2011. június 30., csütörtök

Rabocsije Izvesztyija 18.sz. (2011. jún.)

– Meghívás a kisinyovi tanácskozásra –


A Nagy Októberi Forradalom vívmányainak védelmét!


Az egész világot sújtó gazdasági válság a végletekig kiélezte a tőkés társadalmi osztály ellentmondásait, ma pedig korábban sosem látott offenzívája a munkásosztálynak a XX. század első felében kivívott jogait támadja. Az uralkodó osztály és államapparátusai megpróbálnak a rendszer válságán felülemelkedni, gigantikus csökkentéseket végrehajtva a szociális kiadásokban, megsemmisítve a társadalmi jogokat (lásd a tőke nemzetközi szervezetei, tehát az IMF, a Világbank, az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank, az Európai Unió által diktált «szigorítási politikát»), a bankszektorba az állami költségvetésből milliárdokat és milliárdokat áttéve, a jogszabályozást a dolgozói jogok jelentős limitálása irányába módosítva (erre szolgál a «munkaerő rugalmassága»), megerősítve a nyomást a szakszervezetekre, ideértve a közvetlen erőszakot is, új barbár háborúkat indítva.

Iskolákat és kórházakat zárnak be, csökkentik a tanítók és ápolónők számát, a kollégiumokban és egyetemeken megszüntetik a költségvetési helyeket, az egészségügyi ellátások térítésének listája állandóan szűkül. Az egészségügy és az oktatás majdnem teljes egészében fizető lett, versenyeztetik egymással és önfinanszírozásba csapott. Állandóan növelik a nyugdíjkorhatárt és csökkentik a szociális szolgáltatásokat, a nyugdíjakat, minden ilyen jellegű kiadást csakúgy, mint az azokat igénybevevők számát.

Romániában márc. 8-án új Munkatörvénykönyvet fogadtak el, mely az elbocsátási procedúrát egészen leegyszerűsíti – beleértve a sztrájktevékenységért is –, engedélyezi a 12 órás napi munkaidőt is (akár a XX. század elején!). Ez a fajta «kezdeményezés», amit az ukrajnai és oroszországi tőkések máris reklamálnak kormányuknál.

A szakszervezeti szabályozás is egyre inkább represszívvé válik, a szakszervezeti felelősök brutális agressziót szenvednek el, rendőrök hurcolják el őket, sőt, börtönbe is vetik (Oroszországban Valentyin Uruszov, Kazahsztánban a gázkitermelő munkások).

Az imperialista nagyhatalmak Oroszország és Kína cinkosságával háborúznak Líbiában, vizsgálják a beavatkozás lehetőségét Szíriában és folytatják Irak és Afganisztán megszállását. Országaink (Európa és a volt SZU) kormányai ilyen-olyan módon, de támogatják ezeket a háborúkat.

A burzsoázia a rothadó tőkés rendszer konzerválására megsokszorozza erőfeszítéseit, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom előtti helyzetébe taszítsa a munkásosztályt, abszolút munkáltatói alárendelésbe, a szociális védelem teljes hiányába és könyörtelen kizsákmányolásba.

A munkásszervezeteknek tehát kötelességük új harci stratégia kidolgozása az októberi forradalom eredményeinek védelmére és a dolgozók szervezésére, a tőkés reváns kísérlet megakadályozására.

Ezért javasoljuk, hogy szeptemberben Kisinyovban szervezzünk nemzetközi tanácskozást, egyben kérjük külföldi elvtársainkat, vegyenek részt a konferencián és tegyék meg javaslataikat a napirendre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.