2016. március 20., vasárnap

Waffen SS felvonulás a lett kormány beleegyezésével


Lett nácik tüntettek Rigában március 16-án.
A Waffen SS egykori tisztjei és katonái, valamint szellemi követőik a lett hatóságok beleegyezésével vonultak fel a náci főbűnösök ellen hozott nürnbergi ítéletek 70. évfordulóján. 
Az ENSZ főtitkárának szóvivője elítélte a nácizmus, és a II. világháborúban elkövetett náci bűnök támogatását. Az orosz Duma alsóháza nyilatkozatban szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamainak parlamentjeit, hogy ítéljék el a rigai hatóságok magatartását. A dokumentum szerint a felvonulás nem történhetett volna meg az Európai Unió és a NATO beleegyezése nélkül
A dokumentum szerint az EU és az USA egyes politikusai oroszellenes céljaikra próbálják kihasználni a nácik politikai örökségét. 
A Lett Légió lett katonákból létesült 1943-ban a Waffen SS keretében, Hitler Németországával szövetségben. Lettország Szovjetunióból történt kiválása után (1990) március 16. hivatalos emléknap maradt még egy ideig, de később eltörölték. Az ENSZ Közgyűlése évről-évre határozatban foglal állást a nácizmus dicsőítése, a faji megkülönböztetés és az idegengyűlölet ellen. A legutóbbi határozatot 2015 decemberében hozta 133 tagállam. Négyen szavaztak ellene: az USA, Palau, Kanada és Ukrajna. 49 ország, köztük az EU tagállamai tartózkodtak a határozat megszavazásától.

Megj: a magyar közszolgálati média sem a náci tüntetésről, sem hátteréről nem adott hírt.
Fotó: A rigai Waffen SS tüntetés résztvevői
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.