2011. június 7., kedd

Összefognak a szakszervezetek a kormány ellen: a sztrájk sem kizárt




Összehangolják a különböző sztrájkkezdeményezéseket - tehát a munkabeszüntetést is kilátásba helyezik -, de egyelőre csak nagygyűlést és forgalomlassító demonstrációt szerveznek az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumba tömörült érdekszövetségek.

Magyarországon a kormányzat jogsértő módon nem veszi figyelembe a szakszervezetek véleményét, holott a korábbi és tervezett intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalók és a nyugdíjasok széles rétegeit. Ezért a szakszervezetek folytatják a 2011. április 9-én megkezdett tiltakozásokat – így döntöttek az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórum szakszervezetei keddi megbeszélésükön.

Itt döntöttek arról, hogy támogatják a Mozdonyvezetők Szakszervezete által június 9-re meghirdetett demonstrációt. Ugyanakkor mozgósítják tagságukat a négy konföderáció által 2011. június 16-ára meghirdetett autós és gyalogos demonstrációra. Az aláíró szakszervezetek szorgalmazzák, hogy az alkotmányos jogok védelme érdekében meghirdetett „bohócforradalmat” és a konföderációk akcióját egymást erősítve és összehangolva valósítsák meg.

A szakszervezetek június 30-ra nagygyűlésre hívják valamennyi ágazati érdekképviseletet és tagszervezetüket. A cél közös stratégia elfogadása. Ugyanakkor felkérik a konföderációkat is a nagygyűlésen való részvételre.

A keddi tanácskozáson résztvevő szakszervezetek döntöttek arról, hogy összehangolják a különféle sztrájkkezdeményezéseket. Konkrét döntés információnk szerint még nem született, de egyre többen látják úgy, hogy az érdekérvényesítés eszközeként a munkabeszüntetést is be kell vetni.

A résztvevők tiltakoznak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára letartóztatásának időzítése és körülményei miatt. Az eljárás szerintük alkalmas a szakszervezeti tagok és vezetők, valamint az emberek megfélemlítésére, a szakszervezetek érdekvédelmi fellépésének ellehetetlenítésére.

Az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórum résztvevői: Bánya, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Távközlési Dolgozók Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Vasas Szakszervezeti Szövetség, Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete, Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.