2016. március 17., csütörtök

Franciaország, munkatörvénykönyv-módosítás…




«Visszavonni! Semmi mást nem fogadunk el!»

A tiltakozók szoros sorokban eltökélten skandálták: «Visszavonni! Nem tárgyalható!» a márc. 9-i párizsi tüntetésen. Fiatalok, bérből és fizetésből élők – megerősítve az egységet, amellyel  a kormány torkát szorongatják.  

A fiatalok legitim módon szállnak szembe azzal, ami mindig nagyobb prekaritásra kényszerítené őket. Ahhoz, hogy győzzenek, nincsenek egyedül, az egész munkásosztály velük van saját és a jövő nemzedékének védelmében az El Khomri-törvény ellen. A Les Echos szerint, a kormány «tudatában van a társadalmi robbanás eshetőségének». Ezért manőverezik. Márc. 14-én a miniszterelnök Valls «korrekciókat» javasolt abban a reményben, hogy megnyerheti a szakszervezeteket… (1)

A L’Humanité-ban Bernard Thibault, a CGT volt főtitkára márc. 14-én azt írta: «A mostani mozgalom a kormányt meghátrálásra kényszeríti. A kérdés az, hogy teljesen vagy részlegesen. De a meghátrálás már tény». Elégedettek lehetünk? Ha a kormány reformjának csak egy részét is megtartja, az nem igazán visszavonulás, akkor a munkatörvényköny hátrál meg, a munkásosztály vonul vissza…  

Ezért nem lehet más jelszavunk, mint a reform teljes visszavonása, és semmi más, ennek érdekében pedig sztrájk, munkabeszüntetés egészen addig, amíg a napirendről az le nem kerül.  Az utóbbi 30 év alatt egymást követő kormányok – mindegy, hogy «szocialisták» vagy sem – az Európai Unió utasításainak megfelelően reakciós és destruktív politikája ellen, a dolgozókért, a fiatalokért!

(1) A Reuters szerint «a CFDT, CFTC és CGC szakszervezetek Valls bejelentését úgy értékelik, hogy az jó irányba halad…». Mintha a forgatókönyv már előre megszületett volna…

A munkatörvénykönyv :
                  130 éves osztályharc eredménye, történelmi produktum.  
    Minden kicsikart garanciát tucatnyi cikkely biztosít, pontosan, építkezve, hierarchizálva, szervezetetten.
     Nincs benne büntetlenül írható «fehér oldal». Az ún. «új törvények» (rugalmasság, vállalati szerződések) a dolgozói jogokat csorbítanák. A munkatörvénykönyv koherens és teljes.

A «reform» :  

      Az elbocsátások megkönnyítése «gazdasági nehézségekre» hivatkozással - ilyeneket minden munkáltató könnyen talál.
       A végkielégítések korlátozása - lehetővé teszi, hogy a munkáltató a lehető legolcsóbban bocsásson el.  
    Minden vállalat maga határozhatná meg, mi számít  túlórának és mi legyen a díjazása. A munkaidő hosszát is - a rugalmasság jegyében.
       «Egyéni személyhez fűződő jogok» lépnek a kollektív jogok, kollektív szerződések helyébe - a képzést, nyugdíjat, szabadságot, munkanélküli jövedelmet, betegbiztosítást egyénként bontanák le. 


Az országban 500 ezren követelték az utcákon a reform visszavonását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.