2011. június 30., csütörtök

Felhívása a szakszervezetekhez a nyugdíj védelmében!



Nyomtatás E-mail

Minden szakszervezet összefogását! Általános országos sztrájkot azonnal!

Tiltakozzunk a valaha volt legneoliberálisabb nyugdíjreform-tervezet ellen!

A kormány azzal a jelszóval államosította a magánnyugdíj-pénztárakat, hogy megteremti a szolidaritás alapú nyugdíjrendszert. Ám ezzel szemben teljesen „öngondoskodó” rendszert javasolnak.

A NEFMI „nem nyilvános’” anyaga szerint (858/KIM/2011. Előterjesztés a Kormány részére) ezentúl az állami rendszerben is csak az egyéni befizetések után járna nyugdíj, azt írnák jóvá az „egyéni számlákon” és csak az lenne örökölhető. A munkavállalói nyugdíjjárulékot a kétszeresére emelnék (a bruttó bér 10 %-áról 20 %-ára), kezdetben úgy, hogy ezzel a munkavállaló nettó fizetése ne csökkenjen („felbruttósítás” – vigyázat, ezzel a személyi jövedelemadó alapja is nő!). A munkáltatók által befizetett rész csak hozzájárulás lenne, amely az évközi hiányok („keresztmetszeti egyensúly”) fedezetére szolgál. Itt az emberek cinikus és nyílt rászedéséről van szó! A magánnyugdíjrendszerből az államiba azért lépett át az emberek túlnyomó többsége, mert a kormány azt mondta, aki nem lép át, az nem számíthat nyugdíjra a munkáltatói befizetések után (mely jelenleg a bruttó bér 24 %-a.

A nyugdíjakat „jövedelempótló juttatássá” nyilvánítják. Ezzel jogi lehetőséget nyitnak ahhoz, hogy az öregségi ellátást ne kelljen indexálni az infláció mértékében, és megszüntethessék a nyugdíjakhoz kapcsolódó korábbi juttatásokat, pl. az utazási kedvezményeket.

A nyugdíjkorhatárt emelik. Matolcsy György 2010. novemberében azt nyilatkozta, hogy az ő terveik a nyugdíjkorhatár emelésére „nem terjednek ki”. Ezzel szemben a mostani tervezet a várható élettartam növekedésével „automatikusan növekvő nyugdíjkorhatár”-ról beszél.

A nyugdíjas nem dolgozhatna nyugdíj mellett, ha dolgozik, nem kaphat nyugdíjat.

Az „egyéni nyugdíjszámla” örökölhető lesz, de – szemben a magánnyugdíjpénztári számlával - csak nyugdíjcélokra! Ha tehát valaki idő előtt meghal, gyermekei csak nyugdíjas évükben juthatnának hozzá megtakarításaihoz.

A társadalmi szolidaritást egyértelműen sárba tiporja a tervezet, amikor az egyénekre, házastársakra terheli az ellátási felelősséget: az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amit a házasság alatt szereztek a felek egyenlő arányban fel kell osztani köztük. Ha az egyik fél a házasság alatt munkanélküli volt,, akkor váláskor megkapja a másik fél, házasság alatt szerzett számlaegyenlegének a felét.

A kedvezményes nyugdíjakat, „jövedelempótló támogatássá” alakítják, ami lehetővé teszi, hogy összegét ne emeljék az évek múlásával, s ennek ellenére sem lehetne munkát vállalni mellette. Az előnyugdíj és a kedvezményes nyugdíj megszűnése 300 ezer család életét nehezítené meg, miközben az éves megtakarítás csak 20 milliárd forint, a költségvetési kiadások 1,5 ezreléke, a költségvetési hiány 2,9%-a.

Arról bezzeg nem szól a tervezet, hogy mi lesz azokkal az idősödő százezrekkel, akiknek önhibájukon kívül évekig nem volt rendesen fizetett munkájuk.

Mindez hallatlan jogsértés és becsapás. Tiltakozzunk, mielőtt az ötletből törvény lesz!

A szakszervezetek szervezzenek országos általános sztrájkot a terv ellen – amíg nem késő!!!

2011. június 29. MEBAL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.