos orszàgokban (pl. Franciaorszàgban) a kereskedelmi bojkott hirdetése tilos. Azonban az ellenkezôje nem, így legàlisan foroghat a neten a 729-es hadmûvelet.
    Azok, akik nem értenek egyet az apartheid izraeli rezsim bojkottjàval, a következô àrucikkek megvàsàrlàsàt ajànljuk :
    729-es hadmûvelet
    A legtöbb izraeli szàrmazàsù àrucikk kódja 729-cel kezdôdik.
    Izraeli màrkàk :
    Carmel (gyümölcs, zöldség)
    Jaffa (gyümölcs, zöldség)
    Kedem (avokàdó)
    Coral (cseresznye)
    Top (gyümölcs, zöldség)
    Beigel (aprósütemény)
    Hasat (citrus)
    Sabra (készétel)
    Osem (leves, snacks, készétel)
    Dagir (halkonzerv)
    Holyland (méz)
    Amba (konzerv)
    Green Valley (bor)
    Tivall (vegetariànus termékek)
    Agrofresh (uborka)
    Jordan Valley (datolya)
    Dana (cseresznyeparadicsom)
    Epilady (epilàciós készülék)
    Ahava (holt-tengeri kozmetikum)

    Segítsük Izraelt generikus gyógyszerek vàsàrlàsàval is!
    TEVA egy gyógyszeriperi laborat/rium Tel-Avivban, a Bayer generikus részlegét vàsàrolta meg :Teva Classics ó.
    Pour les patients, la sécurité est garantie par les différentes couleurs de boîte limitant ainsi les risques de confusion
    A csecsemôk is segíthetnek !
    A GRAND JURY màrka izraeli.

    Ne felejtsétek !

    729-cel kezdôdô kódjel- Izrael !
    Flora

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.