2011. június 14., kedd

Üzenet az ILO 100. konferenciájáról

OS - Üzenet az ILO 100. konferenciájáról
Budapest, 2011. június 14., kedd (OS) -


Az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződésben hozták létre az ILO-t (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet).
Az ILO stratégiai célja a foglalkoztatás, a szociális védelem, a szociális párbeszéd a tripartizmus talaján, valamint a munka világára vonatkozó alapvető elvek és jogok kimunkálása, folyamatos tökéletesítése.

AZ ILO a második világháború óta az ENSZ szakosított szervezeteként működik, jelenleg 183 tagállam kormányzati, munkaadói és munkavállalói képviselői alkotják.

Magyarországot 1922. szeptember 22-én egyhangúlag felvették a Népszövetségbe és ezáltal az ILO-ba. Az azóta eltelt időszak alatt hazánk számos ILO egyezményt ratifikált és többen jelentős funkciókat töltöttek be a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetben.

Hazánkban az ILO ajánlásnak megfelelően alakult meg 23 évvel ezelőtt az OéT (Országos érdekegyeztető Tanács). A tripartizmus alapelvének szellemében jött létre 1999-ben a Nemzeti ILO Tanács, melynek 6-6
tagját a kormány, a munkaadók és a munkavállalók delegálják.
Az OéT és a Nemzeti ILO Tanács fennállása óta alapvetően jól töltötte be feladatát, nélkülük a munka világában sokkal több konfliktus keletkezett volna.
A 2008-ban kitört pénzügyi és gazdasági válság nehézségeit azok az államok viselték el kisebb megrázkódtatással, melyekben működött a háromoldalú érdekegyeztetés mechanizmusa A munka világában a
tripartizmust ma már axiomaként kezelik, senki sem kérdőjelezi meg a létét és hasznosságát.
Minél fejlettebb egy társadalom politikai, szociális és kulturális értelemben - a szerteágazó -állami feladatok ellátását annál többféle társadalmi, szakmai és civil szervezet latja el. A nemzetközi tendencia a feladatok megosztása az összes érdekelt partner bevonásával.

A magyar országgyűlés asztalán fekszik az a törvényjavaslat, amely megszüntetni szándékozik a tripartit felépítésű OéT-t. Az ILO 92 évvel ezelőtt megfogalmazott alapelvével és a nemzetközi tapasztalatokkal is ütközik ez a javaslat. A tervezett szélesebb kört felölelő, a társadalmi párbeszédnek teret adó NGTT-re (Nemzeti
Gazdasági és Társadalmi Tanács) ugyan szükség lehet, de NEM a háromoldalú, szociális párbeszédnek színteret biztosító érdekegyeztető fórum HELYETT!

Fentiek szellemében felhívjuk a magyar törvényhozás szereplőit, hogy a XXI. század elvárásainak megfelelően gondoskodjanak a munka világában a tripartit típusú érdekegyeztetés rendszerének működtetéséről a kormány, a munkaadók és a munkavállalók egyenrangú képviselőinek részvételével.

GENF, 2011. június 10.
A Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 100. ülésszakán résztvevő Nemzeti
ILO Tanács tagjai.
Munkaadói Oldal:
Dr. Rolek Ferenc (MGYOSZ)
Munkavállalói Oldal:
Dr. Agg Géza (SZEF)
György Karoly (MSZOSZ)
Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.