2016. március 3., csütörtök

A menekült űrhajós – szomorú szíriai realitás


Úgy nevezik "az arab világ Neil Armstrongja". Az első szíriai volt az űrben. Most két lábbal a földön Törökországban sokezer menekült között.



Mint több milliónyi hazájából menekült, Mohammed Faris is ekként próbálja életét újból felépíteni.
Pedig nem hétköznapi ember, szerepel a történelemkönyvekben mint az első szír és második arab űrhajós. Egy hetet élt a MIR űrállomáson. Utcák, iskolák és még egy repülőtér is viseli a nemzeti hős nevét.
"Ez a 7 nap, 23 óra és 5 perc megváltoztatta az életemet", meséli Faris a The Guardian hasábjain. "Amikor meglátjuk a Földet az ablakon át, nincsenek, akik hatalmukban tarthatnak. Ott már nincs politika."
Három évtizeddel később a világ számos konfliktussal telt meg. Faris, a légierők tábornoka 2012-ben döntött úgy, hogy elhagyja hazáját, miután megtapasztalta, hogy mit tett Bachar el-Assad, a szíriai elnök hadserege  gyerekekkel és civilekkel.
"Ezek az oroszok gyilkosok"
Faris ma Törökországban él és Assad rendszere ellen harcol. Nem fegyverrel, szavakkal, írja a The Gardian. Asszadellenes gyűléseken vesz részt, a szíriai menekültek jogait védi. Irodája falán függ a Lenin-rend, amelyet a Szovjetuniótól kapott. De Faris nem kíván menedéket kérni Oroszországban: "Putyin nem a Szovjetunió. Ezek az oroszok gyilkosok és egy gyilkos szövetségesei".

Az 5 éve tartó véres harcok ellenére reméli, hogy egy nap visszatérhet. Arról álmodik: "ülök a kertemben és nézem, gyermekeim hogyan játszanak anékül, hogy bombáktól kellene félniük."
Forrás. Le VifRédaction en ligne 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.