2017. január 7., szombat

Az amerikai hadsereg tankjait küldi Európába


Forrás : Le Vif, Belga
Az USA egy páncélozott alakulattal kezdte meg csapatátdobását Kelet-Európa felé. A 4.000 emberből álló egység első felszerelése tegnap érkezett Németországba, benne 60 tonnás Abrams nehézharckocsik.







Egy amerikai Abrams. © Reuters

Az egység, a Fort Carson 4. divíziójához tartozó 3. Armored Brigade Combat Team, a Pentagon által "Atlantic Resolve"-nak keresztelt hadművelet része. Washington szerint egy lehetséges orosz agressziót kell megakadályozzon és biztosítania kell a NATO kelet-európai szövetségeseit, a balti államokat és Lengyelországot.
A 2.500-ból az első monstrumok tegnap gördültek partra  az amerikai "Resolve" hadihajóról a német Bremerhaven kikötőjében.
Másik kettőt vasárnapra várnak, aztán – elsősorban vonaton – kerülnek Lengyelországba. Itt rendezkedik be a brigád főhadiszállása – jelezte a német hadsereg, amely a US Army logisztikáját biztosítja. A katonák repülőn érkeznek majd.
A Pentagon a múlt év márciusában jelezte, hogy 2017 februárjától rotációval állandó páncélos brigádot vonultat fel Európában.
"A rotáció megszakítás nélküli lesz, lehetővé teszi az állandó páncélos jelenlétet és a NATO-szövetségesekkel a kiképzés javítását, gyakorlását", jegyezte meg a szóvivő.
Washington még februárban bejelentette, hogy szándékában áll megnégyszerezni kiadásait 2017-ben az európai katonai jelenlét megerősítésére, ez mintegy 3,4 milliárd dollárt jelent.
Ezzel a páncélozott brigáddal együtt (4.200 katona tankkal és páncélozott járművel) a US Army 3 harci egységgel állandó jelleggel lesz jelen Európában.
Konfliktus esetén a három  egység, plusz a helyszíni preventív  felszerelés gyors ütemben komplett divíziót tud létrehozni a Pentagon tervei szerint.
A berlini fal ledőltét  és az orosz ”megszépült kapcsolatok” elérését követően az USA 2013 áprilisában Európából kivonta utolsó M-1 Abramsjait, egy évvel azelőtt, hogy Moszkva annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.
2014 tavasz óta a NATO egy sorozat intézkedést hozott, hogy kelet-európai szövetségeseit biztosítsa, logisztikai  központokat nyitott, hadianyagot szállított, vadászrepülőket küldött a balti országok légterébe és hadihajókat a Balti ill. Fekete tengerre.

Moszkva rendszeresen figyelmeztet arra, hogy határain a harci erők "folyamatos állomásoztatását" az 1997-ben  aláírt NATO-Oroszország alapegyezményével ellentétesnek tartja.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.