2017. január 23., hétfő

Többmillió tüntető ellenállást hirdet Trumppal szemben

Washington. Photo Mobilus In Mobili / Flickr.
2 és 3 millió közötti azok száma, akik az Egyesült Államokban a Nők menete akcióban tüntettek jan. 21-én. Az akció Donald Trump elnök meghirdetett politikája ellen irányul, a résztvevők eltökéltek és egységben vannak. «Azoknak, akik azt mondják, hogy semmire se jó ez a tüntetés, azoknak hát: fuck you!» jelentette ki… Madonna.



Donald Trump – kifütyült – beiktatásának másnapján az USA nagyvárosaiban (Washington, New York, Los Angeles, Chicago, Oakland, Boston, Philadelphia…) és az egész világon (pl. Brüsszel, London, Mexikóváros …) tömegek protestáltak Trump szexista és rasszista kijelentései ellen.
A Women’s Marchot feminista aktivisták kezdeményezték még a választások idején. Elutasítják, hogy az elnök normálisnak tüntesse fel azt, amit képvisel: a szexuális zaklatást, az abortusz jogát fenyegető nagyon is reális veszélyt. Mindazokat sikerült mozgósítani, akik az igazságtalanság és diszkrimináció ellen harcolnak, nőket, kisebbségeket, menekülteket, homoszexuálisokat, transzszexuálisokat. Remény, egység, szolidaritás: «Your are not alone», skandálta tömeg minden szónok megszólalásakor.
A szociális jogok elleni támadás első aktusaként Trump támadást indított az ObamaCare, Obama (nagyonis) korlátozott szociális hálója ellen.
Trump kormányát milliárdosok, háborús tábornokok, rasszisták és ún. «klímaszkeptikusok» alkotják. Azoknak a választóknak, akik reménykedtek a «leszámolásban a Wall Street uralmával», «a nép kezébe adott hatalomban», csalódniuk kellett már a kormányzás első napján. A mobilizáció, a hatalmi elittel szembeni ellenállás miatt azonban él a remény.
Sok híresség szólalt fel a meneten, közöttük Madonna, Scarlett Johansson, Alicia Keys, Ashley Judd, társadalmi szervezetek felelősei, mint Erika Andiola, Bernie Sanders, Michael Moore és Naomi Klein.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.