2011. június 19., vasárnap

Az IMF választása: Észak Pestise vagy a Dél kolerája


Attac France 2011. június 16.

Az Attac javasolta Aurélie Trouvé jelölését az IMF igazgatójává. Csak az IMF egy adminisztrátora vagy kormányzója tehet hivatalosan ilyen javaslatot ezen intézmény adminisztratív tanácsának. Nem meglepő módon, Christine Lagarde, az IMF francia kormányzója, elutasította, hogy ezt megtegye. A közvélemény visszhangja és a néhány nap alatt összegyűlt közel húszezer támogató aláírás megmutatta, hogy sok állampolgár utasítja el az IMF harminc éve folytatott neoliberális politikáját, Délen és Északon egyaránt. Konkrét javaslatokat lehetett előterjeszteni, első helyen a megszorító tervek leállítását, az állami adósságok részleges eltörlését, a pénzvilág drasztikus szabályozását és megadóztatását, az IMF és valamennyi nemzetközi döntés demokratizálását.

Arra azonban semmi esély, hogy az IMF irányításáért versenyben maradt két jelölt bármelyike kiállna egy ilyen politikáért. Christine Lagarde egy olyan kormány tagja, amely megszaporította a szociális regressziókat. Egy olyan gazdasági minisztérium élén áll, amely soha nem hozott olyan komoly döntést, amely móresre tanítaná a pénzvilágot. Mereven ellenezte a görög adósság bármilyen átalakítását. És az a gyanú, amely felmerült vele kapcsolatban a Bernard Tapie-ügyben, emlékeztet bennünket a pénzügyi körökhöz való szoros kapcsolatára. Ami a mexikói jelöltet, Agustin Carstenst illeti, ő ugyan egy déli országból jön, de fokozatát a Chicagói Egyetemen szerezte, ahonnan a legmerevebben neoliberális közgazdászok rajzottak ki, élükön Milton Friedmannel. Ezeknek az ottani iskolában képzett „chicagói fiúknak” egyike, aki visszatért Latin-Amerikába, hogy alkalmazza a magasztalt orvosságokat, a piaci liberalizációt, a tömeges privatizációt és a szociális megszorítást. Teljes mértékben azonosan gondolkodik, mint az IMF neoliberális politikusai, mivel annak általános helyettes igazgatója volt 2003-tól 2006-ig.

A megszorító tervek és egy olyan államadósság által gúzsba kötve, amelyre a pénzvilág spekulál, Görögország nem képes kiemelkedni a válságból úgy, hogy az Európai Unió és az IMF ne erőltetné rá a sokkterápiáját. Mivel nem nyerhetjük el az IMF irányítását, az Attac folytatni fogja a polgári mozgósítást, hogy elutasítsa azt, hogy a munkavállalók, a nyugdíjasok és a munkanélküliek fizessék meg a pénzvilág által kiváltott válság árát. Miközben egy új megszorító tervsorozat sújtja Európát, a „méltatlankodók” száma nő, ők egy „valódi demokráciát követelnek, azonnal !” az Európai Unió és az IMF parancsaival szemben. Június 19-én, a spanyol méltatlankodók megmozdulásokra hívnak fel. Végül, egy nemzetközi mozgósítást készül a G20, a pénztőke által dirigált új világcsendőrség ellen Cannes-ban, november elején.


http://www.gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article851

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.